:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 568
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Две министерства порязаха БСП за мерките срещу домашно насилие

Правосъдното министерство за пореден път отказа да подкрепи мерките, които БСП предлага срещу насилието в семейството. Това става ясно от отрицателно становище, което ведомството на Цецка Цачева изпрати в парламента по повод поправки, внесени от социалистите в Закона за защита от домашното насилие. Преди това министерството отхвърли като неприемливо и предложение на соцдепутатите за промени в Наказателния кодекс, които засягат същия проблем.

БСП предлага в Закона за защита от домашно насилие да се запише, че на територията на всяка област в страната трябва да има най-малко един кризисен център за лица, пострадали от домашно насилие. Където такива няма, ще трябва да бъдат изградени от правителството в рамките на два месеца от обнародването на промените, ако бъдат приети. Социалистите искат за тази цел държавата да задели 2 млн. лв. И посочват в мотивите към законопроекта, че по този начин биха се изпълнили част от мерките, заложени в Истанбулската конвенция.

От правосъдното министерство рязко отхвърлят предложенията като "бланкетни". И посочват, че правилният подход към проблема "е не изменение на отделни закони ... а синхронизиран пакет от законодателни изменения в множество закони, идентифицирани от експертите". Хората на Цачева напомнят още, че подобна промяна ще изисква изменение на Закона за държавния бюджет за 2018 г., както и на Актуализираната бюджетна прогноза за периода 2018-2020 г. - възражение, което използва и финансовото министерство срещу законопроекта на БСП.

ПРЕДИСТОРИЯ

В същността на конфликта стоят различните позиции, които ведомството и БСП заемат спрямо т.нар. Истанбулска конвенция срещу насилието над жените и домашното насилие. Социалистите отхвърлят ратификацията на документа заради текстове в него, които тълкуват като атака срещу традиционното семейство и общоприетите полови роли. И настояват борбата срещу насилието да се засили посредством промени в действащото законодателство. Ведомството на Цачева винаги категорично поддържаше приетата от Съвета на Европа конвенция. В началото на март обаче правителството оттегли законопроекта за ратификацията й заради огромната съпротива от страна на нейните противници.
2
1464
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
10 Април 2018 13:13
"В същността на конфликта стоят различните позиции, които ведомството и БСП заемат спрямо т.нар. Истанбулска конвенция срещу насилието над жените и домашното насилие." Тука е заровено кучето! ГЕРБ не се отказал наистина да не приема Ковенцията.
10 Април 2018 13:18
не са, разбира се.
Чакат да мине "председателството" и после в един ден ще има решение на КС и две до пет гласувания... колкото трябва, ама да се приеме.

Във всеки случай м.Цецка доказа за пореден път, че изобщо не я интересува проблема с домашното насилие, щото тя бие мъжа си по всяка вероятност, а не той нея.

Тая няма ли да се пенсионира вече?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД