:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 437,017,669
Активни 82
Страници 8,135
За един ден 1,302,066

При 3 млрд. лв. приходи годишно хазартът плаща само 177 млн. лв. данъци

Най-голяма е печалбата от игрите с търкане на билетчета
СНИМКА: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Хазартната мания придобива страховити размери.
За близо десет години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв. Тъй като данъчните облекчения са огромни, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба се регистрира от игрите с търкане на билетчета.

"Ако през 2017 г. пазарът на тютюневи изделия е оценен на 3.5 млрд. лв., то платените акцизи и ДДС са за близо 3 млрд. лв. При огромните печалби в хазарта платените данъци за 2016 г. са 177 млн. лв.", показва анализ на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, който цитира данни от системата Amadeus на Moody's.

Пред в. "Сега" Безлов обясни, че анализът на данните показва агресивно и бързо разрастване на пазара на хазартни игри в България. Според справката в Amadeus в България са регистрирани 1327 компании, които се занимават със залагания и хазарт. Крайните собственици на компаниите се изчисляват през алгоритми на системата. Оттам се вижда, че трите най-големи хазартни клъстера са групирани около компании на Васил Божков ("Ню Геймс" АД, "Евробет" ООД, "Национална лотария" АД и др.), Суди Озкан ("Принцес Свиленград" АД, "Стар Принцес" АД и др.) и "Саневиан" ООД ("Уин Сити" ЕООД, "Букмейкър 1" ООД и др.). Анализът на Amadeus показва броя на обявените служители в хазартните компании на Васил Божков (464 души), Суди Озкан (1307 души) и Саневиан (1762 души).

Според данните най-печеливши са компаниите на Васил Божков, които организират и игрите с търкане на билетчета. За 2017 г. "Ню геймс" АД и "Национална лотария" АД са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена достига 296 млн. евро. След данъчното облагане печалбата е около 76 млн. евро. За сравнение според данните на Amadeus фирмите на Озкан и Саневиан имат оборот от 167 млн. евро и 69 млн. евро, а след данъците печалбата им достига 3.1 млн. евро и 5.8 млн. евро.

Международни изследвания показват, че хазартът създава зависимости, подобни на пристрастяване към наркотични вещества, коментира Тихомир Безлов. "Големият въпрос е защо политическите елити и бюрокрацията у нас за последните 28 години подкрепят нарастването на зависимостта от хазарта сред населението. Това е практически унищожаване на доход на семействата, съответно на страната, разрушаване на конкурентоспособност, създаване на зависими деца и родители - независимо дали е търкане на билетче, или изиграване на заплата на ротативки. Тъжно е да гледаш как няма българско градче без игрална зала. Особено песимистично е как телевизиите все по-активно рекламират тази хазартна зависимост (сравнима с наркозависимостта). Не съм гледал рекламните бюджети, но имам чувството, че освен че са от най-големите, най-бързо растат", коментира той.

За подбуждането на децата към хазартните игри с рекламата в медиите обърнаха внимание от Националната мрежа за децата. "Децата виждат тези образи реално. Те не могат да направят разликата между реалното и нереалното и затова стават жертва именно на този тип реклама", коментира пред БНР вчера изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов. "В Националния съвет за саморегулация има много ясно зададена тема, свързана с това, че търговската комуникация на хазартни игри не трябва да подбужда непълнолетните да участват в хазартни игри или да показва непълнолетни лица да участват в тези хазартни игри. Тоест няма да се използват дори и образи или твърдения, които са привлекателни за децата, а в този случай тази реклама в крайна сметка наистина подтикваше детското население в България да играе и да търка билетчета", обясни той. И припомни, че СЕМ излезе с едно отрицателно становище за това, което се прави в медиите, но Държавната комисия по хазарта и Министерството на младежта и спорта продължават да мълчат и да бъдат безучастни към проблема. "Все още очакваме в Комисията за медии и култура също да се разгледа тази тема, свързана с хазарта и с рекламата", добави той.
30
22191
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
30
 Видими 
02 Април 2018 19:48
Простичко е обяснението.Голяма част от приходите от хазарта захранват хранилката за политици.
02 Април 2018 19:53
Интересно колко точно са приходите от билетчетата за търкане и какви печалби са изплатени?
02 Април 2018 20:06
Колко да плаща?
02 Април 2018 20:50
Най-голяма е печалбата от игрите с търкане на билетчета

И най-голямо е опростачването на народа!
Хазартната мания придобива страховити размери.

Пред собствените ни очи!!!
02 Април 2018 20:56
"Децата виждат тези образи реално. Те не могат да направят разликата между реалното и нереалното и затова стават жертва именно на този тип реклама"

Нали това е идеята, да ги зарибят от малки, после ще ги ползват доживотно.
По изгодно е от производство и търговия с наркотици.
Ниски производствени разходи, за разлика от наркотиците и по дълга експлоатация на зависимите, от търкането на билетчета не се уврежда здравето.
02 Април 2018 22:03
Защо хазартът законно плаща по - ниски данъци?
02 Април 2018 22:31
"Лошият" Дянков се опита да вдигне ДДС-то за хазарта, но воят беше до небесата.
Все пак приходите в хазната са повече от колкото от лукойл. Точно за това никога не зареждам на тези бензиностанции.
02 Април 2018 22:38
Защо хазартът законно плаща по - ниски данъци?


Щото бай Васил има много разходи,цели 400 човека персонал
02 Април 2018 22:55
3 млрд / 52 седмици = 58 млн приходи седмично.

При 500 хил. зависими прави по 120 лв седмично или почти 500 лв месечно.

02 Април 2018 22:56
Защо хазартът законно плаща по - ниски данъци?
Защо банките са освободени от ДДС?

02 Април 2018 23:01
Това са разновидности на старите финансови пирамиди.
02 Април 2018 23:28
Колко разбити семейства, колко мизерстващи деца, колко неудачници, чакащи заплатата си за да я профукат. Ако властта си даваше сметка за пораженията би забранила изцяло тоя престъпен бранш.
Но на кой ли му пука за интересите на държавата? Ние си имаме ценности - свободно, ЕТАЦ общество с пазар регулатор.
02 Април 2018 23:45
Тъжно е да гледаш как няма българско градче без игрална зала.

А още по-тъжно е да гледаш възрастни хора по автобусните спирки как настървено търкат.

Дотолкова са зарибени, че смятат, че от това им зависи животът. И го предават и на по-младите.

А в това време който трябва си пълни гушата...
02 Април 2018 23:52
За сметка на това НАП запечатва баничарници при неиздаден касов бон.
03 Април 2018 00:30
Най-голяма е печалбата от игрите с търкане на билетчета

Ми така е при 80% контингент...
03 Април 2018 08:24
Колкото е по тежко и безнадеждно положението на хората толкова повече ги обзема ирационалната мания за хазарт.Много добре знаят че няма да спечелят.Със същият успех биха могли и свещи да палят.Но надеждата и тази която им дава сили да доживеят до утре.И отново да се самозапрегнат във ярема.Този факт отдавна е изведен статистически и робовладелците го знаят много добре и се възползват от него.Съседни нам страни включително и такива които системно биват обвинявани във нарушения на човешките права и гражданските свободи много отдавна забраниха всякакъв хазарт на своите територии.Ето върху това следва да помислим.
03 Април 2018 09:43
Обяснението е много просто: Защото собствениците на същия този хазарт са същите хора, които пишат законите в страната и които оказват натиск върху НАП, Митници и т.н. за да не плащат данъци.
03 Април 2018 10:05
България е единствената страна в ЕС, която
има нисък данък за хазарта и висок за стоките от първа необходимост
има по-нисък данък за хазарта, отколкото за лекарствата
няма необлагаем минимум но има плосък данък
иска здравни осигуровки от безработни

Защото има мутри на власт, в политиката, бизнеса и всяко действие, от което може да се печели незаконно, се оползотворява.
03 Април 2018 10:41
"Това е практически унищожаване на доход на семействата, съответно на страната, разрушаване на конкурентоспособност, създаване на зависими деца и родители - независимо дали е търкане на билетче, или изиграване на заплата на ротативки. Тъжно е да гледаш как няма българско градче без игрална зала."

Това, уважаеми господа и госпожи, се нарича капитализъм - влагане на кинти с цел печалба, най-висшата ценност. И този капитализъм вирее най-добре и се размножава в условията на слободия, сиреч в условията на демокрация.
Много хубаво е да се пИчели, голяма работа че някой си щял да загуби, нали не си ти, а някой друг, майната му.
03 Април 2018 11:22
Това са разновидности на старите финансови пирамиди.

Така си е.
По големите печалби от търкането на билетчета не се изплащат веднага, а разсрочено в продължение на 20 години.
Точно като при пирамидите.
И когато печалбата от продадените билетчета на месец, започне да се изравнява с изплатените суми на месец, за неизплатените натрупани печалби, следва фалит.
Класическа схема на пирамида.

03 Април 2018 12:14
Най-голяма е печалбата от игрите с търкане на билетчета.
Ми така е при 80% контингент..

... и когато тоз бизнес май принадлежи на Шиши, за което се говори упорито.
03 Април 2018 12:37
Slava
02 Април 2018 22:03
Защо хазартът законно плаща по - ниски данъци?

Питай Хърсев. Вчера напоително размишляваше за "коварния" растеж и колко сме тъпи, че не цъфтим от щастие
03 Април 2018 13:56
За всички, писали по-горе -
03 Април 2018 16:11
Видими резИлтати, ГРОБаджии, нали така???
03 Април 2018 16:15
Навремето проф. Брадистилов беше казал по друг повод: "Докато има телета, ще има и касапи!"
Докато има овце за стригане все ще се намери кой да ги стриже....
На този, който няма акъл все някой друг му е виновен, че търка картончета или профуква заплатата си в казиното.
03 Април 2018 16:54
... и когато тоз бизнес май принадлежи на Шиши, за което се говори упорито


Ти изобщо прочете ли статията? Билетите са на Божков,дебелия само ги продава в лавката
03 Април 2018 17:16
Писах "говори се" - извън лавката. И то се говори упорито!
03 Април 2018 17:19
Докато има овце за стригане все ще се намери кой да ги стриже....


Лошото обаче е, че истерията придобива застрашителни размери и държавата трябваше да се намеси отдавна.
03 Април 2018 20:22
"Докато има овце за стригане все ще се намери кой да ги стриже...."

Докато овцете ги държат на (гола) вода, ще тръгнат след всеки, който им покаже трева (дори и) на картинка.
07 Април 2018 15:00
Отидох онзи ден да си взема пенсията, и гледам един старец взе билетчета за 10 лева вместо да си купи един килограм месо от което ще хапне поне четири пъти. Рекламата из медиите е изключително агресивна и натрапваща се. Спечелилите са просто едни хора които срещу дребни пари лъжати правят реклама на една измама.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД