:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 374
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Властта се оправда за бягството от затвора с граф Монте Кристо

От година МВР и МП знаели, че единият от убийците има план да се измъкне. Министрите обаче не смятат да подават оставка
Илияна Кирилова
Министрите Цецка Цачева и Валентин Радев бяха извикани в парламента, за да дадат обяснение как са избягали двамата рецидивисти от Софийския централен затвор. "Това не може да е вярно", разказа Цачева на депутатите как реагирала, като узнала във вторник след обяд за бягството. Вътрешният министър съобщи, че са имали оперативна информация от миналото лято, че се готви бягство. И въпреки това бегълците успели да осъществят плановете си.
След зрелищното бягство на двамата опасни и въоръжени бегълци от Софийския затвор властта стана за посмешище, като смеси фикция и реалност. Гафът се оказа голям, тъй като поне от година МВР, правосъдното министерство и управата на затвора са знаели, че рецидивистът Владимир Пелов се готви да бяга. Единственото, което са предприели, обаче е да го спрат от работа.

Ден след екшъна в затвора, откъдето Пелов и Радослав Колев избягаха, след като стреляха по надзиратели, управляващите се опитаха да омаловажат случката и отхвърлиха всякакви намеци, че някой отговорен фактор може и да подаде оставка. Вместо това изпаднаха в абсурдни сравнения от типа, че щом граф Монте Кристо е избягал от затвора, значи Пелов и Колев също могат. Още по-смешното е, че депутати като Цветан Цветанов считат сравнението с романа на Александър Дюма за историческо доказателство, че и по света не е по-добре, отколкото у нас.

"Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания "Алкатраз", заяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов.

В сряда вътрешният министър Валентин Радев и правосъдният му колега Цецка Цачева, чието ведомство отговаря за затворите, бяха привикани в парламента. Там Радев обясни, че поне от година МВР имало оперативна информация, че Пелов се готви да бяга. Данните били дадени на правосъдното министерство. Оттам забранили на осъдения да работи, смятайки, че така ще намалят риска. Други мерки не са предприемани. "За бягството на Пелов имахме информация още миналата година, взети се необходими мерки, но за жалост се случи това, че той избяга", обясни Радев. Цачева пък прозря очевидното и заяви, че това бягство няма как да се случи без участието на вътрешен човек. Самата тя не повярвала, когато й казали какво се е случило. "Безспорно в случая става дума за човешки грешки и за техническо неокомплектоване на системите за сигурност, които действат", обясни тя.

И Радев, и Цачева категорично отхвърлиха възможността да си подадат оставките. Радев заяви, че било лесно да се искат оставки, но сега заради драстичния случай дори опозицията била смирена. Цачева щяла да го направи само ако премиерът Бойко Борисов й я поиска. Борисов не издаде нито звук по скандала. Привечер пресцентърът на МП съобщи, че по заповед на Борисов Цачева е поискала и получила оставките на временния директор на "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора Петър Кръстев. На 12 април ще бъде представен доклад по случая, като ще бъдат предприети дисциплинарни мерки спрямо пряко отговорните служители.

МВР няма представа къде са Пелов и Колев. От полицията обаче продължават да призовават гражданите да не ги приближават, а само да подават сигнали, ако ги видят. Пелов е осъден за въоръжен грабеж, отвличане и опит за убийство на полицаи, а Колев - за убийство. В опит да разбере къде е Пелов МВР задържа сина му за разпит.

Двамата може и да са минали през някоя граница, стана ясно от думите на вътрешния министър. Той даде да се разбере, че не би се учудил, ако е така, защото двамата вече са успели да се измъкнат от затвора. В същото време обаче той увери, че границите се пазели добре. Още по-самоуверен бе шефът на граничната полиция Светлан Кичиков, който обясни, че навсякъде постовете са усилени и службата имала готовност да работи така, докато е необходимо.

Прокуратурата използва бягството на Пелов и Колев, за да рапортува каква работа е свършила по случая с бягството на гватемалеца Хосе Мартинез и Николай Николов-Шатката от затвора в София през 2014 г. Мартинез бе арестуван в Португалия и българските власти са поискали предаването му. "Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват", съобщиха от държавното обвинение.



КАТО НА КИНО

Как точно е станало бягството разказа пред Нова телевизия затворник, очевидец на случката, по телефон, с който не би трябвало да разполага. Той описа потресаваща картина на корупция в затвора, където всичко може да се вкара, а след това да не се намери, защото дори проверките били фалшиви.

"Отвориха си вратата. Заплашиха с пистолет този, който е на втори пост. Той го отваря с бутон, защото умира от страх. Те са страхливи! И го видях Пелов как тичаше, вече на бариерата, и му правеше на Ради с ръка знак по-бързо да минава. Полицаите викаха: "Какво, какво става?" Те изобщо не знаеха какво става! И просто им виждах гърбовете. И излетя дежурният офицер с още 7-8 човека, но то всичко беше приключено. Пред 11 човека става това нещо", разказа затворникът. Той допълни, че пистолет в затвора не може да се вкара без участието на вътрешен човек, и обясни, че срещу подходяща сума затворник можел да се сдобие и с РПГ.

"Стреляха по постовия и аз се развиках защо стрелят по човека. Исках други хора да реагират, да видят. В страха си почти нищо не видях. Казаха ми да се махам. От уплаха нищо не видях", заяви чистачката, която е единственият човек, направил реален опит да спре бегълците.





ОПАСНИ

"Пeлoв e излючитeлнo oпaceн, зaщoтo нямa кaквo дa гyби. Пpи вcички пoлoжeния щe oкaжe cъпpoтивa. Пъpвoтo мy пpecтъплeниe e пpeз 1996 г., кoгaтo влизa в чeйндж бюpo в Плoвдив, yбивa coбcтвeницитe нa мяcтo и взимa oкoлo 300 дoлapa. Cлeд тoвa ce yкpивa", разказа пред bTV бившият началник на "Издирвания" в МВР Красимир Занев. След пловдивския случай Пелов се укривал в планините около Ботевград. "Пo-къcнo пoлyчиxмe инфopмaция, чe в "Mлaдocт" тoй имa пpиятeлкa, oт кoятo имa дeтe, и чecтo ocтaвa дa cпи пpи нeя. Пeлoв oтивa дa пaзapyвa, oтвън пpeд мaгaзинa пoлицaитe ce xвъpлят въpxy нeгo и гo зaдъpжaт", разказа той. След ареста полицаите намерили у него зареден пистолет. "Зaдъpжaт гo и тoй кaзвa: "Aкo бяx yceтил, чe cтe зaд мeн, щяx дa ви зacтpeлям кaтo кyчeтa", разказа Занев.



СТАТИСТИКА

За последните 5 г. от затворническите общежития и затворите са избягали общо 55 души, съобщи "Дневник". Петима от тях все още не са намерени.
СНИМКА: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Вратата на Софийския затвор, водеща към улицата и външния свят, досега стоеше отворена, обясни зам.-министърът Проданов.
60
12799
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
60
 Видими 
04 Април 2018 19:46

Гаф Монте Кристо
04 Април 2018 19:47
Барни Ръбъл спомена и "Влакът беглец"...
Изобщо - неграмотност, нелепост, самоуверена простотия...
----------
Блогът на Генек
04 Април 2018 19:48
"Случаи на бягство от затвора винаги е имало, като се започне от времето на граф Монте Кристо и се стигне до строго охранявания "Алкатраз", заяви председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов. "Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов.


Вече не е смешно.
04 Април 2018 19:52
"Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов.


Направо нЕмам думи - граф Монте Кристо, ака Едмон Дантес било исторически преглед

Апропо, Редакцията, в дописката за Дани бой "Алкатраз" го нямаше - това беше моят принос към дискусията отдоле


За да не стават грешки, ето копи от текста за граф Монте Кристо от деня...Алкатраз - липсва мощно



Не искам да омаловажавам случая, но бягство от затвора е имало още от времето на граф Монте Кристо, направи коментар и председателят на Правната комисия в НС Данаил Кирилов. Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов подчерта, че трябва да се мобилизира целият ресурс на държавата и, където е нужно, да се направят законодателни промени, за да не се допускат подобни случаи. Колегите от БСП се стараят да политизират всеки случай, но мога да им припомня за случая с бягството от април 2014 г.
04 Април 2018 19:55
Е кат говорим за затвори има един ноо як бразилски филм"Карандиру"
04 Април 2018 19:57
Политиканите да изгледат на живо "Среднощен експрес"...
----------
Блогът на Генек
04 Април 2018 20:10
Гербавите са пропущили да ни припомнеа и за стогодишнио Алан Карлшон, дека рипна през джамецо...
04 Април 2018 20:22
Прокуратурата използва бягството на Пелов и Колев, за да рапортува каква работа е свършила по случая с бягството на гватемалеца Хосе Мартинез и Николай Николов-Шатката от затвора в София през 2014 г. Мартинез бе арестуван в Португалия и българските власти са поискали предаването му. "Спрямо Николов също е издадена заповед за арест. В тази връзка са постъпили данни, че той се намира на територията на Великобритания, които са проверяват", съобщиха от държавното обвинение.


Браво на Португалия и Великобритания, че ни вършат работата.
04 Април 2018 20:24
Като стана думи за филми за затвори и бягства, "Пеперудата" (Papillon) е може би най-добрият. Но е много жесток филм. Доколкото зная, Алкатраз е туристическа атракция от поне 50 години и отдавна не е затвор. Кинематографите да не подценяват вчерашния сюжет, не е за изпускане, и да спретнат едно филмче.
04 Април 2018 20:35
Да не забравяме как героят на Кристоф Ламберт избяга от уж най-сигурния затвор в света в "Крепост." Явно такива неща се случват...
04 Април 2018 20:40
Да не забравяме "Бягство от затвора". Оня избяга неколко пъти...
04 Април 2018 20:45
Барни Ръбъл спомена и "Влакът беглец"...
СЕГА го гледах по новините този титан на парламентарната мисъл. От тона му останах с впчетатление, че той наистина е убеден, че граф Монте Кристо е реална личност... Васко Нубиеца има достоен наследник.
04 Април 2018 20:50
Ами "Изкуплението Шоушенг"? Класика, класика, която трябва да влиза във всяка статистика!
04 Април 2018 20:53
За последните 5 г. от затворническите общежития и затворите са избягали общо 55 души
Случаят е решен, забравете!
Всичко е започнало заради Ореховков!
04 Април 2018 20:53
O Brother, Where Art Thou?
04 Април 2018 20:53
Инцидентът за тия е норма. Отговорните лица са безотговорни задници.
04 Април 2018 20:54
Едмонд Пелов е влюбен в неземнокрасивата Цецредес Цачева,но е заточен в замъка "Банишора" от злия Фернан Цвъкер,който използва сyматохата и се оженва за Цецредес.Тyк е и не по-малко опасният Валентин Вилфор,полицейски пристав и стар враг на Едмонд.След години в каyша,в един пролетен ден,Едмонд възира от "Банишора"!Какво ще стане по-нататък!Ще я бъде ли любовта междy Пелов и Цецредес! Каква драма!
04 Април 2018 20:56
пропо, Редакцията, в дописката за Дани бой "Алкатраз" го нямаше - това беше моят принос към дискусията отдоле


Асолче, "Алкатраз" е със "С" накрая. На испански няма "З".

Г-н Дани към графа да беше добавил барем още един прочут пандизобегач - Джакомо Казанова, доста преди Графа избягал от таванска тъмница в Двореца на дожите във Венеция. И до килията му също имало абат - отец Балби, разпопен. Само че вещият любовник пробил дупки не с лъжица, а със заострен прът и парче мрамор, взети от двора за разходки.
04 Април 2018 21:00

Дорис
04 Апр 2018 20:56


Възможно е, така е в уикито със "с" накрая. Аз съм чела различни неща за този затвор, а и съм слушала жив говор на испански и затова сложих "з" накрая. Нямам намерение да споря, защото не съм специалист по езиците..
04 Април 2018 21:02
Нямам намерение да споря, защото не съм нито филолог, нито специалист по езиците..


И аз не споря. Ти помисли за Казанова, само гледай да не го сънуваш
04 Април 2018 21:07
Надявам се случая на базпрецедентна професионална немарливост да се свърже с поисканата наскоро и получена допълнителна материална компенсация на тези гениални блюстители на реда. Защото това всичко се плаща от данъците на поданиците на бедната корумпирана държавица.
04 Април 2018 21:13
Ецка Ачева смята за особено важно да разкаже за емоциите си.
Фин човек е тя.

04 Април 2018 21:13
Чудно за една държава, чиято управленска история започва от Винету да дава примери с Монте Кристо (Александър Дюма е с 40 годин по стар от Карл Май)
04 Април 2018 21:16
По..здрави за ГДИП, МВР, Цецкини, Кириловчета и тути индианци директно от мястото на събитието :
https://www.youtube.com/watch?v=1zgja26eNeY
04 Април 2018 21:18
А катъри в парламента е имало от времето на император Калигула.
04 Април 2018 21:22
Елементарно е вратите в затвора да се отварят от по-далечно място, че да не може апапите да заплашват вратарите.
Интересно дали са се сетили пред входа на затвора на има неколко камери - поне колкото в едно квартално магазинче.
04 Април 2018 21:23
И цялата милиционерщина в държавата да се впрегне, пак няма да ги хванат. Милицонер, освен десетолевка, друго не може да хване, а да единствено може би грип. Дай още за милиционерски заплати, що не вземам още от учителите например.
04 Април 2018 21:24
Елементарната мисъл в Парламента сигурно веднага ще изкове един нов закон.
04 Април 2018 21:25
Според мен само каратиста с черен пояс мож да хване затворника-беглец.
Но за съжаление е зает с международното положение.
04 Април 2018 21:33
Подкупните душици, четат Монте Кристо и се оправдават с мотива, че и в романите става така. То и в холивудските филми има фантастичен сценарий. Милиционерчетата хванаха ли разбивачите на банкомати? Нали илядо маймуни бяха заградили някаква гора... и намерили банани с две орехчета.
04 Април 2018 22:56
Тази книга / Граф Монте Кристо/ не завършваше ли накрая с : " ЧАКАЙ И СЕ НАДЯВАЙ "
04 Април 2018 23:13
04 Април 2018 23:32
Дорис, и все пак Генек е по-точен. Твоето Дани отстъпва на неговото Барни Ръбъл. Иначе и двамата сте единодушни за безспорните качества на Председателя на правната комисия на НС. Зануляването е пълно.
05 Април 2018 00:08
Само като се замисля каква можеше да бъде днес България, ако последните 8 години не се управляваше от тия откровено простовати индивиди.Нямам спомен от последните 28 години такова количество галоши да са подвизавали в Парламента, колкото в ОПГ"ГЕРБ" през осем годишното им лудуване.Имам чувството, че подбора за депутати на ОПГ-то се прави по тъпотия и като зная кой им прави подбора със сигурност съм прав.
05 Април 2018 00:23
На никой ли не прави впечатление че тоя е шеф на правната комисия?
05 Април 2018 00:49
Ян Бибиян е кацал на Луната преди Нийл Армстронг.
05 Април 2018 03:39
Първото успешно бягство от централния софийски, е осъществил един мошеник от пиринския край през 60-те, като е скочил от килията си върху телефонните жици, които са минавали покрай, или са били закачени за стената на затвора, но малко време се е радвал на свободата си, около половин година. Беше откраднал голяма сума от главната касиерна на мина в Перник, като и се представил, че е от дс, а парите за заплатите на миньорите са били фалшиви, и трябва да го придружи до меверето.След като пристигат там, взема и чувала с парите и влиза зад една врата, като и казал да изчака да я повикат.Но вратата е водила към външен коридор.
05 Април 2018 04:06
Пореден фарс на пост-комунистическата върхушка. Великият Евро-Посредник от Банки мълчи като бит Г.Ъ.З.
05 Април 2018 06:41
Forza NATO
04 Април 2018 19:46
Гаф Монте Кристо
05 Април 2018 07:09
Вальо, ТцеТцке и ти бае Гинко.... идете си не се свенете!!!!!
05 Април 2018 07:58
Герберащина в действие.
Абе граф Монте Кристо не беше ли литературен герой? Бравос, чели сме и друго освен "Винету".
То и Ам - Гъл бяга от Лориен, Гандалф пък се измъква от Исенгард....кво толкова, стават такива работи
Ако тая крадлива, некадърна и алчна пасмина остане още година - две на власт, накрая може и държавата да не оцелее.
05 Април 2018 08:25
Барни Ръбъл спомена и "Влакът беглец"...
Барни две културни нива над Суджо. "Граф Монте Кристо" , "Алкатрас" ... може и някой уестърн да е гледал ! Не само с "Винету". А травеститът министер имала данни за бягството , ама ... все пак избягали , и оставки ? Разбира се няма нужда , молим ви се ! Елит. Пак до си ги изберете , на всяка цена !
05 Април 2018 08:48
"Аз мисля, че историческият преглед, който направи колегата Кирилов, показва, че през годините е имало такива случаи не само у нас", каза Цветанов
Това е цветанът в целия му блясък. А вчера имаше лофки опити да се оприличи на него друг човек – и защо? Защото казва верни неща по случая „Гинка“. Герберастия до шия.
05 Април 2018 09:31
На мен пък това ми направи впечатление
Привечер пресцентърът на МП съобщи, че по заповед на Борисов Цачева е поискала и получила оставките на временния директор на "Изпълнение на наказанията" Свилен Цветанов и началника на затвора Петър Кръстев.


Явно при герберастите е като при мафията - йерархията трябва да се спазва, никаква самоинициатива и отговорност.

Чудно - ни един гербераст във форума да се хвърли да се хвърли да защитава любимците си. Или най-малкото Дюма.
05 Април 2018 09:32
От друга страна това изказване дава ценна насока на МВР къде да търси бегълците.

Пояснявам за футболистите:
Става дума за необитаем остров, малък, по всяка вероятност в Средиземно море.

Особен белег - на него има заровено съкровище.
05 Април 2018 09:34
Аз защитавам Дюма!

Настоящият сценарий изобщо нямаше да му го издадат!
Освен като фантастика.
05 Април 2018 09:36
Страсбург пак ще му се отвори работа.

Уволнението на затворническата администрация и ареста на сина.
05 Април 2018 09:50
Гербери, сър! Особено цвъки и цеца.
05 Април 2018 11:04
Алкатраз , със "З" е проект на Ингви Малстийн и Греъм Бонет ..

https://www.youtube.com/watch?v=8ztfjxlgor4
05 Април 2018 11:31
Републико наша народна! Работил съм в затвор (от който направихме завод), излизаше се със зор без каквато и да е техника. Имаше места за засади, кули, зиг-заг по пътя навън и прочее. Просто такава е структурата на един затвор. В същото време отделно отстрани извеждаха за работа отряда на политическите. Няколко години никакво произшествие, що ли? Вместо обш. поръчки и безцелно харчене, ако МВР и МПрав. наемат ЕДНА фирма, която монтира интегрирана техника от един или съвместими производители, малко т.н. "полицейска техника" и всеки опит за бягство е 100 % пресечен, и то по хуманен начин. ИПОН ли не ги знае тия работи!? Може да прати Валльо Артилериста и Цеца Стругарката на преквалификация, а печеняците да си свършат в това време работата хард и софт. Хората на домофона си слагат ирис, пръстови, гласови опознаватели, психо опознаване и къде-къде по-нови джаджи и продукти. Да кажем, 20 млн. би струвало. Бълха ги ухапала моите съученици и колеги от няколко поколения насам. Акъл не давам, той (здравият разум) витае из въздуха, протегни се да го хванеш. Има интереси тук, дали е за отвличащ маньовър или за много голям интерес (в пари и друго). все едно. А ний - ний сме ... - ясно какво. Е, с изключение на присъстващите по-горе. Но все пак да попитам нали си представята колко стува един електрически кършалък на врата? И колко е една бронежилетка за дежурните в коридора. Поне стачкоизменници или стачкозаместници да хванат, ще се изплатят при първия хванат преди изхода беглец. Сега само журналистите за интервюта и колите на поканените пред НС министри изхарчиха сума пари. Така, принципът за пълна заетост на работната ръка е в пълна сила. Комунизмът си бил отишъл, а? Спете спокойно, скъпи смукачи на нашите пари. Няма да ви грабне боклукчийският дрон от Татарстан. Интересно, че го разработили предимно украинци. Е, и наши хора, великобулгары. Я някой професор по история да ги повика на роднинска основа на помощ.
... Има непоказани мнения ...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД