:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 242
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Испания пълни дупки в хазната с данъци от футболните звезди

Световният шампион Чаби Алонсо е поредният съден за укриване на доходи
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
След като прекара последните три сезона от кариерата си в "Байерн", Чаби Алонсо се оттегли от футбола миналото лято. По-малко от година по-късно бившият халф е изправен пред съда заради обвинения в данъчни измами.
"Вярвам, че не съм направил нищо нередно." Това беше единственият коментар на Чаби Алонсо, след като стана ясно, че испанските власти го подозират в укриване на доходи от около €5 млн. от продажба на имиджови права. Бившият национал, световен и европейски шампион с великия тим на Испания отпреди десетина години, излъчваше спокойствие въпреки повдигнатите му обвинения.

Прокуратурата в Мадрид смята, че португалската фирма "Кардзали - Комерсио Сервисос де Консултория е Инвестиментос", представляваща интересите на Алонсо, умишлено не е платила данъци в периода 2010-12 г. Следователите назовават поименно заподозрените: финансовия съветник на 36-годишния футболист Иван Салдуа, мениджъра на "Кардзали" Игнаси Казанова, както и самия Чаби Алонсо, използвал услугите им, за да избегне данъчно облагане.

Версията на разследващите е, че Салдуа и Казанова регистрират фирма на о. Мадейра, чрез която купуват имиджовите права на Алонсо. Причината - дължимият данък на острова е 5%, в континенталната част от Португалия - 21%, а в Испания - над 40%. Затова сега испанската прокуратура иска 5 години затвор за футболиста и глоба от €6 млн. (€2 млн. неплатени данъци и €4 млн. лихва за просрочване).

Според испанското наказателно право



ефективната присъда може

да бъде заменена с условна,



но само в случай че престъплението се извършва за първи път и срокът на лишаване от свобода не надвишава 2 г. От смекчаващите вината обстоятелства вече се възползваха редица футболисти и мениджъри в Примера дивисион:

- През 2016 г. Лионел Меси бе осъден условно на 21 месеца затвор, глоба от €252 000 и издължаване на €4.1 млн. неплатен данък. Към днешна дата аржентинският голмайстор на "Барселона" е изплатил всичко;

- През 2013 г. защитникът на "Реал" Марсело бе обвинен в данъчни измами за около €490 000. Заедно с глобата бразилецът внесе в хазната около €550 000;

- През 2016 г. защитникът на "Барселона" Хавиер Масчерано получи условна присъда от година и половина лишаване от свобода и изплащане на дълг от €1.5 млн.;

- Бившият президент на "Барселона" Сандро Росел бе арестуван през май 2017 г. като част от съдебния процес за пране на пари на стойност около €14 млн. В момента делото тече;

- През 2017 г. звездата на "Реал" Кристиано Роналдо получи обвинение, че е избегнал данъци за €14.5 млн. Следствието продължава. Капитанът на националния отбор на Португалия все още е застрашен от затвор между 5 и 9 години;

- Настоящият треньор на "Манчестър Юн" Жозе Моуриньо бе осъден за данъчни измами в периода 2011-12 г., когато водеше "Реал". Португалецът сключи споразумение с прокуратурата и изплати €3.3 млн. укрити данъци плюс глоба, чийто размер не бе оповестен официално;

- Нападателят на "Юнайтед" Алексис Санчес бе обвинен във финансови машинации по време на престоя си в "Барселона" (2011-14 г.). Произнесената присъда: 16 месеца затвор условно, €1 млн. дължим данък, €416 000 глоба;

- Контузеният суперзвезден нападател на ПСЖ Неймар получи обвинение заради неплатени данъци върху премиите, получени от "Барселона". През 2017 г. делото бе прекратено с условието каталунският клуб да преведе неустойка в размер на €5.5 млн. в кралската хазна.

Избягването на внушителните данъци почти във всички случаи се осъществява чрез подставени фирми в офшорни зони, на които футболистите продават своите имиджови права. Например, парите от продажбата на имиджовите права на Меси минават през компании в Белиз, Уругвай, Великобритания и Швейцария. Аналогични организации в Ирландия и на Вирджинските острови осигуряват сянката върху финансовата дейност на Кристиано. Доходите от реклама също постъпват по сметките на такива компании и данъци не се плащат.

Единственото, което футболистите и техните представители пропускат в своя гениален план, са особеностите в данъчната система на Испания. Всяка фирма, осъществяваща дейност на територията на страната, е длъжна да плати налог на краля, независимо от адреса на своята регистрация.

Меси твърди, че нито е участвал лично, нито е бил запознат с прилаганата схема. "Винаги съм се посвещавал единствено на футбола и съм се доверявал напълно на моя баща и адвокатите ни. Дори не ми е минавало през главата, че някой може да ме мами или да ме използва за измама", заяви аржентинецът по време на своите показания в съдебната зала.

Но ако при Лео всичко е ясно и изчистено, при Роналдо съдебното преследване все още продължава. Въпреки че играе в Мадрид вече девет сезона, в момента той не се счита за пребиваващ в Испания по смисъла на данъчната система - за да има някой такъв статут, той трябва да живее в страната поне 183 дни в годината, а Кристиано твърди, че не му се събират толкова.

"Данъчните власти на Испания знаят в детайли всички мои доходи, защото съм им предал всички документи. Никога нищо не съм крил и никога не съм имал намерение да крия задълженията си", заяви CR7.

Привидно сдържаният му тон съвсем не отразява настоящото положение по делото. През зимата на 2017 г. ситуацията толкова вбеси португалеца, че той бе готов да напусне "Реал". Столичният в. "Ас" съобщи за интерес от страна на "Манчестър Юн" и ПСЖ. Напрежението се поуталожи, след като юристите на Роналдо откриха пробойна в испанското законодателство, открехвайки вратичката с правилото за споменатите 183 дни. Въпреки това данъчните настояват Роналдо да заплати глоба от €30 млн. и го заплашват със затвор. По последни данни властите са готови да сключат сделка - ако португалецът признае вината си, едно от четирите водени дела ще бъде прекратено, глобата ще бъде намалена на €10 млн. и присъдата ще стане условна.



Но защо все пак футболистите

крият своите доходи?



Към 1999 г. икономиката на Испания показва стабилен ръст, но световната икономическа криза от 2008 г. довежда със себе си рецесията. Дори мощната Каталуния няколко пъти се обръща за помощ към централния бюджет, при положение че автономната област осигурява една четвърт от БВП на страната.

Испанското правителство започва да търси допълнителни източници на доход. А един от най-сигурните инструменти в подобна ситуация винаги се явяват данъците. Правоохранителните органи започват агресивна фискална политика, като стават особено взискателни към играчите от големите футболни клубове. Така през 2012 г. под отговорност за офшорни сделки е подведен Моуриньо, а година по-късно - и неговият възпитаник Марсело.

Но отделните решения се оказват крайно недостатъчни за попълване на зейналите дупки в хазната. Общият размер на данъчните отчисления не покрива нуждите на бюджета и през 2014 г. държавата обявява мащабна реформа, която най-силно засяга спорта в Испания.

Отменен е законът "Бекъм", който в продължение на повече от десетилетие чувствително увеличава приходите на скъпоплатените звезди. През 2003 г. благодарение на президента на "Реал" Флорентино Перес е създаден истински данъчен рай за футболистите, играещи в Испания. Босът уволнява треньора Висенте дел Боске и в главата му се заражда идеята за "галактикос". Но как да събере такъв отбор мечта?

Чрез връзки в правителството на Мариано Рахой Перес успява да прокара данъчни изключения за спортисти с извънредно висок доход. Дотогава футболист, заработващ над €600 000 на година (за обикновения гражданин границата е €120 000), се счита за свръхобезпечен и дължи на хазната 48% от получената заплата. След поправката данъчната ставка пада двойно - на 24%, което автоматично увеличава прихода на футболистите с една четвърт.

Испанското първенство пък получава живителна инжекция, която позволява на едно място да бъдат събрани почти всички световни звезди. Дейвид Бекъм става първият футболист, възползвал се от облекчението, затова и законът неформално получава неговото име.

До известна степен именно отпадането на това правило става причина футболистите да започнат да крият своите доходи. А някои - като Неймар, директно отпътуват за други страни. След отмяната на закона "Бекъм" през 2015 г. приходът на бразилеца намалява с 1/4, а самият той няколко пъти открито критикува новата политика. Сега вече Ней е във Франция, настоящият му договор с ПСЖ е превъзходен и от финансова гледна точка всичко е съвършено. Само че сега пък нападателят има претенции към живота в страната, но това е друга тема.

Чаби Алонсо едва ли ще влезе зад решетките, но със сигурност ще му се наложи да плати. Към дължимите данъци неизбежно ще се прибави и лихва. Предвид дългия период, изминал след извършването на (все още недоказаната) измама, размерът на задълженията ще набъбне поне два пъти. Според различни оценки световният шампион ще трябва да се раздели с между €6 млн. и €8 млн. А това е сериозна сума за всекиго.
1006
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД