:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 428,191,978
Активни 109
Страници 16,072
За един ден 1,302,066

Вузовете ще получават пари за наука според успеха на проектите си

МОН подготви нови правила за класиране на научните институции
Университетите у нас ще бъдат оценявани и според икономическото въздействие на научните им резултати. Това става ясно от проекта на нов правилник за наблюдение и оценка на научноизследователската дейност на висшите училища, научните организации и фонд "Научни изследвания". Въпросната оценка е важна, защото от нея зависи финансирането на научната дейност.

Досега оценката се правеше по три показателя - резултати, капацитет и разпознаваемост. Занапред остава само първият показател, а останалите два се заменят с "резултати по отношение възпроизводството и развитието на академичната общност" и "обществено и икономическо въздействие на резултатите".

Научните резултати ще се измерват през показатели като брой рецензирани научни публикации, монографии, индексирани в световни източници, патенти или патентни заявки, цитирания в Scopus или в Web of Science и т.н. Сред академичните показатели са брой на изследователите с научна степен "доктор" и "доктор на науките", брой защитили докторанти и др. Икономическото влияние на научните резултати пък ще се мери през привлеченото до момента финансиране - от ЕС, по международни и национални проекти и договори за научна дейност, сключени с български или чуждестранни предприятия.

Предишният правилник и изготвената по него класация на най-добрите университети и научни организации бяха силно критикувани заради използването на субективни данни, подавани от самите вузове. Най-силно засегнат бе Софийският университет, тъй като някои от водещите му факултети бяха класирани далеч след звена на регионални вузове. И според новия документ обаче при оценката ще се използват данни, "предоставени от самите висши училища, научни организации и ФНИ (фонд "Научни изследвания" - бел.ред.)", става ясно от мотивите към проекта.

ОБЕКТИВНО

Все пак според новите правила при оценката ще се използват повече данни. Досега се разчиташе основно на световните научни бази данни, НСИ и Евростат, регистъра за научната дейност в България, информационните масиви на Патентно ведомство, отчетите на научния фонд. Занапред се добавят още световни бази данни (например ERIH PLUS), базите данни, поддържани от Directory of Intellectual Property Offices, както и регистрите: на завършилите студенти и докторанти, на академичния състав и на висшите училища. Ще се ползват и финансово-счетоводни отчети.
1400
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД