:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 604
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Бизнесът предлага и КЕВР да се самоиздържа

На фона на скандала с ЧЕЗ тръгна смяна на четирима комисари, а комисията получава по-големи права
Снимка: ЮЛИЯН САВЧЕВ
Юристът сред членовете на КЕВР Ремзи Осман (вдясно) бе един от сменените чрез жребий. "Разиграването" на мандатите не важи за председателя на комисията Иван Иванов (вляво).
Комисията за енергийно и водно регулиране да премине към нов модел на финансиране по подобие на БНБ и КФН, предлагат работодателите. В свое становище Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) одобри промените в Закона за енергетика, които вчера бяха приети на първо четене от парламента. Едновременно с това на фона на продължаващата неяснота около сделката за ЧЕЗ започна и промяна на състава на КЕВР.

Промените, предложени от ГЕРБ, предвиждат разширяване на функциите на КЕВР и излизане на повече търговци на свободния пазар на ток. На първо четене бе одобрено и друго предложение, но идващо от "Обединените патриоти" - регулаторът да може да разрешава сделките при продажбата на съществени части от капитала на търговски дружества, които управляват стратегическа за енергийната система инфраструктура.

Работодателите настояват, че КЕВР не бива да получава субсидия от държавата, а трябва да премине на самоиздръжка. Идеята е финансирането да дойде от услугите и глобите, които налага регулаторът на своите подопечни - ЕРП-та, ВиК-фирми, топлофикации, газови дружества и др. Така например през миналата година КЕВР е внесла в бюджета 13 млн. лв. от такси и санкции. Получила е обаче само 5 млн. лв. за издръжка. При новите отговорности на комисията субсидията няма да е достатъчна за привличането и задържането на експертни кадри, които да гарантират качество на екипа, изтъкват работодателите.

Част от промените в Закона за енергетиката предвиждат комисията значително да разшири функциите си - да може да следи и контролира свободния пазар на ток, който догодина ще стигне 70% при дял от 30% за регулирания, да обменя информация с партньори и др. Работодателите приветстват тези промени. "Напомняме и август миналата година, когато се сключиха няколко сделки на българската енергийна борса при съмнителни обстоятелства - в рамките на 17 секунди бяха изтъргувани мегавати за около 90 млн. лева. Сделките бяха направени на платформа, която се използва рядко, но предварително се изисква учредяване на обезпечение. КЕВР проведе успешно разследване, но се оказа, че няма правомощия да санкционира участниците в сделките", пишат работодателите.

Бизнесът подкрепя предложенията за промяна в закона, които предвиждат много повече търговци да излязат на свободния пазар. Поправките "са решителна крачка напред в посока повишаване на конкуренцията между производители, оптимизация на технологичните разходи, повече предлагане на продукти и количества и пазарна интеграция на производителите с преференциални цени", изтъкват работодателите. Промените предвиждат на борсата да излязат ВЕИ-фирмите, които са с мощност от 4 и над 4 мегавата. Разликата между постигнатата на борсата цена и преференциалната, на която в момента техният ток се изкупува, ще се покрива със субсидии от фонд "Сигурност". Техният размер ще бъде определян от регулатора.

Промените в закона обаче бяха разкритикувани от асоциация "Свободен енергиен пазар", в която членуват част от ВЕИ-фирмите. Сдружението смята, че идеята за такива премии не е добра, и допускат, че КЕВР ще определя разликите в цените субективно. Тези компенсации не бива да бъдат определяни от регулатора, тъй като се създава правен вакуум и несигурност, смятат от асоциацията. Вчера те изпратиха и писмо до премиера Бойко Борисов, в което изреждат проблемите за пълна либерализация на пазара.



ЖРЕБИЙ

Мандатът на членовете на енергийния регулатор Александър Йорданов, Георги Златев, Валентин Петков и Ремзи Осман бе прекратен вчера след жребий. Обновяването на състава стана на случаен принцип, като в тегленето участват всички членове на КЕВР без председателя. Депутатите или партиите могат да правят предложения за нови членове до 17 април, след което ще се проведе нов жребий. С него ще се определят четирите нови попълнения. Освежаването на състава на КЕВР бе записано в предишни промени в Закона за енергетика и се прилага за първи път. Отсега е ясно, че апетитите към овакантените места ще са големи - в началото на годината например патриотите се оплакаха от липсата на кадри в енергетиката. Вчера управляващите намекнаха, че може и да не участват. "Не е ясно дали ГЕРБ ще предложи свои номинации", коментира депутатът Делян Добрев. Той отбеляза, че ръководството на КЕВР, което пое регулатора преди три години, не се е повлияло от политическата конюнктура.



ЧЕЗ

Избраният купувач няма експертизата и капацитета да управлява едно такова дружество, каквото е ЧЕЗ. Това е очевидно, коментира вчера пред БНТ председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. Изказването му идва ден след като стана ясно, че държавата вече не иска да участва в покупката на ЕРП-то. "Когато държавата по препоръки на Световната банка продаваше ЕРП-та, имаше изисквания към купувачите - отново по препоръки на Световната банка. На тези изисквания този купувач не отговаря", изтъкна Велев. Вчера от кандидат- купувача "Инерком" не коментираха оттеглянето на държавата и това на какъв етап е сделката. Документите по нея вече бяха внесени за разглеждане от Комисията за защита на конкуренцията. Засега единствено БСП продължава да настоява за разваляне на сделката. Това стана ясно от изявление на лидера на червената партия Корнелия Нинова.

Коментар за ЧЕЗ - на 9-а стр.

3
3328
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
05 Април 2018 03:09
Предлагам и пожарната да се самоиздържа - по 1000 кинта на пожар.
05 Април 2018 07:50
В грешка си приятел. Пожарните са от малцината, на които се плаща да не работят, освен ако не извършват превантивна дейност. По-скоро за всеки възникнал пожар трябва да им се удържат по 1000 лв - не са си свършили работата по превантивната дейност.
05 Април 2018 16:12
"Напомняме и август миналата година, когато се сключиха няколко сделки на българската енергийна борса при съмнителни обстоятелства - в рамките на 17 секунди бяха изтъргувани мегавати за около 90 млн. лева. Сделките бяха направени на платформа, която се използва рядко, но предварително се изисква учредяване на обезпечение. КЕВР проведе успешно разследване, но се оказа, че няма правомощия да санкционира участниците в сделките", пишат работодателите.
що не кажат и кой от работодателите от ръководството на КРИБ купи ел.енергията, та да е ясна картината, като каже Велев А да каже и Б.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД