:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 286
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Враждебна - още по-враждебна!

Изборът на първите релокирани у нас бежанци е между унизителния живот в България и диктатурата в Еритрея
СНИМКА: ФЕЙСБУК
За тези еритрейци България е вече дом. Всички се интересуват от футбол, спорт, танци, искат да четат книги, да учат български език.
Според доклад на АИДА (Информационна база данни за убежище) България е поела ангажимент по европейските квоти да релокира 1302 бежанци. Досега по квотата у нас са влезли 60 души. През 2016 г. съседна Гърция изпраща на наша територия 50 сирийски граждани. От тях 21 са получили бежански статут. В края на миналата година по същата линия Италия ни праща десет еритрейци, които също вече имат статут.

-------

За еритрейците в центъра за бежанци в софийския квартал "Враждебна" етиопецът Мехари е нещо като Спасител. Мехари живее в България от три десетилетия и ако малката африканска група имигранти има нужда от някаква помощ, скача и сред нощите. Без Махари момчетата от лагера не биха могли дори аналгин да си купят, да отидат на лекар... Средата, в която живеят, им е непозната, но е и силно враждебна. Насилието срещу бежанците в квартала ескалира не само срещу мигрантите от Африка, но и срещу настанените в центъра сирийски и кюрдски семейства. А скинарите се навъртат най-вече край кварталния супермаркет, към който потокът от чужденци се стича на пазар. Еритрейците са наплашени. Чувстват се унизени, отчаяни от липсата на перспектива, страхуват се от всичко, включително и от срещи с журналисти - "за да не стане още по-лошо", казват.

За първите релокирани у нас еритрейци Мехари е единствената връзка с външния свят. Групичката е с християнско вероизповедание, говори само собствения си език, само един от тях има бегли познания по арабски. С персонала на бежанския център комуникират с мимики и жестове, Държавната агенция за бежанците не им е подсигурила преводач от тигриня, езикът не се изучава у нас дори в катедрата за редки езици на СУ. Единствено при старта на процедурата за хуманитарен и бежански статут след официално искане от Европейския бежански център в Малта командировали в центъра преводач от тигриня. Той обаче си свършил работата и заминал.

Тигриня е сравнително малък език, но пък на него говори най-голямата бежанска група от африканския континент. В Еритрея, държава с размери колкото България,всеки десети е бежанецНапускащите страната са предимно млади мъже, готови да минат и през ада - да последват смъртоносния средиземноморски маршрут, но да се измъкнат от диктатурата на собствената си държава, от насилието и преследването, от мъчителната бедност, от безкрайната военна служба, която международните източници определят като съвременна форма на робство... Вън от родината си еритрейците са разпръснати из различни европейски държави - в Германия, Холандия, Швеция, а повечето от тях вече са намерили шанса си за нов живот. Там веднага са настанявани в жилища със съдействието на различни институции, подпомагани са при започването на работа, изтеглят безпроблемно семействата си.

Първите десет еритрейски мигранти у нас са прехвърлени от Италия по силата на поетите от страната ни реадмисионни ангажименти за прием на чужденци, потърсили закрила. Тук са от ноември миналата година, но и до днес малката група недоумява къде е попаднала. И дали диктатурата в родната им държава не е за предпочитане пред унизителния живот, който им предлага България. Това, че в страната ни липсва работещ интеграционен механизъм за чужденците, получили у нас убежище и международна закрила, не е тайна за никого.

"Когато за пръв път ги видяхме, три месеца след като бяха настанени във "Враждебна" и около седмица преди да получат бежански статут, бяха облечени с дрехи, които са им раздадени в Италия. Това са единствените дрехи, които имат и до днес. Някои от тях са с якета с женски талии, които не са им по мярка. За да не ходят с едно и също, те сиразменят дрехите помежду сиВ центъра във "Враждебна" не се приемат облекла втора употреба, затова и организациите, които биха ги снабдили с дрехи, не могат да им помогнат. При първата ни среща имаха четири искания - дрехи, карта за градския транспорт и СИМ карти. Не се бяха свързвали със семействата си, близките им не знаеха къде са. Първите четири месеца са седяли изолирани в бежанския център във "Враждебна", едва от един месец са мобилни и получиха от Държавната агенция карти за пътуване в градския транспорт", разказва Диана Радославова, управител и главен адвокат във фондация "Глас в България", ангажирана с подпомагане и правна защита на имигрантите и бежанците в страната ни.

Търсещите закрила у нас, докато са в процедура, получават храна и подслон, но не и финансова подкрепа. Полагат им се и езикови курсове, но за да си подсигурят препитание, те трябва да започнат някаква работа. В същото време заради липсата на учители по български за чужденци езиковите курсове все още се провеждат спорадично. Така за пет месеца престой у нас групата от Еритрея е успяла да избута едва три урока по български. Най-важното за интеграцията им езиково обучение може да се брои пропуснато до този момент.

Ако се изключат подслонът и храната, както и задължителните медицински прегледи при приема им в бежанския център, държавата в лицето на Държавната агенция за бежанците не им е оказала никаква друга помощ, докато получат статут. А променената миналата година наредба за интеграция на бежанците, също като старата от 2016 г., я разтоварва от всякакви ангажименти към бежанците. Въпреки промяната наредбата не е показала до момента, че може да работи. Текстовете й предвиждат процесът на интеграция да започва със сключване на интеграционно споразумение, в което кметът на дадена община и чужденецът, получил убежище или международна закрила, доброволно да заявяват желанието си. Досега обаче нито един общински кмет не е сключил такова споразумение с чужденец. Общините пък показаха, че санеподготвени да поемат такава тежестОт тях се иска да подпомогнат както жилищното им настаняване, така и да ги подкрепят в намирането на работа, в достъпа им до образование, да им подсигурят дори добри условия за спорт... Въпреки че от Върховния комисариат на бежанците непрекъснато митарстват из страната и разясняват на кметовете как да се справят с новите си отговорности, ефект няма. Не помага дори обещаното външно финансиране при сключено интеграционно споразумение. За всеки интегриран бежанец европейските фондове и международни организации отпускат по 6 хил. евро, като 75% от тази сума би трябвало да влезе в общината, подписала интеграционен договор с чужденец, получил статут.

"Всички еритрейци от групата са подали заявление за подписване на интеграционен договор, но тъй като няма община, с която да го сключат, те трябва сами да се справят с трудностите и сами да се опитват да се приобщават към обществото ни. Намирането на жилище е един от сериозните проблеми пред тях. Българите не искат да дават под наем имотите си на бежанци. Проблемът, когато се опитахме да им помогнем, е, че не знаем към кого да се обърнем за съдействие и коя институция е отговорна", отбелязва адвокат Диана Радославова. Ничий ангажимент е и заетостта на бежанците със статут. Като правозащитна организация с помощта на доброволци от фондацията тръгват да им съдействат и за работа. Оформят cv-тата им, регистрират ги в бюрото по труда. Момчетата са с различни професии и с различни дарби, готови са да учат,да се квалифицират, да придобиват нови уменияЕдин от тях свири професионално на арфа. Сред другите има специалисти в областта на електроуслугите, в селското стопанство, маркетинга, търговията, автомеханиката, животновъдството.

"Ако тук им се създадат нормални условия, в които да живеят и доведат и семействата си, те ще останат в страната ни. След усилия от наша страна вече има работодатели, които са заинтригувани от еритрейската група у нас. Искат да ги обучат, да инвестират в тях. Непрекъснато се говори за това, че работната ръка у нас не достига и трябва да внасяме от трети страни. А тези хора са вече тук. Те не са нарушили границата ни, влезли са у нас легално, при товаизповядват религията ниИ са готови да се опитат да живеят заедно с нас, ако ние като общество ги прием", отбелязват от фондация "Глас в България", която се опитва да помага на безгласните чужденци у нас. Подадената на еритрейската група ръка е от страна на международния проект Human in the Loop, който от няколко месеца е в България (социален стартъп за интеграция, основно на бежанци и уязвими групи). От проекта са изявили готовност да работят с част от еритрейците, а това ще им позволи да излязат от враждебната за тях среда на "Враждебна". Тъй като момчетата много обичат да ритат футбол, доброволци сега искат да ги свържат с други млади хора, за да спортуват заедно.

Няма как интерграционната ни система да е все така неработеща, след като броят на хората, които остават у нас - легално или нелегално, макар и по-бавно, непрекъснато нараства, подчертават от правозащитната гражданска организация. Сред нас са хора с отказан статут на бежанци, които не могат да излязат от страната, не могат да бъдат дори принудително изведени. Те са извън радара на всички наши закони, но са тук, делят с нас една територия. Получилите статут и останали да живеят в страната са малцинство, но с годините броят им се разраства. Има и все повече върнати бежанци по Дъблинския регламент, колкото и неработещ да е той - хора, опитали се да напуснат страната, но върнати от държава на ЕС след време, тъй като сме първата държава, в която са потърсили закрила. Всяка година така у нас пристигат по няколко стотици чужденци. Релокацията е третата процедура, по която страната ни е поела отговорност. И занапред систематично у нас ще бъдат изпращани бежанци. Което значи, че България не може да си позволи и занапред да има неработеща интеграционна система, не заради правата на другите, а заради нас самите, подчертават правозащитниците от неправителствената организация.Защо бягат от страната си еритрейцитеЕритрея е президентска република в Източна Африка, основана през 1993 г. след отделянето й от Етиопия. Информацията за вътрешната й политика е оскъдна, но от септември 2001 г. всички частни печатни медии са закрити, а критиците на правителството са затваряни без съд. Единствената в страната политическа партия, оглавявана от президента, е Народният фронт за демокрация и правосъдие (PFDJ). След 25-годишно управление на назначения президент Исаяс Афеверки гражданите на Еритрея остават предмет на едно от най-репресивните управления в света. Според доклад на "Амнести Интернешънъл" за 2016/2017 г. правителството на Еритрея носи отговорност за тежки престъпления против човечеството от 1991 г. насам, включително робство, отвличания, произволни задържания, изтезания, изнасилвания и убийства.

Десетки северноафрикански бежанци, натоварени в лодка, са се насочили към бреговете на Италия. ЕС се готви да поиска одобрение от ООН да унищожава лодките на трафикантите на хора.

 Десетки северноафрикански бежанци, натоварени в лодка, са се насочили към бреговете на Италия. ЕС се готви да поиска одобрение от ООН да унищожава лодките на трафикантите на хора.


Снимка: ЕПА/БГНЕС
Бежанци от Северна Африка на брега в италианския град Вентимиля.
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
В бежанския център във "Враждебна" еритрейците делят един покрив с кюрдски и сирийски семейства.
Снимка: ЕПА/БГНЕС
С риск за живота си хиляди бежанци от Северна Африка се опитват да стигнат до Европа през Средиземно море.
Снимка: БГНЕС/ВМА
Лекари от Военномедицинска академия извършват медицински прегледи на настанени в регистрационно-приемателния център за бежанци в Харманли на 18 и 19 ноември 2016 г.
17
355
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
17
 Видими 
10 Април 2018 20:13
Ако се изключат подслонът и храната, както и задължителните медицински прегледи при приема им в бежанския център, държавата в лицето на Държавната агенция за бежанците не им е оказала никаква друга помощ


Ако се изключат??!?Малко ли ви се струва?Що за наглост!!!!
10 Април 2018 20:31
Ти си релокирана.
10 Април 2018 21:05
Искра, знаеш ли къде е Вентимилля ?
10 Април 2018 21:57
подслонът и храната, както и задължителните медицински прегледи

За 100% от българите нема ни едно от трите.
10 Април 2018 22:17
О, богове, и те са хора като нас. Дано някой ден не се наложи ние да ставаме бежанци - не е изключено, както върви международното положение.

Ще преплувам Черно море до Симферопол! С котката на врата ми. И неопренов костюм, имам един за уиндсърфинг. Но от яко опънато ветрило ме е страх, а котката положително ще се плъзне от дъската.

Кога гнусният колективен Запад ще поеме вината за участта на тези хорица? Никога!

Под уставшим дырявым небом
Я стою без особых причин сомневаться.
Хлеб всегда остается хлебом,
А война заполняет пустые пространства.

Кто-то, лед обращая в воду,
Дал мне знать, что мир - это круг.
Что в лучи обратятся стрелы,
Обернется радугой лук.

Я предлагаю руку
Богу, которого нет.
Я остаюсь с собой.

10 Април 2018 22:30
О, богове, и те са хора като нас.

да де, ама и ние сме хора като тях
10 Април 2018 22:55
Защо пък държава(територия), която е враждебна към собственото си население, трябва да е грижовна към някой друг?
11 Април 2018 00:36
Да се релокират и даже изпроводят по живо-по-здраво към западните грижовници, които ги поканиха, а преди това причиниха разрушаването и ограбването на техните родини. България - за българите!
11 Април 2018 00:48
релокирани


Антибългарски език.
11 Април 2018 04:07
*
11 Април 2018 05:49
Еритрейците заедно с етиопците са едни от първите християни , източно-православни , доста религиозни и спазват стриктно всички църковни канони особено свързаните с постенето и молитвите . Къде тука е църквата , защо няма свещенник там . Повечето от тях не ядат свинско и могат да бъдат объркани с муслимани . Италианците са им съсипали държавицата , много от тях говорят италиански особено по-възрастните . Образовани са повече от средно равнище . Поне така беше преди двадесетина години , сега нещата сигурно са отишли много надолу , както в България . Бог да ги пази , повечето от тях са добри хора , но и сред тях има боклук , както навсякъде .
11 Април 2018 07:10
Ако се изключат подслонът и храната, както и задължителните медицински прегледи при приема им в бежанския център, държавата в лицето на Държавната агенция за бежанците не им е оказала никаква друга помощ

Държавата, в лицето на МСто си, НСто си и Социалното си министерство, се гаври с няколко милиона български граждани пенсионери и безработни (последните са длъжни да се да се осигуряват здравно), гаври се с инвалидизираните си граждани, гаври се с работещите си граждани с по 500 лв. месечни заплати..
Като спре да се гаври със собствените работещи или работили и осигурявали се български граждани, тогава чак може и да се помисли дали изобщо и откъде накъде трябва да се занимава с “бежанци“.
11 Април 2018 09:35
Държавата, в лицето на МСто си, НСто си и Социалното си министерство

Уста няма, а яде; ръце няма, а краде. Що е то?

11 Април 2018 09:47
Специално за еритреиците - що бягат от новата си държава? Зор беше да се откъснат от гадните христяни, от Етиопия, пък сега - бежанци... пак при христяните...
11 Април 2018 14:23
По една мотика - и на нивата. Ни език им трябва, ни преквалификация. Работа и прехрана, нали това търсят...
11 Април 2018 15:34
От тая статия капе толко гъста соросоидна слуз, че дори не искам се питам къде че се довлечат тия след като ги изгонят от Унгария. Четеш и се срамуваш, че още не си си прибрал съответния мигрант у дома, а си го оставил на клетия Мехари, да му скача и по нощите и да му търчи за аналгин. И да го води на лекар. Все едно в Етиопия и Еритрея имат аналгин...И дали преди да дойде тука е изпил и едно хапче. Каквото и да е. Против диярия ако щете.

Били уплашени и обидени...Такова нахалство, бе, думи нямам. На какво бе??! Цитирам:"Напускащите страната са предимно млади мъже, готови да минат и през ада - да последват смъртоносния средиземноморски маршрут, но да се измъкнат от диктатурата на собствената си държава, от насилието и преследването, от мъчителната бедност, от безкрайната военна служба, която международните източници определят като съвременна форма на робство..." С какво точно съм ти длъжен аз, бе, Еритреецо, Етиопецо, или квато там друга .... си (Премълчавам го тоя епитет, че ша ма баннат тия. ), че чак си ми и обиден??! Може би, щото видите ли (пак цитат): "Ако се изключат подслонът и храната, както и задължителните медицински прегледи при приема им в бежанския център, държавата в лицето на Държавната агенция за бежанците не им е оказала никаква друга помощ...". Мъка, мъка. Храниш го, поиш го, медицински прегледи и толкова! Абе,гадняри сме си това българите и това е. Гадняри.

"Един от тях свири професионално на арфа. Сред другите има специалисти в областта на електроуслугите, в селското стопанство, маркетинга, търговията, автомеханиката, животновъдството." Мооооля??!! Кви специалисти бе?? По електроуслуги??!Маркетинг???!!!! Селско стопанство, че и животновъдство??Верно??! Абе, ма тия нали умираха от глад в Еритреята, Етиопията и пр. ?? Кво селско стопанство, кво животновъдство, кви пет лева??! Че и маркетинг, че и търговия (те явно там са отделни науки. Както селското стопанство и животновъдството. И математиката и алгебрата може би...Искре, Искре, ама и ти си ми една джурналиСка...) И това точно как е доказано?? Дипломи, грамоти, удостоверения някакви, ако да на какъв език, от какви университети, щото както се разбра тия освен някаква си "тигриня" друго ама бъкел не разбирали. милите те...Ама ние пак сме виновни, че не им разбираме "тигринята"... и колко подло: "единствено при старта на процедурата за хуманитарен и бежански статут след официално искане от Европейския бежански център в Малта командировали в центъра преводач от тигриня. Той обаче си свършил работата и заминал." Ей, как ни носи земята, направо не знам...Гадняри.

Причаквали ги скинари и ги биели. (муахахаха-демек тука много се смях).И то айде, тия как да е, ама биели даже и сирийски и кюрдски семейства! Пред кварталния супермаркет, към който(цитат): потокът от чужденци се стича(!!!!!) на пазар. Аз, таковата, само да попитам, тия в техната си Тиграня, колко често са се "стичали" на пазар?? Месечно, да речем... И тука с кви пари се "стичат на пазар"?? От Тигранята донесени?? Или тука изкарани (демек подарени от гадния, долен гнусен български народ, дето освен хапката, пийката и лев дава...Ама и тая Искра Ценкова си е е... м....! Личен фен съм и вече за вечни времена)... стичали, муахахаха). Та по отношение на боя, гарантирам, че ако един от тия изеде и един шамар, въпросния Мехари че довлече толкова НПОшни адвокати, природозащитници, активисти по човешките права, че тогава че видите що е то "стичане". Кой не верва, да оди да пробва. И после жална му майка. А наще "скинари" са едни скинари...На времето какви скинари имаше, преди едно 80десетина години...Еж...

Апропо съответния Мехари. Дето от 30 години живеел тука. И е единствения мил и добър човек в тази цялата история. Иначе пълна с гадняри. Дето им рипа изпонощите да им купува аналгин и да ги води по лекари. А не като нас- Гадняри мръсни, само харана, подслон, малко преводач и джоб пара. И съответния лекар като го прегледа съответния там болен ...мигрант, това кой го плаща?? Та да се върнем към Мехари. Ако некой още случайно не знае що е то 5та колона, да знае. Е такива като Мехари. Дето един от тех стига за да могат още неизвестен многобройброй тигянари да ви се довлечат от некъде си незвани и нежелани и да почнат да ви се разочароват и обиждат. И то щото сте гадняри. Мръсни!

А иначе тиганярите са прави. Говори ли се с дхурналисти, особено с такива като Искрето, верно по-лошо става. ИЛИ???

11 Април 2018 16:14
Bauleiter
11 Апр 2018 15:34


Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД