:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 469
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

КЗК пак "търси" монополиста на медийния пазар

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала секторен анализ на медийния пазар у нас, гласи съобщение на сайта й. Това са поискали с писмо министрите на икономиката, финансите и културата - Емил Караниколов, Владислав Горанов и Боил Банов.

През последните години КЗК вече направи поне три секторни анализа, като в нито един от тях не видя нито медийна концентрация, нито монопол при разпространителските фирми.

Сега ще се изследва "характеристиката и структурата на медийния пазар, както и на подпазарите му", поясняват от комисията. Ще се проучва дейността на всички видове медии и доставчици на медийни услуги, както и на участниците в сектора: печатни медии - вестници, списания и др., информационни сайтове, лицензираните или регистрираните обществени и търговски телевизии и радиа, а така също и електронните издания на вестници, списания, информационни агенции и др. Ще се установява "дали съществуват данни или предпоставки за предотвратяване, ограничаване или нарушаване на конкуренцията".

Тези действия очевидно са в синхрон с факта, че през февруари правителството създаде работна група, която да напише промени в закона за депозирането на печатни произведения с цел "да осветли собствеността и финансирането на медиите и тяхното разпространение". Намеренията на правителството са да бъде създаден нов "отговорен държавен орган", който да налага санкции. Това ще е удобен предлог за натиск срещу независимите медии. Управляващите обаче нямат намерение да разкрият източниците на финансиране на медиите, гравитиращи около тях.



ПРИЗИВ

КЗК призовава гражданите за активно съдействие при предоставянето на информация и данни във връзка със започналия анализ. Мотивът е "с оглед значимия обществен интерес". Комисията ще изиска актуална информация от държавни органи, браншови организации и участници на съответните пазари, гласи съобщението.
1039
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД