:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 105
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Кметът на "Младост" поиска вето на новия закон за София

Промените ще позволят в Борисовата градина да изникне мол, опасяват се граждани
Кметът на район "Младост" в София Десислава Иванчева поиска от президента Румен Радев да наложи вето върху Закона за устройство и застрояване на Столичната община в частта на параграф 28, който дава възможност за застрояване на зелените площи в столицата и е против интересите на гражданите. Това съобщиха от пресцентъра на районната администрация.

Иванчева иска параграфът да отпадне, тъй като предвижда промяна на предназначението на терените с изменения на подробните им устройствени планове. Така се дава възможност на Столичния общински съвет със свои решения да изменя подробните устройствени планове, а с тях и предназначението на зоните, предвидени за градинки, паркове и лесопаркове. Аргументът на вносителите на промените в закона - депутати от ГЕРБ, е че така плановете ще се привеждат "в съответствие с предвижданията на действащия общ устройствен план". От районното кметство пишат обаче, че по този начин ще се създадат възможности за строителството, защото този план дава "общи, генерални насоки за определени територии и зони" и "дори една територия да е предназначена за зелена площ или парк по общия устройствен план, то в същата зона с ПУП е допустимо да се отреждат отделни имоти за друга дейност (спорт, рекреация, обществени заведения и др.) и така да бъде допуснато застрояване".

"Забраната за промяна на статута и застрояване на зелените площи в София бе от малкото консенсусни решения за градоустройството на Столичната община. Съгласието по темата съществува повече от 10 години, като обхваща почти 100% от софиянци, и беше отразено в измененията на ЗУЗСО през годините. Това съгласие беше отразено и при обсъждането на общия устройствен план на София. Настоящото мнозинство в парламента за първи път от повече от 5 години си позволява да посегне на зелените площи и малките градинки в София", посочват от община "Младост".

Съмнения за зулуми покрай новия закон изразиха и от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт. И според тях той отваря вратичка за застрояване на зелена площ - в случая терена при гара "Пионер", който е част от Борисовата градина. От инициативата смятат, че върху 20-те хил. кв. м може да бъде построен мол. Тук причината е, че сега според сигнатурата на терена той е отреден за спорт и атракции. По новия закон обаче такава сигнатура вече не съществува, а депутатите не са указали с какво се заменя. "Това най-вероятно означава един вид "празен чек", който конкретен инвеститор да попълни и предаде на "правилните" хора, за да запишат правилната сигнатура. Терените по всяка вероятност ще могат да получат променено предназначение по решение на общинските власти (кмет, общински съвет, главен архитект)", се твърди в писмото. Според гражданите така може да се вдигне мол с височина до 26 м и пълно застрояване на терена.

ТРЕВОГА

За отпадането на ограничения пред застрояването на зелени площи чрез въпросния параграф предупредиха и общинският съветник от коалиция "Сердика" Войслав Тодоров и лидерът на "Нормална държава" Георги Кадиев. Според тях подобно преотреждане ще позволи застрояване на 90% от междублоковите пространства в София.

1274
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД