:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 285
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Джошуа към Уайлдър: Да го направим, бейби!

Боксовият мегасблъсък в тежка категория може да се състои още през 2018 г.
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Антъни Джошуа е нанесъл мощен десен прав в главата на Джоузеф Паркър пред погледа на италианския съдия Джузепе Куартароне, който бе обвинен от феновете, че твърде често е накъсвал мача.
Още до края на тази година професионалният бокс може да има своя първи абсолютен световен шампион в тежка категория през XXI век. Последният такъв бе британецът Ленъкс Люис, който държеше поясите на три от най-авторитетните организации - IBF, WBA и WBC, от ноември 1999 до април 2000 г. Следващият властелин ще бъде Антъни Джоуша (Анг) или Дионтей Уайлдър (САЩ), ако двамата се срещнат в обединяващ мач за общо пет шампионски колана.

Мегасблъсъкът изглежда все по-вероятен, след като миналата вечер Джошуа отправи, а Уайлдър прие предизвикателството. В събота на ст. "Принсипалити" в Кардиф англичанинът победи с единодушно съдийско решение шампиона на WBO Джоузеф Паркър и прибави пояса на новозеландеца към своите титли на IBF, IBO и WBA. Американецът пък притежава колана на WBC и при директен двубой някой от двамата ще си тръгне като супершампион.

"Хайде, бейби, да го направим!", изкрещя на микрофона Джошуа пред над 78 000 зрители на стадиона в уелската столица в еуфорията от своята 21-ва поредна победа на профиринга. Това бе неговият първи успех, който не дойде след нокаут, но реферите бяха категорични за превъзходството му - двама отсъдиха 118:110 т., а третият записа 119:109.

"Запомнете, че аз съм обединеният световен шампион в тежка категория! - заяви още Джошуа в радостта си на ринга. - В тези 21 професионални мача имам шест, които са били за титла. Не вярвам изобщо на еуфорията около Уайлдър. Не мога да говоря предварително, защото за такъв мач трябва моят екип да седне да преговаря с неговия и тогава ще видим какво ще се случи. Ние, британците, имаме суперсилни шампиони. През всичките тези години британските боксьори трябваше да ходят в Америка. Ще останем тук, можем да го направим на "Уембли" или в Кардиф."

Предварителните очаквания бяха, че самият Уайлдър ще присъства на "Принсипалити", за да изгледа на живо мача, както направи при победата на Джошуа над Владимир Кличко в Лондон миналия април. Според неофициална информация американецът е отказал поканата на промоутъра Еди Хърн, защото не му е било гарантирано допускане до ринга след края на срещата, за да може да се изправи очи в очи с бъдещия си съперник.

"Събитието в Кардиф е посветено на Антъни Джошуа и Джоузеф Паркър, а не на Дионтей Уайлдър - обясни преди мача Хърн. - Не можем да си позволяваме Уайлдър да диктува условията. Ако победим Паркър и след това чувстваме, че спокойно можем да поканим Уайлдър на ринга, тогава той може да се качи. Но няма как да планираме да го пуснем на ринга още преди да сме спечелили двубоя, защото е неуважително към Паркър. Ако победим и се чувстваме щастливи, тогава няма проблем Уайлдър да се качи и да промотираме заедно сблъсъка."

След мача промоутърът прогнозира, че мегадвубоят Джошуа - Уайлдър може да се проведе още през 2018 г.

"В противен случай ще имаме проблеми - обясни Хърн. - Мисля, че подобен двубой е възможно да се осъществи през лятото или по-късно. Можеше да бъда и по-категоричен с дата за евентуалния мач, ако двамата не бяха толкова зловещи и непредсказуеми. Именно заради това уреждането на срещата може да отнеме повече време, макар да изглежда лесно отвън."

Уайлдър неформално прие хвърлената ръкавица, като публикува свое видеопослание в социалните мрежи. Освен това той се изказа доста пренебрежително към Джошуа и изрази подкрепата си към загубилия Паркър.

"Какъв грабеж... Леле!? Джоузеф Паркър, ти свърши страхотна работа, братко. О, боже, не се извинявай, ти не направи нищо грешно, истински шампионе. Антъни Джошуа, приемам на 100%! P.S. Махни Африка от своята ръка. Те са воини. Ти си от Великобритания, братле", написа Уайлдър в "Инстаграм".

Самият Паркър (24-1) прие първата си загуба на профиринга с чест и достойнство.

"Днес бях победен от по-добър шампион, от по-силен мъж - заяви новозеландецът. - Имам върху какво да работя, това беше за мен големият шанс. Но ще тренирам и ще се върна по-силен. Съжалявам много, но той беше по-добрият. Благодаря на всички новозеландци за подкрепата, ще се върна по-силен."
 Джошуа (21-0, 20 нокаута) ликува с шампионския пояс на WBO, който отне от Паркър с убедителна победа по точки.
1246
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД