:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 333
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Боян Петров тръгва към нови два върха

До края на годината зоологът алпинист ще се опита да изкачи и 13-ия си осемхилядник
Боян Петров
Най-успелият български алпинист - Боян Петров, ще се опита да стъпи на нови два върха над 8000 м тази пролет и по този начин да направи нова крачка към осъществяването на т.нар. Хималайска корона - изкачване на всички 14 осемхилядника на планетата. 45-годишният зоолог от Националния природонаучен музей при БАН е бил досега на 10. Той ще тръгне на 10 април от София, като целта му са най-ниският и най-високият от върховете над 8000 м - Шиша Пангма (8027 м) и Еверест (8848).

Шиша Пангма е единственият, на който още не се е качвал българин. За последно към него бяха поели Дойчин Василев и д-р Карина Сълова през 1999 г. Те обаче стигнаха до централния връх (8008) и до днес не е ясно защо не са продължили до главния. Най-известните хроникьори на височинните изкачвания, включително и мис Елизабет Хоули (тя води статистика на постиженията от 1960 г.), не признават изкачването на Василев и Сълова.

Петров смята да стъпи първо именно на Шиша Пангма, който е единственият изцяло в Тибет. След това наред е Еверест, който Боян отдавна отлага поради факта, че там изкачванията са вече прекалено комерсиални. Походът към Покрива на света ще е отново от китайска страна (Тибет), а не откъм Непал.

Боян планира да направи двата опита самостоятелно, след като в последните години все имаше поне по един партньор. Изкачванията отново ще са без помощта на допълнителен кислород, както бе и на останалите 10 осемхилядника.

С Шиша Пангма и Еверест обаче не приключват амбициите на Петров за 2018 г. Той възнамерява през лятото да се пробва на два 7-хилядника - Кан Тенгри (7010 м) и Победа (7439 м) в Тяншан. Така ще остане във форма до есента, когато планира да се върне в Тибет за изкачване на Чо Ойю (8201 м). Ако и трите му опита за 8-хилядници успеят, за догодина остава последният от Хималайската корона - Лхотце (8516). Това ще бъде символичен опит, понеже именно Лхотце е първият изкачен от българин връх над 8000 м - от Христо Проданов през 1981 г.

2649
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД