:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 531
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Еволюцията ни променя

Мъдреци? Кому ли са нужни?
В проучване, публикувано в списанието Scientific Reports, изследователи от Медицинското училище към университета в Ню Йорк твърдят, че са открили нов орган, който са нарекли "интерстициум", съобщава National Geographic. Това е мрежа от канали, пълни с течност. Възможно е те да имат роля в транспортирането на раковите клетки в тялото.

Откритието е направено случайно, по време на рутинна ендоскопия - процедура, която включва вкарване на микроскопична камера в стомашно-чревния тракт на човек. Досега тези канали никога не са били забелязвани, най-вероятно поради стандартните подходи за обработка и визуализиране на човешка тъкан - като обработване с химикали например, което ги е унищожавало в предишните изследвания.

И въпреки че в ХХI век откриваме нови органи в тялото си, по-важно е, че много органи на тялото ни са на път да изчезнат - така както ни е изчезнала опашната кост или така както апендиксът се превърна в рудиментарен орган.

Експертите смятат, че 7 части на човешкото тяло са на път да изчезнат в резултат на еволюцията на вида ни.

Да, ние еволюираме. Днес сме по-високи с 10 см в сравнение с преди 150 години. Само през последните 65 г. средната продължителност на човешкия живот бе удължена с 20 години - благодарение на напредъка на науката.

Учените прогнозират как би изглеждал човек след няколко столетия. Според тях ще изчезнат:









1. Косата

В продължение на десетилетия ние подстригваме, скубем, бръснем, горим с лазер космите по тялото си. В бъдеще няма да има нужда от коса. Освен веждите и клепачите, които пречат на потта да влезе в очите ни. Засега остава и брадата при мъжете.



2. Paranasal sinuses

Околоносните синуси (на латински: sinus paranasales) представляват запълнени с въздух пространства, разположени около носната кухина в черепа. Те нямат някаква съществена физиологична роля. Синусите са 8 на брой и за радост на доста хора скоро ще изчезнат.



3. Мускулите на ушите

Можете ли да мърдате ушите си? Мускулите на външното ухо при животни като кучета, котки и зайци позволяват независимо движение на тези органи. Хората все още имат такива мускули, но малцина са тези, които могат да ги използват. Затова се очаква те напълно да изчезнат.



4. Мъдреците

Днес само пет процента от населението имат здрави мъдреци - те са остатък от времето, когато хората се нуждаели от повече зъби, за да могат да дъвчат храната, която настигнат. Днес при повечето хора мъдреците не растат или трябва да се извадят рано. Очаква се те напълно да изчезнат в рамките на 100 до 200 години.



5. Вратно ребро

Хората имат торакс с 12 двойки ребра, гръдната кост и гръдната част на гръбначния стълб. От задния вратен прешлен излиза вратно ребро. При вас може да е закърняло. Може и да ви боли вратът отляво или отдясно... Но спокойно, това вратно ребро може да изчезне скоро.



6. Мускулът palmaris longus

Вижте ръката си - там, където стои часовникът ви. Там, където дланта ви се свързва с останалата част на ръката ви, има мускул с много дълго сухожилие. Поради липсата на активна употреба този мускул вече не съществува при 15 на сто от населението на света.





7. Мъжките зърна на гърдите

И мъжете, и жените имат зърна на гърдите. Това е така, защото в ранна фаза фетусът няма пол. Но тъй като мъжете нямат високо ниво на пролактин и не могат да кърмят, техните зърна са излишни. Учените твърдят, че те ще изчезнат, но сигурни сме, това няма да стане скоро.

 Мъжките зърна би трябвало да не съществуват
 Този мускул е на път да изчезне
 Да, учените са открили нов орган. Но много повече са органите, които учените са обявили за изчезващи
1272
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД