:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 272
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Цели квартали може да останат без вода след новия ВиК закон

Такса "солидарност" ще пълни с 60 млн. лева годишно специален фонд, обяви зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова
Снимка: БГНЕС
Министър Нанков и заместничката му Малина Крумова са единодушни, че проблемите в сектора не могат да се решат без реформа и нов ВиК закон.
Хората, които не си плащат водата, ще може да бъдат изключвани от мрежата. Възможно е ВиК фирмата да отреже цели квартали, ако масово са некоректни потребители. Това обяви зам.-министърът на регионалното развитие Малина Крумова, която доразви коментара на началника си - Николай Нанков.

В началото на миналата седмица министърът обяви, че до два месеца ще бъде публикуван нов Закон за ВиК, в който се затягат мерките срещу недисциплинираните ползватели на вода. Предвижда се до 5 пъти увеличение на санкциите, а в най-драстичните случаи на нарушения - директно прекъсване на водоснабдяването.

Законът предвижда цената на водата да се формира по изцяло нов начин. В момента тя включва трите компонента - водоснабдяване, отвеждане и пречистване. Всеки един компонент отчита разходите, които ВиК операторът прави за цялата обособена територия.

Не е ясно точно как новата методика ще се отрази на цените, при положение че ВиК фирмите работят по петгодишни планове, одобрени от енергийния регулатор. В тях, освен плановете за инвестиции и ремонти, са заложени и цените за всяка една отделна година. За част от дружествата плановете са одобрени.

"Обмисляме да се отдели фиксирана компонента в цената на водата. Тя няма да зависи от изразходваното количество вода. Ще зависи от това дали потребителят ползва ВиК системата или не. Причината да предложим тази мярка е, че има населени места с голяма амплитуда на натоварване, която зависи от сезона - например курортните селища", обясни Малина Крумова в интервю пред Медиапул.

Обсъждат се различни варианти как да се определя тази компонента. Един от тях предвижда хората да плащат фиксираната компонента само когато няма потребление. Елемент на тази фиксирана компонента е такса "солидарност". Идеята е събраните пари от нея да влизат в специален фонд за бедните българи.



БЕДНИ

За около 500 000 социално слаби е предвидено безплатно да ползват 1.5 кубика вода месечно. Това ще струва на бюджета около 40 млн. лв. по сегашните цени. Финансирането на сектора ще става чрез специален фонд, който ще привлече около 600-700 млн. лева. Той ще се финансира чрез новата такса "солидарност", от която годишно ще постъпват по около 60 млн. лв., пресмята Малина Крумова.
33
4908
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
33
 Видими 
01 Април 2018 19:26
Нямат право да го правят.

Достъпът до вода е едно от основните човешки права, фиксирано в международното законодателство.
01 Април 2018 19:33
Нямата право да го правят, ама невидимата ръка на пазара е по-силна .
01 Април 2018 19:33
Обмисляме да се отдели фиксирана компонента в цената на водата. Тя няма да зависи от изразходваното количество вода. Ще зависи от това дали потребителят ползва ВиК системата или не
Който не ползва, тройно!
Само не разбрах, това преди или след въвеждане на диш-хакъ ще бъде?
01 Април 2018 19:34
Само да питам знаещите-Манго в Столипиново и Факултето плаща ли Такса "солидарност" ?????
01 Април 2018 19:34
Достъпът до вода е едно от основните човешки права, фиксирано в международното законодателство.


Ако не е фиксирано, ще караш на въздух ли? Законите нямат никакво значение - водата е жизненоважен ресурс. Никой няма морално право да лишава хората от вода.
01 Април 2018 19:36
Фиксирано е - заради неморалната пазарна икономика. Тока могат да ти спрат, ще оживееш, но водата е друго нещо.
01 Април 2018 20:13
Възможно е ВиК фирмата да отреже цели квартали

Те и досега си бяха достатъчно нагли.
Сега, обаче, ако онези в парламента приемат нещо такова, или пък т. нар. "солидарност"... май ще се излиза на бой!
Нещата вместо ... нормално да се влошават (при това ни управление), стават направо отвратителни!!!
01 Април 2018 20:26
ама невидимата ръка на пазара е по-силна

Името на тая "невидима ръка" да не е "Солидарност"!? Солидарност с нарулителите на границите и законите ака "мигранти". Солидарност с крадливи двойнствени шпиони, солидарност с "отрицателни" банкери (отрицателна лихва), солидарност с крадливи инвеститори (отрицателна доходност), солидарност с политици, социолози, социопати, педо- и друг филски джендър. И пак в нарушение на Закона, обществени и природни.
"тинк-танк"четата няма ли да въвеждат вече "солидарна икономика"!? И форумът ще ги подкрепи с един безусловен базов доход.
01 Април 2018 20:48
Беше неминуемо да стигнем до тук ! След като при соца не плащахме нищо, а само строяхме язовири, помпени и канализации....
Ех, само ако можеха да ни сложат броячи на азотокислорода, дето го лапаме без контрол и на аванта !
ВОДАТА Е ВСЕОБЩО ЧОВЕШКО БЛАГО ! И нито едно човешко същество не бива да бъде лишавано от нея ! Или поне от минимума за неговото съществуване...
01 Април 2018 20:49
Полагат усилия да увеличат печалбите на Веолия, не може да им се отрече.

На тази Крумова само като и видя лицето ми навява мисли за Портретът на Дориан Грей. В женска версия.
01 Април 2018 20:56
Тц, по-скоро нещо от Йеронимус Бош
Отврат !
01 Април 2018 21:08
И форумът ще ги подкрепи с един безусловен базов доход.

Че това си е законно положение - за сега за партии /субсидии/ и депутати , а по-нататък - за безусловните избиратели от някои махали
01 Април 2018 21:12
Водата е природен дар и е право на всеки да има достъп до вода. Само че.....
водопроводната мрежа, централната канализацията, подръжката за осигуряване на чиста питейна вода, канализация, събиране на дъждовни води ако щете, всичко това струва пари. Това са и работните места на хиляди българи. Налагането на закони за безплатно ползване на цялата инфрасруктура е просто грабеж. Такса 'солидарност' е връх на безочие, арогантност и цинизъм в лицето на всеки редови българин плащащ за ВИК Така законово циганите в циганските квартали ще ползват услугите на цялата ВИК инфраструктура плащана от редовно плащащите. Докога комунизъм бе, докога....?
01 Април 2018 21:23
А дебитометри за дишане, кога? Приемайте закон - всяка електорална единица потребява въздух, който е собственост на държавата. В рамките на жилището употребата на въздух ще е безплатно, при напускане на имота ще си длъжен да лапаш дебитометер с GPS и GSM връзка.
01 Април 2018 21:29
Налагането на закони за безплатно ползване на цялата инфрасруктура е просто грабеж.

Кое е толкова безплатно, нали плащаме данъци!?

А сега доставчиците на вода съвсем без печалба ли са?

А за вечните "безработни", само искащи, без да са платили лев през живота си за разходите на държавата - те грабят от общото благо и точно това обосноваваха в Русия: такива хора да плащат годишна дан за "ползване на социалната инфраструктура".
01 Април 2018 21:31
Небесното, сети се че освен цигани, на територията живеят и нашите майки и бащи. Всъщност те получават и пенсии, какво ли ги жаля ?!?!
01 Април 2018 21:34
Фиксирано е - заради неморалната пазарна икономика. Тока могат да ти спрат, ще оживееш, но водата е друго нещо.


Що вода който иска може да си вземе от язовира - отива и си пълни тубите. Просто течаща вода няма да има.
01 Април 2018 21:36
ВиК - цената на водата се определя не от цената на водата, ами от цената на услугата по доставянето ѝ до съответния абонат. Както и отдеждането на мръсната вода.

Така, че който иска може да взима безплатна почти вода без да използва тръбопроводите и канализацията.
01 Април 2018 21:42
За около 500 000 социално слаби е предвидено безплатно да ползват 1.5 кубика вода месечно. Това ще струва на бюджета около 40 млн. лв. по сегашните цени.

Тоест сегашната цена е 4.44 лева на кубик вода? И за да се изплащат, ще събират 60 милиона, което прави 6.67 лева на кубик?, Ако и останалите им сметки са такива, Лопе де Вега...
Освен това, няма безплатни права за материални блага. Винаги някой ги плаща. И тези общи пари които отидат за нещо ново, не отиват за нещо за което са отивали дотогава.
01 Април 2018 21:46
За около 500 000 социално слаби е предвидено безплатно да ползват 1.5 кубика вода месечно.

тва е дискриминация. Ако ще даваш 1.5 кубика безплатно, трябва да ги даваш на фсеки български гражданин.
01 Април 2018 21:48
Демокрацията е начин едни да живеят на гърба на други. Особено ако няма достъп до лесни пари.
01 Април 2018 23:22
Причината да предложим тази мярка е, че има населени места с голяма амплитуда на натоварване, която зависи от сезона - например курортните селища"


Такса "солидарност" за курорти като Сл. бряг трябва да се въведе веднага. Повече от половин година стотици хотели са празни и потреблението на вода е нищожно, но ВиК системата се поддържа целогодишно. Именно през месеците, когато няма потребление, трябва да се плаща тази такса.
Не разбирам какво ви притеснява вас, останалите потребители, които не живеете в курорти.
За тези, които не си плащат водата ( а те никак не са малко - всеки може да провери като на сайта на която и да е ВиК напише произволни номера на водомери ) е много трудно да се намери решение. Но в никакъв случай заради тях не трябва да страдат редовните платци.
02 Април 2018 00:57
Не разбирам какво ви притеснява вас, останалите потребители, които не живеете в курорти.


Един път, Законът важи за всеки гражданин;
Втори път, Законът е общ и не може да решава точно определен частен проблем;
Трети път, въвежда се правно неопределено понятие "солидарност" (Солидарност по безплатно ползване, солидарност по доход, солидарност по имот или по продължителност на живота на всеки ползвател на водни услуги?);
Последно, убиват ни детската вяра във Върховенството на Закона (чукат го отсвякъде сякаш е проститутка).
Колкото до Слънчев бряг и другите нелегално презастроени курорти, може да се въведе абонсмент за "почивните" месеци; може да се позатворят глупаво построени по-височки хотели.
02 Април 2018 02:42
@Survivors
Кое е толкова безплатно, нали плащаме данъци!?
-Аз твърдя отдавна че нито един от нас няма контрол КОЛКО да са данъците, КОЛКО да са заплатите на държавната бюрокрация и на всеки на държавна заплата, нито за КАКВО да се харчат тия пари събрани от данъци. Може и да е успокоително за някои хора че това е факт във всички западни демокрации по настоящем – блестящ пример -от никого не избраните бюрократи в европейски парламент. Но за мен това състояние т.е. работещи плюс малки до средно големи бизнеси да плащат данъци и да имат 0 (нула) контрол по отношение на КОЛКО и за КАКВО да се харчат тия пари е върха на арогантността.
Но ако се върна на аргумента за данъците – знам ли за какво отиват тия данъци – като се почне от раздута администрация та се стигне до обществени поръчки, медицинско обслужване, помощи, полиция армия доколко ги има...., затворите
Но нека да допуснем хипотетични че нашите данъци са разумно харчени и има пари за ВИК. Но това въобще не променя факта на неплащащите и неплащали цял живот такива данъци – физически и умствено здрави и прави хора в активна възраст.
Факт е че подържам да има данъци защото едно общество винаги има хора – като деца, инвалиди, възрастни с малки доходи. Но размножващите се още в детска възраст цигани, затворниците.....

А сега доставчиците на вода съвсем без печалба ли са?

-Абсолютно не са без печалба и това е целта на всеки бизнес – да има профит. Ако държавата държи тоя бизнес теоретично би трябвало да е без загуба също, но защо ли се проваля?!

А за вечните "безработни", само искащи, без да са платили лев през живота си за разходите на държавата - те грабят от общото благо и точно това обосноваваха в Русия: такива хора да плащат годишна дан за "ползване на социалната инфраструктура”
-Тука съм съгласна на 100%
02 Април 2018 02:57
@Приятел4е
пенсиите на нашите родители бяха ограбени последователно след края на илюзията 'развито социалистическо общество'. Парите от пенсионните фондове се превъртяха в куфари, задгранични банкови сметки, креативна проватизация ......също. Целия дирижиран хаос, анархия е благодарение на червената чума в началото на 90-те.Вярно е че голяма част от електората на 'червените' в България са уникални Защото мнозинството от тях не може да ти формулира или обясни и нищо от идеологическа гледна точка (те така си и бяха преди 10-ти ноември между другото). И сега ми е жал за тях - повечето са мизерни но са като птичета мътещи над кукувичо яйце...... лишени и те от природата да разпознаят кукувиците.
02 Април 2018 04:50
[Аз твърдя отдавна че нито един от нас няма контрол КОЛКО да са данъците, КОЛКО да са заплатите на държавната бюрокрация

Това е само едно головодно твърдение. Най-малкото, защото през две, максимум четири години участваме в избори.
Но за мен това състояние т.е. работещи плюс малки до средно големи бизнеси да плащат данъци и да имат 0 (нула) контрол по отношение на КОЛКО и за КАКВО да се харчат тия пари е върха на арогантността
.
Арогантното е, че не знаете за съществуването на "данъчна тайна". Поради това контролът е възложен на НАП. По-лошото е, че освен Вас и депутатите не знаят, че данъците се определят със Закон и то не назад във времето.

Ако държавата държи тоя бизнес теоретично би трябвало да е без загуба също, но защо ли се проваля?!

Теоретично, Държавата не преследва печалба. В противен случай би направила "цената"/данъка на гражданина да е 100 и повече процента върху "цената на живота му". Не че първите демокрации, Атинската, Римската не са се възползвали от тая възможност на държавата като са конституирли робството.
Дилемата със собствеността и управлението на национална инфраструктура дали да е държавна или частна е свързана с въвеждането на иновации. Счита се, че Държавата няма частен интерес (печалба) от въвеждането на иновации, който интерс би бил в конфликт със задължението на Държавата от поддържането и контролирането на държавните стандарти. Но, ако инфраструктурата е елемент на националната сигурност, нито един частен интерес не би следвало да "пее в хора".

пенсиите на нашите родители бяха ограбени последователно след края на илюзията 'развито социалистическо общество'. Парите от пенсионните фондове се превъртяха в куфари, задгранични банкови сметки, креативна проватизация ......също.

Явно сте още в неонатална възраст иначе щяхте да знаете, че пенсионни фондове не е имало, нито през социализъма, нито по време на Царска България. Дори и петте пенсионни фонда (на чиновниците, на учителите, на офицерите), ликвидирани в края на 50-те години, не са обхващали и 10% от населението.
При разходно-покривен пенсионен модел пенсионни фонфове няма - начислените пенсионни осигуровки в същия момент са похарчени. Това е моделът от 1958 до 1998 г.
И пари не се крадат с "куфарчета" (Бандата на Оушън), а с манипулация на лихвени проценти (Дойчебанк плати 7.5 млрд. глоба, че се е възползвала от манипулациите на Федералния резерв). У нас, проф. Тодор Вълчев обра парите на населението с 300% лихва... само за три месеца.
02 Април 2018 08:02
    Я малко математика за 3-ти клас - Задача:
    Дадено : Бюджета събрал за година 40 000 000 лева от вода за 500 000 домакина.От един домакин се плаща за 1,5 кубика вода на месец.
    Питане : Каква е цената на един кубически метър вода.
    Моля всеки ученик да каже на родителите си, каква е очакваната цена на водата!-(4,44 лв/куб.м)
02 Април 2018 08:51
Много интересен казус...
Първо, изненадващо е, че някой ще пипа ВиК сектора...
Който е една от златните кокошчици за мафиотските партии, наред със сметосъбирането и кърпежите на пътищата...
Вероятната промяна едва ли цели да изреже политическата мафия от гювеча с огромните безотчетни пари...
А въвеждането на допълнителна такса е кражба... Допълнителна.
02 Април 2018 11:06
БХК, къде зяпате? Ако този закон влезе в сила, мангалите ще видят вода само на телевизора. Или той ще е само за туземното население?
02 Април 2018 12:09
За около 500 000 социално слаби е предвидено безплатно да ползват 1.5 кубика вода месечно.

тва е дискриминация. Ако ще даваш 1.5 кубика безплатно, трябва да ги даваш на фсеки български гражданин.


02 Април 2018 16:18
Май и при нас ще има водни бунтове като в Южна Америка, където даже бяха забранили ползването на дъждовна вода. Алчността не знае граници и може да бъде спряна само с тояга през муцуната...
02 Април 2018 18:40
Имам чувството, че тука пишат само жители на "факултето" и на "столипиново". Само за права се бълнува. Ама има и задължения. И ако не изпълняваш задълженията си - губиш и правата си. А достъпът до вода никой на никого не го нарушава. Има реки, гьолове, язовири... Виж течащата вода, вътре в дома ти, струва пари и който плаща - ще има, който не плаща - с кобилицата и менците до най-близкия водоем. И аз искам яхта и хеликоптер, ама не съм измислил как и от къде да открадна пари, зада си ги купя.
02 Април 2018 18:45
Май и при нас ще има водни бунтове като в Южна Америка, където даже бяха забранили ползването на дъждовна вода.


Да не говориш за Северна Америка?

https://www.accuweather.com/en/weather-news/is-rainwater-harvesting-legal-in-your-state-us/61586739

The issue of illegally harvesting rainwater went viral in 2012 when a 64-year-old man, Gary Harrington, was sentenced to 30 days in jail in Oregon.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД