:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 431,753,200
Активни 142
Страници 22,801
За един ден 1,302,066
Реконтра

Бежанци

Постъпателно-възвратни движения
***
Омръзна ми офисното робство, додея ми от корпоративните пранги, писна ми от жена ми и семейството, реших да бягам, където ми видят очите. Не че е лоша жена ми или работодателят, ама това е духовен затвор. Моят дух трябва да лети, аз трябва да си говоря с Пушкин и Шопенхауер, не с Шиши и Антон Тодоров. За това е необходим простор. Не простор за препраните ми умствени партенки, а просторът на безбрежната необятност. Туй, що не може никой да обхване и прегърне, както казва Козма Прутков.

В бяг се хвърлих с млада стажантка, че то инак не е работа - знам аз какво правят непридружените бежанци - тия, които тръгват към Обетованата земя без другарки. И за да минимизирам риска от сексуални ексцесии, да не излагам моята татковина, да не предавам европейската ценност, наречена полова неприкосновеност - за да избегна всичко това, първо уговорих спътница. Тя впрочем е много добро и умно дете - за месец стажуване почти се научи да използва кирилица.

Тръгнахме посред бял ден да се измъкваме на пръсти, с което привлякохме вниманието на чистачката. Лошо.

Тя се опита да прегради пътя ни с дръжката на парцала, но, подивял от бежанска треска, аз я сгънах в кофата с водата, обездвижих я и я отстраних от преследването. Тя обаче се развика и след нас хукна строга коректорка, която ме зашиба с епитети и квалификации като от "Илиада" и "Одисея". Нарече стажантката "Царица на баджаначките", а мен - "членоотвесен до водоравен". И по-любезни са били с мен, но тия работи не могат да спрат бягството ми към духовната и телесна свобода.

Бягах разгърден и пеех мадригали на Джезуалдо. (Това е един късноренесансов рогоносец, композитор и убиец, принц на Веноза и граф на Конца - хванал жена си на калъп и заедно с любовника й ги насякъл.)

Коректорката - атлетична банска кифла, мяташе подир нас ужасни проклятия, заплахи и откъси от народни песни.

- Ела бе, сине майчин, ела да ти кажа аз какво е възвратно-постъпателно местоимение и копулативно-спомагателен глагол - крещеше тя, а в мен се надигна интелигентска мекушавост.

Мислех, че съм застрахован от интелигентщина - все пак съм умерено тъпо парче, но опитът ми с човешкия вид показва, че и най-простият си е малко интелектуалец. И до мойта глава дойде тая беля. Озадачих се доста - какво е възвратно-постъпателно местоимение и копулативно-спомагателен глагол? Мигар ще си ида оттука неук?

Питах стажантката дали е чувала някога нещо подобно, тя ме погледна като принцеса, която убеждават сериозно, че ако целуне крастава жаба, последната ще се превърне в принц.

Коректорката използва моментното стъписване и секундата колебание, настигна ни и стовари върху главата ми един речник на Софийския университет, където на думата "загадка" е дадена дублетна форма "загаТка". Падайки на земята, с периферните остатъци от съзнание се сетих, че не съм консумирал връзката си със стажантката.

***

Тя скоро си намери чичак с пура и напусна редакцията през парадния вход.

Аз се прибрах при жена ми и тя (филоложка) ми обясни в най-резки подробности какво означава възвратно-постъпателно местоимение и копулативно-спомагателен глагол. С коректорката си станаха близки.

Обръчите на свободния ми дух се постегнаха.

Така започна моят нов живот, който по нищо не се различава от стария.
4
223
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
4
 Видими 
10 Април 2018 19:45
Иво
11 Април 2018 13:59
О! Миличкия!

Щом ти е обяснила, значи те обича!
11 Април 2018 13:59
О! Миличкия!

Щом ти е обяснила, значи те обича!
11 Април 2018 15:35
Гламурно, Ивчо!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД