:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 243
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Над 1.15 млрд. евро са изпратили у нас българите в чужбина

Над 1.15 милиарда евро са изпратили на близките си у нас българите, работещи зад граница, през миналата година. В сравнение с 2016 г. парите са се увеличили с 284 млн. евро спрямо 869 млн. евро през 2016 г. Това сочат изчисления на Инвестор. бг на базата на данни на Българската народна банка (БНБ). Сумата е значително по-голяма от преките чуждестранни инвестиции, влезли у нас през 2017 г.

Общият размер на постъпленията от чужбина обаче със сигурност е значително по-голям. Това е така, защото БНБ отчита само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е ясно какви суми влизат у нас в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в страната. Освен това БНБ отчита само преводите над 2500 евро, допълва Инвестор.

Най-много средства идват от емигрантите в САЩ, Испания и Гърция. Най-силен месец през миналата година е бил май, когато българските емигранти са изпратили в родината над 115.3 млн. евро. Голяма част от тези пари отиват за покриване на разходи за здравеопазване, образование и погасяване на заеми. Част от тях се насочват и за започване на малки и семейни бизнеси.

Средствата, които емигрантите изпращат от чужбина, постепенно достигат до предкризисните нива от 2007 и 2008 г. и реално са един от факторите, който движи икономиката напред. Това обаче не може да се каже за чуждестранните инвестиции. През 2017 г. чуждестранни компании са инвестирали в България 901.9 млн. евро. Номинално това е увеличение с 36.7% на годишна база. Но, както неотдавна писа в. "Сега", по-голяма част от капиталовложенията от чужбина пристигат у нас под формата на заеми, отпуснати на български предприятия от техните компании майки, базирани в други държави. Тези средства трябва да се връщат и в повечето случаи това доказва, че интересите на инвестицията не са дългосрочни. За първите десет месеца на 2017 г. например размерът на този тип инвестиции е 80% от всички привлечени капитали отвън. За същия период чужди фирми са вложили в акции и дялове на наши предприятия само 149.6 млн. евро при 589.1 млн. евро година по-рано.
3
2314
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
10 Април 2018 21:09
149.6 млн. вложени в наши предприятия... дребни парици, общо взето нищо. Да се слави името Му! Следващата година 5х по-малко.
11 Април 2018 00:22
"Икономиката" Му се крЕпи от емигрантите и подаянията пт Брасълс... СтаЛбилност! На дъното сме и продължаваме да копаем... Пълен разпад и деградация в Суджукланд! Друм!
11 Април 2018 00:35
Реално изпратените средства от българи в чужбина са няколко пъти повече. 3 - 4 млрд. е по - близка до реалната за изтеклата година.
А колко е БВП за 2017? Колко евро е постъпило от пряк износ на стоки и услуги в БГ?
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД