:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 263
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Исландия обяви политически бойкот на световното

Още държави може да не пратят свои представители в Русия
Исландия потвърди, че ще бойкотира политически световното първенство по футбол в Русия през лятото. Политиците от страната няма да присъстват на мондиала в знак на протест срещу Русия след обвиненията, че Кремъл стои зад опита за убийство на бившия шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания.

Британският премиер Тереза Май вече съобщи, че заради атаката срещу Скрипал на 4 март в Солсбъри, членове на кралското семейство, включително принц Уилям, президентът на Футболната асоциация на Англия и политици от страната няма да пътуват за шампионата, който ще се проведе от 14 юни до 15 юли. Исландия става втората държава, която обявява политически бойкот на световното. Националният отбор обаче ще играе в Русия.

"Сред мерките, взети от Исландия, е временно отлагане на всякакъв двустранен диалог с руските власти. Следователно, исландските лидери няма да присъстват на световното първенство. Атаката в Солсбъри е тежко нарушение на международните закони и заплашва сигурността и мира в Европа", се казва в изявление на външното министерство на Исландия.

Според британския таблоид "Сън" се очаква още 5 държави - Австралия, Дания, Япония, Полша и Швеция, да не пращат висши политици в Русия. До момента обаче няма официално потвърждение за това. Но пък президентът на Полша Анджей Дуда бе първият, който подкрепи Тереза Мей и каза, че няма да присъства на церемонията по откриването в Москва на 14 юни.

Малко по-късно Австралия отрече, че ще се включи в бойкота. Външният министър Джули Бишъп написа в "Туитър": "Правителството не обмисля бойкот на световното първенство."

-----------

В Русия: Само това им остава да направят

Бойкот на световното е единственият начин, по който може да накажат Русия в момента. Това обяви Александър Зотов, халф на "Динамо" (Москва) и изп. директор на руския съюз на професионалните футболисти.

"Само това остана. Вече имаме много санкции срещу страната. Заради това сега се говори за бойкот. Това е нещо, което може да навреди на Русия. Имаше същата истерия и преди зимната олимпиада в Сочи през 2014 г. Очакваме да става все по-напрегнато с приближаването на световното", каза Зотов.
1438
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД