:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 344
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Най-мръсен въздух дишат в Пловдив и Благоевград

В 70 денонощия от последния отоплителен сезон в София замърсяването е било над нормата
През зимните месеци в Пловдив и Благоевград са дишали най-мръсния въздух в цялата страна, та и в ЕС, след тях в тревожната статистика са София и Варна, а основният виновник за опасно високите стойности на фини прахови частици във въздуха на големите градове е битовото отопление с твърдо гориво. Следващият причинител на замърсяването са емисиите от автомобилния транспорт в съчетание с неблагоприятните атмосферни условия. Това сочат данните от общо 42 милиона измервания по независимия проект airbg.info, изнесени вчера - една година, след като България получи осъдителната присъда от съда на Европейския съюз в Люксембург заради трайни нарушения на нормите за чистотата на въздуха. Междувременно Световната здравна организация обяви, че страната ни е на второ място по смъртни случаи, причината за които е мръсният въздух.

Начело на черната класация е Пловдив. В 86 от 160-те дни на отоплителния сезон - между 20 октомври 2017 г. и 26 март 2018 г., фините прахови частици във въздуха на града са били много над нормата. Данните за града се базират на 4.1 млн. измервания в района, направени от 35 станции по независимия проект. Рекордно високи и опасни стойности са засечени на 27 декември и на 17 януари, когато според отчета пределно допустимите норми са надвишени 4.6 пъти и 4.4 пъти, като в пиковите часове атмосферният въздух е бил запрашен 35 пъти над нормата за фините прахови частици.

Голямата изненада сред българските градове с традиционно замърсен въздух е Благоевград. Данните от замерванията на въздуха там са още по-тревожни, отколкото показателите на Пловдив, но поради сравнително малкия брой замервания ( 233 хил. общо за отоплителния период) авторите на проекта airbg.info не ги приемат за достатъчно представителни. Въпреки това те са силно тревожни. Статистиката показва, че през 61% от отоплителния период въздухът в града е бил опасно мръсен.

Според 180-те станции, които са замервали през периода чистотата на въздуха в София, запрашеността с фини прахови частици в София е била много над нормата в 70 денонощия, или 44% от отоплителния сезон. Данните са от 15.4 млн. замервания на територията на целия град и показват, че мръсен въздух дишат не само ромските квартали, в които се горят гуми, парцали и други опасни отпадъци. Фините прахови частици са надскачали четири-пет пъти нормата и в Бояна, Драгалевци, Симеоново. Най-токсичен е бил въздухът на 8 януари - 6 пъти над максимално допустимата норма през цялото денонощие. Пиковите стойности пък са стигнали до 35 пъти над максимално допустимите стойности. Жителите на столицата са вдишали опасно високо ниво прахови частици и на 27 януари - 6.3 пъти над максимално допустимата норма, около 6 пъти отгоре и на 26 януари, а зеленото билетче се появи пост фактум, когато опасно високите стойности вече са слезли надолу.

Варненци също са дишали въздух с фини прахови частици над допустимите норми през около една трета от отоплителния сезон, или 48 денонощия, сочат данните от 26 независими станции и над 2 млн. замервания. В определени дни наситеността с прахови частици е била 4.7 пъти над допустимите стойности, а в пиковите часове между 18 и 22 часа замърсеността е скачала 30 пъти над пределно допустимите норми.

МРЕЖАТА

Частната мрежа за независимо измерване на чистотата на въздуха беше създадена като алтернатива на станциите на Изпълнителната агенция по околната среда. Днес новата система за мониторинг на чистотата на въздуха разполага с 630 станции, а за последния отоплителен сезон отчита близо 500 хил. измервания във всички точки на страната.
2853
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД