:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,360,210
Активни 135
Страници 21,894
За един ден 1,302,066

719 хиляди българи са без здравни осигуровки

 
Снимка БГНЕС
719 хиляди българи са здравно неосигурени към края на 2017 г., предава БГНЕС. Още през 2014 г. е изготвен анализ за здравно неосигурените лица в България от дирекция „Управление на риска" при НАП. През 2017 г. е извършена пълна оценка на актуалните характеристики и на ефекта от третиране на анализирания риск „Недеклариране и невнасяне на здравни вноски от задължените лица в България". Съгласно тази оценка българските граждани, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, но не са здравно осигурени към края на 2017 г., са приблизително 719 хил. лица.

Това заявява здравният министър Кирил Ананиев в отговор на питане на депутата от БСП Лало Кирилов за броя на здравнонеосигурените лица. С цел определяне на действителния брой на здравно неосигурените български граждани, следва да се има предвид, че според Закона за здравното осигуряване, подлежат на задължително здравно осигуряване в НЗОК всички български граждани, които не са граждани и на друга държава и българските граждани, които са граждани и на друга държава и постоянно живеят на територията на Република България.

Това означава, че българските граждани, които са граждани и на друга държава (с двойно гражданство, едното от които е българско) и пребивават в чужбина повече от 183 дни в календарната година, не подлежат на задължително здравно осигуряване. Също така, не са задължително осигурени в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) лицата, които съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност, подлежат на здравно осигуряване в друга държава-членка. Това най-общо са лица, които пребивават и/или работят в други държави от Европейския съюз, включително членовете на техните семейства, уточнява здравният министър.


Броят на здравно неосигурените лица, които подлежат на задължително здравно осигуряване в страната, е определен като от броя на българските граждани с постоянна адресна регистрация на територията на Република България по данни на Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване" - 8 387 хил. лица, е изваден:


броят на българските граждани в трудоспособна възраст, пребиваващи в чужбина. Броят на тези лица е изчислен на 1 475 хил. лица въз основа на резултатите от проведено през месец юли 2017 г. социологическо проучване - национално представително изследване в 1350 домакинства в Република България, и е верифициран с приблизителните оценки на други външни институции;

броят на здравно осигурените лица - общо 6 193 хил. лица, в т.ч. осигурени от Държавния бюджет лица - 2 735 хил. лица, и осигурени на друго основание - 3 458 хил. лица.

В хода на анализа и оценката, както и с цел подпомагане управленските решения за третиране на риска, общият брой от 719 хил. лица е разделен по категории, както следва:

безработни лица - 233 хил. лица, в това число лица без право на обезщетение, които не са осигурени от фонд „Безработица"- 159 хил. лица;

лица, получаващи обезщетение от фонд „Безработица" за определен период от време, които дължат здравни вноски за своя сметка през останалия период на годината - 74 хил. лица;

чуждестранни лица, придобили българско гражданство - бежанци, които не са осигурявани от работодател или от бюджета - 10 хил. лица;

лица, завършващи средното си образование - за месеците до започване на трудова дейност или следване във висше учебно заведение - 6 хил. лица;

самоосигуряващи се лица, които за годината са декларирали както доходите си, така и задълженията си за здравни вноски, но все още не са ги погасили - 57 хил. лица;

лица, които за годината са декларирали доходите си, но не са декларирали и не са заплатили дължимите от тях здравни вноски - 22 хил. лица; други здравно неосигурени лица - 393 хил., завършва отговорът на министъра.52
4263
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
52
 Видими 
02 Април 2018 09:14
чуждестранни лица, придобили българско гражданство - бежанци, които не са осигурявани от работодател или от бюджета - 10 хил. лица;


Значи ето къде изчезвали бежанците според статитистиката - просто им давали българско поданство и така намалява бройката. Намаляват в лагерите, обаче се увеличават свободно движещи се в страната. Хем държавата поема всички разноски по престоя им в болницата, хем тия се занимават я с каналджийство, я с други престъпления!
За какво държавата го прави това, като си имаме достатъчно на брой цигани, извършващи същото?
02 Април 2018 09:39
Това реално живеещи в България ли са, или как? Ако 720 хиляди са само тук (а не някакви работещи по чужбина от години), то процентът спрямо населението в трудоспособна възраст е доста сериозен...
Edit: въпросът ми е за наистина реални бройки, не за стъкмистика и игра с адресни регистрации...
02 Април 2018 10:00
ами да си ги плащат ама не щат. те и 5 лева на чистачка не искат да дават
02 Април 2018 10:01
Това е голяма цифра. как още не се е взривила здравната ни система
02 Април 2018 10:03
Познавам не един здрави и прави мъже, работещи и имащи добри доходи, които не желаят да се осигуряват. Причините е трудно да определя.
02 Април 2018 10:06
За мен по-интересното в статията е, че очевидно властта идея си няма колко души постоянно живеят в България. По документи населението на България е цели 8,4млн. Броят на постоянно пребиваващите в чужбина е изчислен чрез
национално представително изследване в 1350 домакинства в Република България, и е верифициран с приблизителните оценки на други външни институции
.
Пълен майтап
02 Април 2018 10:22
Хем държавата поема всички разноски по престоя им в болницата

Вече повече от 15 години неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ, с изключение на спешна, което в България е орязано до първа помощ. Някои, обаче още не са го разбрали и си мислят, че неосигурен може да влезе в болница.
02 Април 2018 10:23
Буди недоумение, че над 50% са в графата „други”.
02 Април 2018 10:25
други здравно неосигурени лица - 393 хил., завършва отговорът на министъра.
Някой има ли понятие какво може да бъде това 'други'?
02 Април 2018 10:27
Това е голяма цифра. как още не се е взривила здравната ни система

Първо, тези хора са извън здравната система и тя не ги обслужва. За нея те нямат значение. Второ, парите от здравни осигуровки покриват само половината от парите за здравеопазване. Втората половина идва от общите данъци и е дотация към НЗОК.

Затова и е крайно време здравните вноски да се премахнат, а на тяхно място да се въведе косвен данък от 5 или 8% плащан заедно с ДДС.
02 Април 2018 10:33
Познавам не един здрави и прави мъже, работещи и имащи добри доходи, които не желаят да се осигуряват. Причините е трудно да определя.


То трябва да си малоумен за да се осигуряваш. Една частна застраховка ти е 35 лева на месец! Защо да плащаш държавното и да се държат с теб като с прошляк и да се чудят само как да те изнудват за пари?
02 Април 2018 10:42
плащан заедно с ДДС.

защо?
А ДДС за какво е?
Че преди години цялата държава функционираше с ДОД и ДДС...
Днес те вече са даденост, забраени са и - дай да плащаме за всичко...
02 Април 2018 10:47
А каква част от тези 710 хил. българи са ползвали платена здравна помощ през годината? И на каква стойност, т. е. колко са заплатили от лични средства за нея?
02 Април 2018 11:23
Да, Cisco, за съжаление сте прав.
02 Април 2018 11:25
"Вече повече от 15 години неосигурените нямат право на достъп до здравна помощ, с изключение на спешна, което в България е орязано до първа помощ. Някои, обаче още не са го разбрали и си мислят, че неосигурен може да влезе в болница."
Може би спешните състояния - инсулт, инфаркт и т.н. ги оставят на улицата, а не ги лекуват за сметка бюджета на болницата? Питам само, не пипам.
02 Април 2018 11:42
Да, Cisco, за съжаление сте прав.


Що пък за съжаление? Сигурно има стотици хиляди с частна застраховка, която им плаща лечението и не тежат на бюджета на здравната каса, а и повечето са и двойно осигурени, освен частната им удържат от заплатата и задължителната, която реално не ползват.
02 Април 2018 11:58
Може би спешните състояния - инсулт, инфаркт и т.н. ги оставят на улицата, а не ги лекуват за сметка бюджета на болницата?

Точно така. Почти всеки ден има случаи, когато линейка на спешна помощ обикаля от болница на болница и никоя не иска да приеме неосигурен. В провинцията даже,като разберат, че някой е неосигурен, дори не си правят труда да го карат до болница, защото знаят, че там няма да го приемат. Преди медиите пишеха за такива случаи, но сега не им обръщат внимание.
02 Април 2018 12:00
А конкретно за инсултите и инфарктите, осигурените ги лекуват само за седмица, докато изтече пътеката. След това ги изписват, независимо от състоянието им.
02 Април 2018 12:05
осигурени от Държавния бюджет лица - 2 735 хил. лица

Някак не излиза сметката с тази бройка. Като се съберат пенсионери, деца, ученици, студенти, държавни служители, армия, полиция.... бройката е доста по-голяма. Има нужда и от сериозно обяснение как НСИ води като живеещи някъде около 8,1 милиона а други служби - 8.4 милиона човека. Поне на едното място някой доста сериозно се е объркал. Като се отчитат раждаемост и смъртност през годините, кашата става още по-голяма.
Все пак е редно да се приветства първият опит за въвеждане на някакъв ред в системата и в информацията. Дано да се продължи с разумните стъпки, въпреки воят който ще започне от много страни, включително малоумни политици-популисти и многобройни търтейски настроени андрешковци..
02 Април 2018 12:09
Второ, парите от здравни осигуровки покриват само половината от парите за здравеопазване. Втората половина идва от общите данъци и е дотация към НЗОК.
що за глупост?! а бе що не вземеш да пишеш само за нещата, за които си малко от малко компетентен?!

случайно да ти е известно, че държавните служители, регистрираните безработни, инвалидите /с инвалидни пенсии - те са си пенсионери/, децата и пенсионерите се осигуряват от държавата? а още по-случайно да знаеш, че държавата ги осигурява наполовина?

що не вземеш да се скриеш, вместо да ставаш смешен на всички?
02 Април 2018 12:14
а бе що не вземеш да пишеш само за нещата, за които си малко от малко компетентен?!

Хубав съвет даваш, ама първо ти го направи, щото дори не си си направил труда да видиш числата. Дори да забравим за момент, че държавата осигурява деца, пенсионери, бюджетни служители с пари от общите данъци, и си въобразим, че това са осигуровки, то сумата отново не стига с много.
02 Април 2018 12:16
Дори да забравим за момент, че държавата осигурява деца, пенсионери, бюджетни служители с пари от общите данъци, и си въобразим, че това са осигуровки, то сумата отново не стига с много.

Някакви данни с числа, или общите приказки се смятат за достатъчни?
02 Април 2018 12:17
А конкретно за инсултите и инфарктите, осигурените ги лекуват само за седмица, докато изтече пътеката. След това ги изписват, независимо от състоянието им.

За всички е така - в болница само до края на пътеката, после ги изхвърлят, независимо от състоянието им.
02 Април 2018 12:18
Някакви данни с числа,

Ами отваряш си Закона за държавния бюджет и четеш.
02 Април 2018 12:22
Ами отваряш си Закона за държавния бюджет и четеш.
Неополе, това е несериозно. Този закон покрива само една календарна година и не посочва какъв процент от бюджета на която и да е институция се покрива - бюджетът борави с числа, не с проценти или греша?
02 Април 2018 12:23
Първо, тези хора са извън здравната система и тя не ги обслужва. За нея те нямат значение.

Това не е вярно, защото тези хора също боледуват, лежат в болници, раждат деца, катастрофират, колят се едни други и пр.
Болшинството от тях са цигани или други маргинали, които нямат и ден трудов стаж, не са внесли и стотинка здравни осигуровки, но са твърдо убедени, че държавата е
длъжна да ги лекува и да им изражда чаветата.
А веднъж попаднали в болница, там пък вече следва източване на ЗОК, и така парите никога не достигат.
02 Април 2018 12:23
иначе според статията в мамковината има около седем милиона - 6 912 000. за осигурени от държавния бюджет не са сумирали даже децата и пенсионерите /по данни на нси от 2016 до 19 години са 1 310 615, а над 65 са 1 472 116/, отделно държавните служители и т.н.
02 Април 2018 12:24
В провинцията даже,като разберат, че някой е неосигурен, дори не си правят труда да го карат до болница, защото знаят, че там няма да го приемат. Преди медиите пишеха за такива случаи, но сега не им обръщат внимание.

И това не е вярно, в Харманли например е точно обратното.
02 Април 2018 12:25
Дори да забравим за момент, че държавата осигурява деца, пенсионери, бюджетни служители с пари от общите данъци
нова глупост. с какво да ги осигури? държавна собственост, която да носи печалба, почти не остана. естествено, че всичко, което държавата харчи, са пари от данъци

02 Април 2018 12:43
бюджетът борави с числа, не с проценти или греша

Грешиш, защото процентите също са числа, които се извеждат от другите. А и тенденциите се извеждат. Просто проследяваш бюджетите година по година назад.
02 Април 2018 12:45
тези хора също боледуват, лежат в болници,

Тези хора боледуват, но не лежат в болници. Там не ги приемат.
02 Април 2018 12:47
А пенсионери, болни, деца, ученици, студенти, военни, милиционери, чиновници?
Колко милиона стават?
И дали държавата внася в касата парите, които уж като СОЦИАЛНА трябва да заделя за старите, малките и болните?
За циганите и пришълците не питам...
------
Блогът на Генек
02 Април 2018 12:48
с какво да ги осигури?

Това е страничен, макар и риторичен въпрос. Тръгнахме от там, че половината от парите за здравеопазване идват от различните данъци (държавният бюджет).
02 Април 2018 12:50
тези хора също боледуват, лежат в болници,

по какъв точно ред лежат в болници?
Те болниците осигурените не искат да приемат, как приемат неосигурени?
02 Април 2018 13:00
Ами отваряш си Закона за държавния бюджет и четеш.

Явно освен неразбирането на осигурителната материя, законите за държавния бюджет също са непознати и непонятни.
02 Април 2018 13:03
не са сумирали даже децата и пенсионерите /по данни на нси от 2016 до 19 години са 1 310 615, а над 65 са 1 472 116/,

Освен това, доста от пенсионерите са под 65 г, има някъде към 200 хил студенти, които са над 19 години, но (повечето) се осигуряват от бюджета...
Не излизат сметките, но поне се опитва да се направят. Досега беше като Неополчо, с популистки приказки на едро и без никаква връзка с реалността.
02 Април 2018 13:12
Тези хора боледуват, но не лежат в болници. Там не ги приемат.

Тъща ми е медицинска сестра, а тъст ми е фелдшер на линейка, така че по-добре от теб знам от какво и как ги лекуват, и дали лежат или не в болницата в Харманли.
02 Април 2018 13:14
по какъв точно ред лежат в болници?
Те болниците осигурените не искат да приемат, как приемат неосигурени?

Ами влиза циганката да ражда, ражда, а на втория ден си бие камшиците с чавето.
02 Април 2018 13:16
Добре, това прави 176 млн. несъбрани пари год. Може ли професорчето да каже, колко са разходите за тях. И тогава да ни дразни с числа от соц. проучвания
02 Април 2018 13:32
Ами влиза циганката да ражда, ражда, а на втория ден си бие камшиците с чавето.

Раждането се финансира от държавния бюджет, дори и за неосигурените. Така, че болницата си взема парите.
02 Април 2018 13:40
Дежурния, не те знам кво си мислиш, че разбираш, но явно ти е трудно да разбереш това, което ясно се вижда и от Закона за държавния бюджет - половината от парите за здравеопазване идват не от здравни осигуровки, а от общите данъци.

Ама колко точно били студентите, колко пенсионерите, колко децата и т.н. и т.н. - любопитно подробности, но без значение по същественото - начинът на финансиране на здравната система и че той не работи. Няма и как да заработи, а просто системата трябва да бъде сменена. Защото от тези, които държавата не осигурява от данъците и трябва да внасят осигуровки, половината не внасят. И няма как в рамките на сегашната система да внасят.

Всички могат да почнат да внасят, единствено, ако се премахнат осигуровките и бъдат заменени от косвен данък от 5 или 8%, плащан заедно с ДДС. Тогава и всички ще са осигурени.
02 Април 2018 13:42
Няма начин да се вземат пари от ромите за осигуровки освен чрез ДДС, всичко друго са фантазии.
02 Април 2018 13:54
Няма и как да заработи, а просто системата трябва да бъде сменена. Защото от тези, които държавата не осигурява от данъците и трябва да внасят осигуровки, половината не внасят.

Преди да се въведе работеща система за осигуряване, която да събира пари от всички които са територията, задължително ще пробваме всички останали които не работят.
Това си е диалектическа логика.
«Противоречието е критерий за истина, отсъствието на противоречие – критерий за заблуждение.»
02 Април 2018 14:31
иначе според статията в мамковината има около седем милиона - 6 912 000.

Тц, според статията има 8 387 хил. лица (по ЕСГРАОН), а според статистиката населението е 7 100 хил. души (преброяването през 2010 г.) и всяка година се "топи" с по 40 хил. души (до 2014 г.)- 60 хил. души след това (демографски ръст преди 75 години, при гадния социализъм )

Дежурния, не те знам кво си мислиш, че разбираш, но явно ти е трудно да разбереш това, което ясно се вижда и от Закона за държавния бюджет - половината от парите за здравеопазване идват не от здравни осигуровки, а от общите данъци.

Тия, "идващите пари" в чий бюджет ги броиш? Защото според Закона за бюджета на Здравноосигурителната каса за 2018 г. ( а също и предишните) http://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=120930
"идването" от осигуровки на работещите е 2.556 млрд. лв., а "идването" от държавния бюджет е 1.262 млрд. лв.
Има още едни, 500 млн. лв., които "не идват", а се разхождат из министерството на здравеопазването - Закон за държавния бюджет на Република България за 2018 г. [\url]


Раждането се финансира от държавния бюджет, дори и за неосигурените

Това са само спомени от соц време. Разходите на болницата при раждането се начисляват на бюджета на НЗОК по съответната клинична пътечка (всъщно три пътечки), а разходите като помощи и обезщетения идват от бюджета на НОИ (еднократна помощ при раждане, отпуск по майчинство). Само детските надбавки идват от държавния бюджет - този на министерството на труда и социалните грижи.

Добре, това прави 176 млн. несъбрани пари год
Това е по "държавния стандарт" да се плаща наполовина. Всъщност "пропуснатите ползи" са далеч по-малко - годишно се отчитат 36 млн. болнични дни и 110 хил. починали - част от тях са и здравно неосигурените. Но дъвката "здравно неосигурени" е много удобна за да се прикрие сбъркаността из основи на здравното осигуряване. Няма как да е хем на пазарен принцип (стойностни пътечки), хем на солидарен (безстойностно кръводаряване, опс кръвопускане). Или болниците са търговски дружества и всеки ще си пазарува от тях както намери за добре. Или болниците ще са обществени дружества (без печалба, под обществен контрол) и всеки ще ги ползва, когато има нужда. Не че двата варианти са идеални, но идеалният - всеки сам да се лекува е доста рисков за обществото предвид здравната му култура и наличието на епидемии.
02 Април 2018 15:03
Но дъвката "здравно неосигурени" е много удобна за да се прикрие сбъркаността из основи на здравното осигуряване. Няма как да е хем на пазарен принцип (стойностни пътечки), хем на солидарен (безстойностно кръводаряване, опс кръвопускане).

Но пък в замяна на това смесеният пазарно-солидарен принцип е толкова удобен за далавери.
А далаверата е с приоритет.
"Dalavera über alles"
02 Април 2018 16:38
но явно ти е трудно да разбереш това, което ясно се вижда и от Закона за държавния бюджет - половината от парите за здравеопазване идват не от здравни осигуровки, а от общите данъци.

Ама колко точно били студентите, колко пенсионерите, колко децата и т.н. и т.н. - любопитно подробности, но без значение по същественото - начинът на финансиране на здравната система и че той не работи.

Крайно време е да се понаучи нещо на най-елементарно ниво - кое е държавна грижа (бюджет на МЗ, от данъци естествено) и кое от НЗОК (осигурителна грижа, за която се говори в текста). Вноската на държавата в НЗОК всъщност е "осигуряване" на огромни групи от хора, но всъщност се внася около половината от това което трябва. Точно по тази причина колко като брой са тези групи и колко трябва да е осигуровката им внасяна от държавата не е само любопитна подробност.
А като се пишат глупости се разбира степента на познаването и на държавния бюджет и на осигурителната система на най-елементарно ниво. Не че сме изненадани, но популистките предложения винаги залагат на пари които се вземат "от някъде" без да е споменато това някъде или едни и същи пари се харчат за няколко различни неща като си стоят все същите (Имам 5 лева за бонбони, но нямам за шоколад. Купувам си шоколад с 5 лева и "забравям", че 5-те лева за бонбони вече ги няма). Лошото е, че балъците дето кълват на тази схема непрекъснато намаляват.
02 Април 2018 16:47
Или болниците са търговски дружества и всеки ще си пазарува от тях както намери за добре. Или болниците ще са обществени дружества (без печалба, под обществен контрол) и всеки ще ги ползва, когато има нужда.

Ако не са търговски дружества, лекари и сестри без пари ли ще работят, консумативи, лекарства и ремонти няма ли да се плащат? В общи линии повечето държавни и общински болници не се е разбрало да имат някакви чутовни печалби, по-скоро някъде към поне половин милиард дългове са натрупали и се все на загуба. Като се смени табелката от "търговско" на "обществено" дружество, в реалната ситуация нищо няма да се промени. Няма да се отрежат "печалбите", просто защото няма такива. А ако частните болници се резнат от осигурителните пари, вероятно ще намалеят като бройка, част от клиентите им ще отидат в държавните и допълнително ще увеличат веселбата там.
02 Април 2018 17:01
Тръгнахме от там, че половината от парите за здравеопазване идват от различните данъци (държавният бюджет).
това беше лично твоя овча мисъл, защото ти очевидно отказваш да приемеш, че съществуват хора, осигурени от държавата.

а аз с овчи мисли отказвам да се боря. паси си там.

02 Април 2018 17:02
броят на българските граждани в трудоспособна възраст, пребиваващи в чужбина. ... е изчислен на 1 475 хил. лица въз основа на резултатите от проведено през месец юли 2017 г. социологическо проучване


пРЕДИ ГОДИНИ В ЕДНА АФРИКАНСКА ДЪРЖАВА БЕ ПРОВЕДЕНО ПЪРВОТО В ИСТОРИЯТА Й ПРЕБРОЯВАНЕ НА НАСЕЛЕНИЕТО-Преброявани са къщите /извън градовете от самолети/,като на една къща са отчитали по 10 жители.Контролно в извънградските райони на една камила са отчитали 5 души/.Така получават численост на населението,правят планове,вземат решения...След няколко години се прави преброяване на хората-оказват се с 20% повече/разлика десетина милиона?!/,отколкото при броенето на камилите...Та и тук-по камиларски го карат суджуклиите.
02 Април 2018 17:34
Вноската на държавата в НЗОК всъщност е "осигуряване" на огромни групи от хора, но всъщност се внася около половината от това което трябва.


Колко е "това, което трябва" никой не знае, но Държавата много разбойнически изкривява "солидарността" като я редуцира два пъти и повече спрямо себе си, въпреки че самата тя е приела 8% здравна осигуровка.

Ако не са търговски дружества, лекари и сестри без пари ли ще работят, консумативи, лекарства и ремонти няма ли да се плащат

То и съдилищата, полковете, полицейските управления не са търговски дружества, но не са останали без пари.
Въпросът със собствеността - "държавни болници" (запазване на статуквото, понякога добро) и "търговски дружества" (въвеждане на иновации, понякога лоши) е въпрос на визия за развитие както и въпрос на възможности (национална сигурност) и манталитет. Но тук влизам в полето на сляпата вяра на хуманитарите, че "животът е над всичко", ако Смъртта да е неизбежна.

В общи линии повечето държавни и общински болници не се е разбрало да имат някакви чутовни печалби

То, всички отчитат счетоводна загуба (но "спестяват" по друг начин), но не върви заради едната "солидарност" да се правят дарения (не само кръв, ами и пари) на търговско дружество, регистрирано по ДДС и като "златен инвеститор".
Още по-просто мога да попитам: За какво се борим - за пари или за здраве? Ако е за пари, търговията е една добра организация. Ако е за здраве, е доста сложно изготвянето на регламенти (струват двойно - плаща се и на изпълнители, и на контрольори). Най-евтиният контрол е този, оставен в ръцете на платеца на парите, пациента.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД