:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,002,270
Активни 179
Страници 24,136
За един ден 1,302,066

Здравната каса планира ограничения за лечението в ЕС

Ще се питат поне двама национални консултанти и ще се проверява за дарителски сметки
СНИМКА: БГНЕС
Камен Плочев и Жени Начева
Заради огромния дълг и главоломно растящия брой българи, които се лекуват в ЕС за сметка на здравната каса, надзорният съвет на НЗОК обмисля да въведе по-строго сито за пациентите, за които плаща, сочи стенограмата от заседание на надзора, проведено на 19 март. Идеята на надзорниците е за разрешение на лечение в чужбина занапред да се изисква становище от поне двама национални консултанти, че то не може да се проведе у нас, както и да се проверява дали за това лечение пациентът има паралелно и отворена дарителска сметка.

Според директивата на ЕС за трансгранично здравно обслужване осигурените имат право техният фонд да им плати лечение в друга страна в ЕС, когато собствената им държава не може да им го осигури - заради липса на апаратура, технология или развити медицински практики, или заради прекалено големи листи на чакащи. Дали това е така, преценяват националните консултанти или шефовете на научни дружества.

Анализ за това за какви заболявания се ходи най-много в ЕС, поръчан от надзора, сочи "един застрашително нарастващ размер на случаите, които започват от 4 през 2007 г. и достигат през 2017 г. до 632", казва председателят на надзора и зам. здравен министър Жени Начева. С най-голям дял са Германия, Белгия, Франция, Швейцария. "Насочването за лечение е съсредоточено в няколко на брой клиники и лечебни заведения, но това е вероятно поради тяхната специфика, традиции, практики къде най-добре се лекуват съответни заболявания. Основно това са заболявания, които са свързани с онкологията и лечението на редки заболявания, сърдечно-съдови заболявания, които се твърди, че не се лекуват у нас. Най-вече и тежки състояния, свързани с трансплантация", описва анализа Начева. "Сега" поиска достъп до анализа или поне до данни от него преди седмица, но от касата още не са ги предоставили.

Начева казва, че за 2018 г. трябва да се подобри контролът върху медицинското решение за насочване на пациентите за лечение в чужбина. "Трябва да потърсим и консултация с националните консултанти, за да прецизираме тези заболявания - дали те не могат да се лекуват у нас, от какво са породени, тъй като нараства наистина много броят на лицата, които се насочват в чужбина. Дали това се дължи на увеличение на заболеваемостта, на какви обстоятелства именно се дължи този нарастващ темп на лечение на лица в чужбина, особено след 2013 г. насам", поставя въпроси зам.-министърът. Според нея трябва да се провери и как са лекувани тези пациенти в България, преди да се реши, че у нас повече не може да им се помогне.

Поне двама национални консултанти трябва да дадат становище, че е нужно лечение в ЕС, казва Начева. Ако двамата са на различно мнение, трябва да се потърси трети, допълва тя и се застрахова, че това няма да забави лечението, тъй като становищата ще се изискват за 2-3 дни. Подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова обаче обяснява, че това не винаги е възможно. И в момента се иска становище от трима консултанти, казва тя. "В повечето случаи отговор идва само от един. Имахме спешен ортопедичен случай, двамата консултанти бяха на конгрес в чужбина и се наложи само този, който е в България да даде становище" казва тя, но допълва, че това все пак са единични случаи.

"Имам само едно условие към тези правила. Когато се работи с тези пациенти, които искат S2 (формуляр, с който касата гарантира, че ще плати лечението - б.р.) да се проверява дали имат дарителски сметки или не. Защото мога да Ви кажа случай сега, че се иска S2 при наличие на дарителска сметка", казва пък другият зам. здравен министър Бойко Пенков. От друга страна, касата поема само лечението, но не и съпътстващите разходи по транспорт, престой, хонорари на лекари и т.н.

НЕОБЯСНЕНО

Още миналата година представителят на работодателите в НС Боян Бойчев обяснява пред колегите си, че от германска страна "ми беше казано не много директно, че числата, с които немската страна разполага за разходите, показва, че има значителен брой пенсионери, които се лекуват в Германия и директно казаха - голяма част от тях са в последен стадий на болестта. Те казаха - защо български пенсионери се лекуват в Германия". Бойчев предполага, че това са пенсионери, чиито деца живеят в Германия, "теглят ги възрастните хора, лекуват ги както ги лекуват и след това предоставят сметката". Управителят Камен Плочев пък твърди, че премиерът Бойко Борисов му разказал за схема: "Има група несъвестни български лекари, които работят в Европа, в европейските държави, те викат с рейсове определени хора, лекуват ги, уж, че са спешни, а след това ние плащаме тези пари".ДЪЛГОВЕ

Общият размер на задълженията се очертава в размер на 259 млн. лв., от които просрочени са 119 млн. лв., обобщава Жени Начева. С наличните по бюджет тази година 73 млн. лв. ще се покрият част от дълговете към Австрия, Германия, Кипър, Холандия и Швейцария. Най-голям дял на плащанията да бъде към Германия - 35 млн. лв. Ще се провеждат и двустранни преговори със съответните институции в ЕС за разсрочване на останалите дългове.
5
2765
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
27 Март 2018 20:18

ТЪКМО влязохме и почнахме да ИЗЛИЗАМЕ ?

28 Март 2018 09:52
Начева казва, че за 2018 г. трябва да се подобри контролът върху медицинското решение за насочване на пациентите за лечение в чужбина. "Трябва да потърсим и консултация с националните консултанти, за да прецизираме тези заболявания - дали те не могат да се лекуват у нас, от какво са породени, тъй като нараства наистина много броят на лицата, които се насочват в чужбина. Дали това се дължи на увеличение на заболеваемостта, на какви обстоятелства именно се дължи този нарастващ темп на лечение на лица в чужбина, особено след 2013 г. насам", поставя въпроси зам.-министърът.
Преведено на нормален български заявлението на замминистърката означава: "Ще затегнем и засилим бюрократичните пречки пред българските граждани да се лекуват в чужбина." Вместо да пречат на гражданите би трябвало да им помагат да се лекуват, те се загрижили за парите. Всепак са уж министерство на здравеопазването, а не на финансите, .
28 Март 2018 16:27
KaraKoliu
28 Март 2018 09:52

Ами без пари .. вече никой не лекува.. даже и ЕС. А като се има предвид, че там всичко е поне по 10... ясно е, че не може много хора да се лекуват там, щото това означава, че за да се излекува 1 там.. тук 10 ще останат неизлекувани.
28 Март 2018 16:52
Ами без пари .. вече никой не лекува.. даже и ЕС. А като се има предвид, че там всичко е поне по 10... ясно е, че не може много хора да се лекуват там, щото това означава, че за да се излекува 1 там.. тук 10 ще останат неизлекувани.
Това няма значение. Щом не могат да бъдат лекувани в България, българите имат право на лечение в чужбина, ако там има ефективен метод за лечение. Така пише в закона. И за това министерството и касата трябва да платят. А не да мотаят болните с бюрократични шашми докато умрат. Ако не им отърва (на чиновниците и държавата), да си признаят, че не могат да изпълняват законите, които сами са приели и да напуснат добре платените си държавни служби.
30 Март 2018 18:14
Това няма значение. Щом не могат да бъдат лекувани в България, българите имат право на лечение в чужбина, ако там има ефективен метод за лечение. Така пише в закона. И за това министерството и касата трябва да платят. А не да мотаят болните с бюрократични шашми докато умрат. Ако не им отърва (на чиновниците и държавата), да си признаят, че не могат да изпълняват законите, които сами са приели и да напуснат добре платените си държавни служби.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД