:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 359
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ГЕРБ предлага незаконните строежи да бъдат легализирани

Условието е собствениците да платят 30% от строителната стойност на обекта
Управляващите предприемат пореден опит за легализиране на незаконните строежи. Депутати от ГЕРБ предлагат собствениците на подобни постройки да ги узаконят, като главното условие е да платят 30% от строителната стойност на обекта. Това става ясно от поправки в Закона за устройство на територията (ЗУТ), внесени в парламента непосредствено преди великденските празници. Предвидената сложна процедура обаче предварително поставя под съмнение ефекта от новата законотворческа инициатива.

С промените се създава нов режим за узаконяване на определени категории строежи, изградени без строителни книжа след 1 април 2001 г. В мотивите към законопроекта вносителите припомнят, че в миналото е имало процедури за узаконяване на нелегални строежи, издигнати до 31 март 2001 г., които обаче са отпаднали след отмяната на Закона за териториално и селищно устройство. "Премахването на процедурите по узаконяване имаше икономическа и техническа логика, но десетилетия по-късно се появява необходимост от нови, по-гъвкави правила, свързани със строежите, които отговарят на строителните норми, но са изградени без строителните книжа", смятат депутатите на ГЕРБ.

Новите текстове в ЗУТ гласят, че определени незаконни строежи няма да се премахват, ако "са допустими по действащ подробен устройствен план, както и по подробен устройствен план, който би могъл да бъде одобрен за съответния имот, и съответстват на този закон, актовете по неговото прилагане и другите правила и нормативи по проектирането и строителството". Изрично се уточнява, че не подлежат на узаконяване строежи или части от строежи в защитени територии и вододайни зони, извършени без разрешение или в нарушение на специалните закони, регулиращи подобни райони.

От законовите поправки ще могат да се възползват собственици на някои типове строежи от четвърта категория по ЗУТ - жилищни и смесени сгради със средно застрояване, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв. м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители. Включена е и цялата пета категория - жилищни и смесени сгради с ниско застрояване, вилни сгради, сгради и съоръжения за обществено обслужване с площ до 1000 кв. м или с капацитет до 100 места, производствени сгради, инсталации и съоръжения с капацитет до 50 работни места и др. Новите правила ще важат и за временните строежи, различни видове стопански постройки и др.

Ще могат да се узаконят и вътрешните преустройства на строежите от първа до четвърта категория, с които не се засяга конструкцията им. Тук влиза голяма част от инфраструктурата на страната, както и производствени предприятия с над 500 работни места, жилищните сгради с високо застрояване, сградите за обществено обслужване с площ над 5000 кв. м и др.

Самата процедура по узаконяване започва след заявление на собственика (или лицата с учредено право на строеж за конкретния обект) до органа, който е трябвало да издаде разрешението за строеж. В рамките на един месец длъжностните лица трябва да кажат дали молбата отговаря на условията за легализиране. Възможно е те да откажат, при което влизат в сила предвидените по закон мерки за премахване на незаконен строеж.

Ако получи съгласие, собственикът трябва да премине през дълга процедура. В нея влизат одобряване на подробен устройствен план за узаконяване (ако е необходим), издаване на скица и виза за узаконяване, съгласуване на проект за узаконяване, съдържащ геодезическо и архитектурно заснемане на обекта, получаване на становище от инженер-конструктор за евентуални допълнителни укрепителни дейности и т.н. След това строежът трябва да се приведе в съответствие със съгласувания проект и да му се състави технически паспорт. Накрая трябва да се платят 30-те процента глоба и едва тогава ще се издаде актът за узаконяване. Строителната стойност ще се определя с методика, издадена от регионалния министър.

Управляващите мотивират инициативата с нуждата да бъдат премахнати "негативите, които генерират кметовете на общини, тъй като процедурите по премахване на незаконни постройки водят след себе си както тежки административни проблеми, така и проблеми от социално естество". Предвидената своеобразна глоба била достатъчно висока, за да не поощрява незаконното строителство, а средствата от нея щели да подпомогнат общинските бюджети.

Друга причина била т.нар. циклична амнистия на незаконните строежи, която според депутатите се извършвала с периодични поправки в ЗУТ. "Създадената порочна практика подтиква гражданите към изграждането на незаконни строежи заради нагласата в обществото, че "някой ден ще удължат срока", сочат вносителите.

20
8918
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
20
 Видими 
10 Април 2018 19:33
Бе, пак става дума за едни пари... А може и в суджуци...
---------
Блогът на Генек
10 Април 2018 20:21
Условието е собствениците да платят 30% от строителната стойност на обекта
Ко туй?
Принос към политикономията?
По скоро иде реч за суджуци, нихната.
10 Април 2018 21:02
В рамките на един месец длъжностните лица трябва да кажат дали молбата отговаря на условията за легализиране.

Предпоставка за големи корупционни практики.
Вместо да опростят правилата, за да има всеки интерес да строи законно, те повече навътре в тресавището.
Всеки който се е занимавал с възлагане изработването ПУП, ПУП- ПРЗ, Визи за проектиране, съгласуване на Строитени проекти / самите проекти с безумни части и много скъпи/ със съответните дружества /ВиК, Електро, подземен кадастър и т.н./ знае за какви пари става дума-колкото са таксите умножени поне по 3 са парите под масата.
Това е поредното лобиско предложение.
10 Април 2018 21:06
Боза. Как се прави незаконна постройка с РЗП 5000м2? Как ще се прави проект-заснемане и след това строежа ще се привежда в съответствие с проекта?! Законови поправки писани от калинки. Това вероятно е сто и не'ам кое изменение на калпавия ЗУТ, писан по демократско време.
10 Април 2018 22:20
Защото иначе трябва общините да ги събарят и после да си търсят парите от собственика, който при незаконен обект се води официално неизвестен. А общините пари нямат. И са пропуснали дребна подробност: вероятно и за в бъдеще, както и сега, заявителят трябва да е собственик на парцела. А иначе тези правила в сегашния ЗУТ, по които не се допускат незаконни строежи са хубави, само че общината или РДНСК трябва да реагират когато започва незаконното строителство и да го спират, а не както е сега- да се сещат след 10-15 години
11 Април 2018 00:05
Друга причина била т.нар. циклична амнистия на незаконните строежи, която според депутатите се извършвала с периодични поправки в ЗУТ. "Създадената порочна практика подтиква гражданите към изграждането на незаконни строежи заради нагласата в обществото, че "някой ден ще удължат срока", сочат вносителите.

И Барни Ръбъл и компания внасят промени, за да продължат порочната практика?!? 80%...
11 Април 2018 06:34
От законовите поправки ще могат да се възползват собственици на някои типове строежи от четвърта категория по ЗУТ - жилищни и смесени сгради със средно застрояване, паркове, градини и озеленени площи до 1 хектар, сгради и съоръжения за обществено обслужване с разгъната застроена площ от 1000 до 5000 кв. м или с капацитет от 100 до 200 места за посетители.


Че какво е това незаконно строителство от 5000 кв. м РЗП, както е попитал колегата по-горе? Или с капацитет до 200 човека места за посетители?
11 Април 2018 08:00
Е гати тъпотията!
Значи, имаш си да речем незаконно остъклена тераска от 20 години и никой не те пипа.
Отиваш да подадеш документи за узаконяване, получаваш отказ и идват да ти я бутнат. Е къде точно е стимула да излезеш "на светло"?
11 Април 2018 08:38
Ег@ти наглата и безочлива схема за крадене ... тия вече нямат срам и страх от нищо!
11 Април 2018 09:04
Заглавието в превод означава, ГЕРБ предлага присъдите за убийство да бъдат отменени.
Нарушаването на една правна норма води до последваща тотална анархия в държавата.
Колко хора разбират това елементарно правило ?
11 Април 2018 09:39
Незаконните панелни гаражи (десетки хиляди на брой) в коя категория обекти ще попаднат. Барни Ръбъл може да ги включи например като
"съоръжения с капацитет до 50 работни места "
.
Това е най-типичният и масов пример за поддържане и на чувството, и на усещането за безнаказаност.
11 Април 2018 09:41
Какво са за ГЕРБ някакви си там закони... Нито ги знаят, нито са наясно за какво са въобще. Нали са там да управляват...
Айде друм, тикви! За нищо не ставате!
11 Април 2018 09:43
Че какво друго да предложат - имат си толкова спонсори дето строиха през годините незаконно. Затова и сега, като за последно - да им легализираме всичко, щото и това влиза в предварителната договорка.
11 Април 2018 11:26
И 20 години няма да са достатъчни да се оправят щетите от герберското управление...
*
Аз утре мога ли да започна строеж на площад България - хубаво, незаконен, ама ще си платя 30% и готово. Напълно отделен е въпросът 30% от какво. Кой ще оценява стойността на бараките застроени по паркове и зелени площи (или пък на моя строеж пред НДК)? Въобще дебил до дебила - и рекламните клипчета на Америка за България по никакъв начи не ми помагат да се чуствам по-добре. #80%+
11 Април 2018 13:56
искат Нарушаването на една правна норма води до последваща тотална анархия в държавата
Тия искат да отменят смисъла на понятието "държава". Искат територията на България да се превърне по закон в 1 място, където всеки може да си прави - каквото си иска - и после да плати определeна сума пари.
Която те ще определят, колко да бъде. За тях си - малко, за останалите - повече.
11 Април 2018 17:55
А как обещаваха, че ще премахнат всичко незаконно построено. Лъжци дебелооки.
11 Април 2018 17:58


Направо напишете "царят реши".
11 Април 2018 18:11
В борбата с незаконното строителство боко като кмет направи революционен пробив - събори половината барбекю на Доган.
12 Април 2018 09:18
Ще узаконяват циганските къщи в гетата! А там има и дворци на циганските главатари. На мен за 2 тавански стаички ми взеха хиляди, минах по цялата процедура за ново строителство, за да узаконя 30 кв. м.
12 Април 2018 17:17
Ще узаконяват циганските къщи в гетата!
Ако съберат данък сгради и такса смет от всяка узаконена циганска къща за 10 години назад съм съгласна с узаконяването. Къща - масивна и построена с архитектурен план, не струпан как да е коптор. И от тук нататък плащане на горепосочените местни данъци всяка божа година, така както го правим баламите ''бели'' българи, турци, евреи, арменци...
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД