:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 350
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

SEAT поема в нова посока с Ateca

Всъдеходният модел на испанците ще се бори в един от най-оспорваните класове на пазара
---
Търсенето на кросоувъри нямаше как да не доведе до промени и при фирми, които досега не са предлагали такъв тип автомобили. Една от тях е SEAT, която вече има не един, а два такива модела в гамата си. Първият е Ateca и той ясно показва в каква посока поемат испанците.

Всъщност Ateca дължи създаването си на концерна Volkswagen Group, който направи модулната платформа MQB. Върху нея са конструирани второто поколение на Volkswagen Tiguan и новата Skoda Kodiaq, които попадат в същия клас. Все пак "испанецът" е една идея по-малък - дължината му е 4363 мм, широчината - 1841, а междуосието 2640. Идеята е автомобилът да бъде полезен в градски условия, където всеки сантиметър е важен.

Дизайнът на SEAT Ateca е в традиционния стил на най-новите модели на марката, като преобладават прави линии и остри ръбове. Трапецовидната решетка на радиатора е комбинирана умело с големи въздухозаборници. Топверсията на кросоувъра - XCellence, е получила изцяло LED светлини. Долната част на каросерията е покрита с предпазители от пластмаса, а отзад има допълнителни хромирани елементи. Впечатление прави и спойлерът върху багажника.

Интериорът на първия SUV на испанския производител също не е изненада, защото и той повтаря до голяма степен този на останалите му нови модели. В него впечатление правят алуминиевите декоративни елементи и 8-инчовият сензорен монитор на мултимедийната система. Дизайнерите на SEAT са ограничили броя на бутоните и превключвателите, за да може управлението на системите да бъде още по-лесно и удобно.

Мястото в салона е достатъчно за четирима възрастни, а обемът на багажника достига 510 литра във варианта само с предно задвижване. При версията със система за задвижване на четирите колела обемът намалява до 485 л. Пространството за багаж обаче нараства до 1579 л, ако вторият ред седалки бъде свален. Вратата на багажника пък може да бъде оборудвана със система за отваряне само с допир.

Първият кросоувър на SEAT стъпва на пазарите с набор от 5 двигателя - всички с турбо и със система за директно впръскване на горивото. Топвариантът е с 2.0-литров дизел, развиващ мощност 190 к.с., който се съчетава със 7-степенна автоматична скоростна кутия с два съединителя DSG. При този мотор въртящият момент е цели 400 Nm, което го прави и много удобен най-вече за по-дълги пътувания. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема 7 секунди, като разходът на гориво (смесен) е в рамките на 5.2 л/100 км.

Моделът е оборудван със система 4Drive, благодарение на която се задвижват и двете оси. Тази технология е особено важна при пътуване по мокра или заснежена настилка, тъй като предлага отлично сцепление и съответно улеснява значително управлението на автомобила. За любителите на по-екстремно шофиране има и режим Sport. Системата 4Drive е допълнена и от функция за помощ при спускане но наклон - Hill Descent Control, както и с няколко различни режима в зависимост от настилката, по която се придвижва кросоувърът.

В оборудването са включени електрически стъкла, електрически и отопляеми странични огледала, климатик, аудиосистема и Bluetooth връзка. За сигурността на хората се грижат 7 въздушни възглавници, система за стабилизация (ESP), система за контрол на налягането в гумите, технология за автоматично спиране и следене за преумора на водача.

XCellence пък предлага алкантара в салона, кожен волан, система за безключов достъп и стартиране, климатроник, сензори за паркиране, 18-инчови алуминиеви джанти, камера за задно виждане, сензори за светлина и дъжд. Срещу доплащане клиентът получава още автопилот за паркиране, камери за кръгов обзор, адаптивен круиз-контрол с функция на движение в задръствания, система за наблюдение на слепите зони, система за подаване на сигнал в случай на авария, функция за поддържане на лентата на движение и др.

Цените на SEAT Ateca стартират от 35 000 лв., но може и да доближат 61 000 при топнивото на оборудване на версията с 2.0-литров дизелов мотор и мощност 190 к.с.
 ---
 ---
 ---
 ---
1741
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД