:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 303
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Ректор гони несъгласни с титла на Менда Стоянова

Преподавател от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив е пред уволнение заради конфликт с ректора си, част от който е почетната титла на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова. Ректорът проф. Милчо Василев е задействал процедура за дисциплинарно уволнение на проф. Юлиан Куюмджиев заради негов сигнал до МОН за нарушения във висшето училище и за уронване на доброто име на вуза с публични изказвания против титлата на Стоянова, съобщи пловдивският сайт "Под тепето".

Сигналът до МОН е подаден от проф. Куюмджиев и колежката му проф. Албена Воскресенска. Те сезират за втори път министерството заради нарушения във вуза и вчера настояха за лична среща с министъра на образованието, тъй като според тях проверката на МОН по подадения им преди време сигнал е била само формална. Сигналът на двамата професори е от декември 2017 г. Според него факултетният съвет на факултета по "Музикална педагогика" се състои от 22-ма членове при законово изискване те да са 25. Освен това не отговарял на условието 70% от членовете му да са хабилитирани лица, което прави решенията му нелегитимни. Професорите твърдят, че счетоводителката на вуза води лекциите на магистри по "Арт мениджмънт", а нейният син преподава в специалността "ПР на арт организации и аниматор изкуство в туризма", въпреки че и двамата не са хабилитирани, за да обучават магистри. В сигнала се разказва за преместване на докторант и на преподавател в други катедри в нарушение на правилата.

От МОН са направили проверка, но според двамата преподаватели отговорът на министерството е "чисто формален", а ведомството се крие зад уклончиви постановки. "Според нас не е направена истинска проверка. Какво означава академична автономия? Не може зад знамето на автономията да се прикриват нарушения на закона за висшето образование", коментира проф. Куюмджиев за "Сега".

Заради тази своя настоятелност Куюмджиев вече е пред дисциплинарно уволнение. Според "Под тепето" на 19 март ректорът проф. Василев е поискал предварително съгласие за уволнението на преподавателя от Съюза на българските музикални и филмови дейци. Интересно е, че малко преди това искане от съсловната организация също пращат до МОН протестна декларация срещу поведението на проф. Василев на последното общо събрание на вуза на 9 март. "С поведението си ректорът не само грубо премина границите на колегиалната етика, но и си позволи да обвини двамата колеги за съществуващите в академията проблеми", пишат от съюза.

КОНФУЗ

Проф. Куюмджиев неведнъж публично се е изказвал против присъдената м.г. титла доктор хонорис кауза на депутата от ГЕРБ Менда Стоянова. Тя й беше дадена заради осигурени от бюджета 1.1 млн. лв. за ремонт на една от сградите на академията. Самата Стоянова коментира при връчването на титлата, че я приема с "огромно притеснение", защото не е академичен човек и няма пряка връзка с изкуството. С ходатайството за парите, депутатката се озова редом до хора като Марин Големинов, Юри Буков, Милчо Левиев и Теодосий Спасов.
1
1716
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
03 Април 2018 06:15
Не се учудвам, пловдивска му работа, той и модерният ляв стана хонорис, що счетоводителката да е по-лоша, нихната...

Пък и Него го избраха за футболист на годината и Го предложиха за почетен художник в СБХ, как да не им...!?!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД