:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 583
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ ускори под натиск внасянето на Закона за енергетиката

Закритото заседание за ЧЕЗ мина без шефовете на службите
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Председателят на комисията за ЧЕЗ Жельо Бойчев (правият) разговаря с депутати преди началото на второто заседание на временната комисия. То беше закрито за журналисти и външни лица.
Зелени централи с мощност от 4 и над 4 мегаватчаса ще излязат на свободния пазар от лятото. Става въпрос за 131 производителите на ВЕИ ток, които ще получават специални премии от фонд "Сигурност". Тези премии ще покриват разликата от преференциалните цени на тока, който в момента се изкупува задължително от тях и постигнатата цена на свободния пазар. До 30 юни производителите на ток трябва да сключат с фонд "Сигурност" договор за компенсиране или т.нар. премия.

Това предвиждат промени в Закона за енергетиката (ЗЕ), внесени от ГЕРБ в Народното събрание. Част от корекциите са свързани с разширяване на правомощията на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), а друга - с мерки, свързани с плащането на таксата "задължение към обществото". Те са разработени на база на модела за либерализация, предложен от Световната банка.

Промените станаха факт след натиск на работодателите, които в началото на годината заплашиха с протести заради необоснованото поскъпване на тока на свободния пазар. След поредица от консултации с тях кабинетът "Борисов" се нае да предприеме мерки за по-бързото и лесно въвеждане на либерализацията у нас - нещо, което трябваше да е факт още преди няколко години. След приемането на поправките в ЗЕ делът на свободния пазар ще нарасне до над 64% при 54-55% в момента, става ясно от мотивите на авторите на проекта, сред които е и шефът на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев.

Промените в ЗЕ предвиждат и мерки към некоректните търговци, които пропускат плащането на таксата "задължение към обществото" към НЕК. Заради появилите се през последната една година проблеми с неплатени от някои търговци вноски "задължение към обществото" се въвежда изискване за предоставяне на банкова гаранция или депозит в полза на фонд "Сигурност", който евентуално може да я усвои и преведе към НЕК.



НА ТЪМНО

На закрито заседание на комисията "ЧЕЗ" вчера депутатите не успяха да се видят с шефовете на службите, макар че те бяха поканени. Причината за отсъствието им е, че в него момент по линия на партньорския обмен се е провеждала среща със западните ни партньори в Министерския съвет и президентството, предаде "Фокус". "Един от големите въпроси, който стои пред нашата комисия, е да установи произхода на средствата, с които ще бъде финансирана евентуалното закупуване на активите на ЧЕЗ", коментира председателят Жельо Бойчев.
1725
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД