:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 305
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Диетите засилват пролетната умора

Умерени разходки и по-калорична закуска помагат за адаптацията
Снимка: Архив "Сега"
<Неозаглавен>
За доста хора първите месеци на пролетта са свързани с обща физическа отпадналост, лесна уморяемост, чести простудни заболявания, нервно изтощение. Освен това тази година пролетта позакъсня и съвпадна със смяната на зимното с лятното часово време, което изтощава допълнително организма.

Промените в атмосферното налягане и температурите, магнитните бури, внезапното затопляне и замръзване предизвикват умора, припомня zdrave.bg. Но не трябва да се забравя, че на организма са необходими не по-малко от 8-9 часа сън, но не и повече. Продължителният сън само засилва отпадналостта и апатията.

За по-добра кондиция през пролетта се препоръчват:

- Ежедневен сутрешен контрастен душ - студената вода оказва тонизиращо въздействие върху целия организъм

- Точков масаж на средната част на кутрето на дясната ръка

- Вечерни разходки по 20-30 минути 2 часа преди сън повишават работоспособността и устойчивостта срещу стреса

- Отпускащите вани вечер също помагат.

Храната също оказва влияние на здравословното ни състояние. През пролетта организмът се опитва да компенсира сезонния недостиг на сили с повишен апетит и пристрастие към сладките неща. Хранете се 5-6 пъти дневно, но порциите задължително трябва да бъдат малки. Не си струва да избягвате мазнините, дори да се борите с излишните килограми. През пролетта е полезно да закусвате сандвич с масло, палачинки със шоколад, кашкавал, извара, ядки. Нискокалоричната диета е стрес за организма, особено ако вече сте в плен на пролетната умора.

Естествено - не забравяйте и витамините. Те са необходими не само за вътрешните потребности на организма. Витамините са силни окислители и са полезни за обезвреждането на всички оцветители, стабилизатори, ароматизатори и т.н., които постъпват заедно с храната. За задоволяване на потребностите на организма от витамини по принцип е достатъчно ежедневно да се ядат 5 различни вида плодове и зеленчуци, най-добре с различен цвят.

Откажете се от пушенето. Никотинът свива кръвоносните съдове, влошава кръвообращението и предизвиква кислороден глад, а като резултат от всичко това настъпва умората.

Работата с компютър, както и почивката пред телевизора бързо уморяват зрението и предизвикват нервно напрежение. Резкият контраст на яркия екран и обкръжаващия мрак е неблагоприятен за очите, затова не трябва да се гледа телевизия без допълнително осветяване на помещението. След като изключите телевизора, погледайте през прозореца навън, а още по-добре е да се разходите преди сън.

При пълните хора е преместен центърът на тежестта и е нарушена стойката, което води до по-бърза умора. Почивката и слушането на тиха музика помагат да се преодолее този проблем, поне за момента.

Променете цвета на дрехите си. Забравете, че черният цвят ви прави най-елегантни - той няма да ви ободри. Дрехите с червен цвят ще ви заредят с енергия, а синьото и зеленото ще ви изпълнят със спокойствие и безгрижие. Бежовата и светлокафявата гама носят усещане за топлина, доверие и дружелюбие.

2758
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД