:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066
Реконтра

Граници

***
Седях си вкъщи и усилено бездействах, когато на вратата се позвъни. Бях в идеално настроение да нагрубя инкасатор, затова с надежда отидох да отворя. Навън обаче не ме чакаше инкасатор, а някакъв адски сериозен полицай. Разбрали са! - стреснах се веднага аз, след което се сетих, че всъщност не съм извършил нищо нередно.

- Да? - повдигнах вежди въпросително. - Мога ли да ви помогна?

- Всичко е под контрол, гражданино - увери ме той, - бъдете спокоен! Звъннах ви, за да ви кажа, че всичко е наред и границата ви се пази!

- Коя граница? - не разбрах.

- Е па, вашата, коя! - ококори се униформеният и посочи прага на апартамента ми, а по погледа му усещах, че се чуди малоумен ли съм, или само се правя на такъв пред непознати.

Реших да затвърдя лошото му мнение за себе си, затова попитах още веднъж:

- Моята граница се пази, тази на апартамента ми, така ли? И вие затова сте тук?

- Тъй вярно! - извика полицаят, театрално удари токове в земята и застана нащрек пред прага ми, загледан в невидим враг. - Вашата граница, границата на всички българи, както и тази на Европейския съюз, е наш приоритет! Пиле не може да прехвръкне, без да му проверим документите, така че, моля ви, бъдете спокойни и не вярвайте на глупостите, дето ги тиражират из медиите!

- Чакайте малко - досетих се аз, - вие да не говорите за онзи случай на летището от миналата седмица, когато 42-ма пътници от Париж влязоха в България без проверка, защото граничарите били - един с цигара, друг на маса, трети в кенефа?

Полицаят кимна.

- Точно за него говоря! Голяма работа, няма що - една секунда недоглеждане и после ходи обяснявай, че нямаш тоалетна!

- Абе, - поклатих глава аз, - не е било секунда и не е било само едно ходене! За едно ходене в кенефа как минават 42-ма души без проверка? - показах здравина на логическата конструкция. - Това е отвъд всяка представа за запек и заседяване. Дори да има уайфай в тоалетната!

- Хубаво, де - сви рамене полицаят, - секунда, час, важното е, че се раздуха много тоя случай и правителството се засегна.

- Ами, с право се раздуха - на фона на всички обяснения на премиера как границата ни е най-охраняваната в Европейския съюз, малко несериозно ми изглежда да се допускат такива елементарни грешки тип 6-и клас...

- И именно затова - прекъсна ме униформеният, - за да са спокойни гражданите, както и милите ни гостите от Европредседателството, че всички граници се пазят възможно най-стръвно, правителството взе решение да преориентира полицаите!

- В какъв смисъл да ги преориентира? - не разбрах аз.

- Нали преди седмица-две господин премиерът се възмути от дупките по пътищата и нареди до всяка дупка да застане полицай?

Кимнах и си помислих, че ако с примитивен популизъм действително се вършеше някаква работа, страната ни наистина щеше да е Швейцария на Балканите и всички щяхме да преяждаме с трюфели.

- Сега - продължи униформеният, - господин премиерът нареди тези полицаи да спрат да кибичат до дупките и да ходят да кибичат пред вратите и праговете на хората, да вардят границата на тяхното спокойствие, за да видят всички с колко ресурс разполагаме и колко работа вършим!

- Тоест - повдигнах вежди аз, - всеки, който иска да влезе в дома ми, ще бъде проверяван от вас?

- Най-щателно! - кимна униформеният.

Въздъхнах.

- Добре, слизам до магазина за бира, искате ли една?

- Моля ви - вдигна ръце полицаят, - аз съм на служба! Но вие вървете, няма нужда дори да заключвате, аз съм тук...

Слязох до магазина да купя няколко бири в чест на хубавото време и когато се качих обратно, видях, че вратата на апартамента ми зее отворена, а някой е задигнал плазмата ми. Полицаят точно идваше от балкона на кооперацията.

- Ходих само да дръпна една цигарка, всичко е наред, нали?

 Не ми хареса, че полицаят пуши. Купих си табелка за вратата. Пратих мейл на мисис Мей да ми прати партньорски Боби от Лондон. Прати ми го срещу обещание да изгоним портиера на руското посолство.
1382
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД