:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 332
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Джуканович си остава вечният лидер от Подгорица

Критиците му в Черна гора твърдят, че се е вкопчил така във властта заради имунитета, който го пази от наказателно преследване през последните 27 години
СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС
Дългогодишният бивш премиер и нов президент Мило Джуканович (вдясно) празнува победата си със своя син Блажо (в центъра) и съпругата си Лидия (вляво) в Подгорица.
Бившият премиер и бивш президент на Черна гора Мило Джуканович спечели над 54% от гласовете на президентските избори, съобщиха първи от управляващата Демократична партия на социалистите (ДПС), чийто лидер е Джуканович. На второ място е кандидатът на опозицията Младен Боянич, а на трето - единствената жена кандидат Драгиня Вуксанович. "Дами и господа, скъпи приятели. Бих искал да заявя, че изпълнихме обещанието си и постигнахме още една значима победа за европейско бъдеще на Черна гора. Смятам, че този изборен резултат е доказателство, че Черна гора се развива по пътя на европейските ценности, европейските стандарти и пълноправното членство в ЕС", заяви Джуканович. Той благодари на коалиционните си партньори и заяви, че очаква същата категорична победа на предстоящите парламентарни избори. След речта си Джуканович отвори две големи бутилки шампанско и отпи от тях под аплодисментите на събралите се в изборния му щаб. "Ще продължа да се боря, като бих искал да помоля всички мои гласоподаватели да не приемат това като поражение, а като основа за една бъдеща битка", коментира най-сериозният му съперник Младен Боянич, който имаше подкрепата на повечето опозиционни партии, включително проруски фракции в страната.

Президентът на Черна гора се избира на преки избори и е с 5-годишен мандат. Джуканович, който пет пъти е заемал поста премиер-министър (1991-1998, 2003-2006, 2008-2010, 2012-2016), а също така е бил президент на страната от 1998 до 2002 г., ще застане за седми път начело на страната. Към края на своя нов президентски мандат той ще е управлявал страната в течение на 32 години, което ще го доближи до диктатора на Зимбабве Робърт Мугабе, който бе начело 40 години. Имайки предвид, че Джуканович е на 56 години, той може да се превърне в абсолютен рекордьор по управление, което обаче не значи автоматично, че е и един от най-успешните.

В последния доклад на неправителствената организация "Фрийдъм хаус" Черна гора е класифицирана като "частично свободна" - корупцията в страната процъфтява, журналистите са подложени на натиск. Лошите оценки за Черна гора не са от вчера. Това може да се дължи на факта, че в страната не се извършват никакви политически промени: от 1991 г. в Подгорица управлява ДПС начело с Мило Джуканович. Той оцеля политически през 90-те години, маркирани от насилие - и когато беше брат по оръжие със сръбския диктатор Слободан Милошевич, и когато по-късно се обърна срещу него. Не успяха да му навредят и обвиненията на Италия и Германия за участие в контрабанда на цигари. Дотук той печелеше всички досегашни избори. Беше ту министър-председател, ту президент на малката адриатическа държава. Като председател на партията той често



оставяше своите партийни "войници" да управляват,



докато задкулисно сам дърпаше конците на черногорската политика. Сега Мило, както го наричат и приятелите, и враговете му, успя да спечели президентските избори още на първия тур, най-вече заради разпокъсаната опозиция с нейните шестима кандидати, и не се стигна дори до втори тур. Черногорският критичен журналист Туфик Софтич не е изненадан, че и този път спечели Мило Джуканович. "За съжаление, защото демокрацията има нужда от промени. Той е на власт от цяла вечност. Децата ми вече следват, а все още не са видели някоя друга партия на власт. Черна гора има спешна нужда от демократично обновление. Но опозицията все още е много слаба", заяви Софтич, цитиран от "Дойче веле".

На този вот имаше двама кандидати с изявен политически профил, които при определени обстоятелства биха могли да застрашат Мило Джуканович. Кандидатката на Социалдемократическата партия Драгиня Вуксанович е известна университетска професорка с изрядна биография. Тя се яви на изборите със самочувствие. "Джуканович стене под бремето на своите престъпления. Единствената му опция след три десетилетия на власт е "разделяй и владей". Всички, които не желаят заедно с него да плячкосват страната, за Джуканович са предатели", заяви Вуксанович пред най-тиражния черногорски вестник "Виести". Тя обаче не успя да измъкне около 10% от гласовете, а взе 8 на сто и не осигури втори тур за един друг кандидат - Младен Боянич. 56-годишният финансов експерт беше депутат в черногорския парламент до 2016 г. Той искаше въпросът за членството на Черна гора в НАТО да бъде решен на референдум и се включи във всички протести на опозицията срещу правителството. И тъй като е смятан за неподкупен и честен, беше избран за



компромисен кандидат на разпокъсаната черногорска опозиция



Проучванията му даваха около 35% от гласовете, като той успя да вземе 33 на сто. В предизборната кампания Боянич атакува остро Джуканович. "Човекът, който предизвика тази ситуация, сега казва, че държавата била по-силна от мафията. Съгласен съм, че държавата е по-силна. Само не мога да си отговоря на въпроса на чия страна е Джуканович - на тази на държавата или все пак на мафията? И за да не си задаваме повече този въпрос, той трябва да си ходи след 15 април", призоваваше Боянич.

Черна гора е парламентарна демокрация и президентът няма особено силни правомощия. Затова опозицията се надяваше да се стигне до втори тур, който в случай на успех да предизвика ефекта на доминото: ако се разклати властта на Джуканович, можеше да се мисли за предизвикване на нови парламентарни избори, които да доведат до жадуваната от десетилетия смяна на властта. Самият Мило Джуканович бе наясно с голямото символично значение на тези президентски избори. Той искаше да покаже, че остава непобедим. Затова и говори за "исторически избори" и залага на своята изпитана тактика. Той твърди, че критиците му били против съществуването на държавата Черна гора и нейното обвързване със Запада. А той бил гарант за оцеляването на държавата.Тук става дума за един грижливо отглеждан държавен национализъм. Досега това поляризиращо поведение продължава да му носи успех. Въпреки че е на власт от 27 години, Мило Джуканович е твърде млад (56 г.), за да мисли за излизане в политическа пенсия. Критиците му твърдят, че той се е вкопчил така във властта заради имунитета, който тя му дава. Този имунитет го предпазва от наказателно преследване. Защото в една малка държава с 600 000 души население трудно могат да се прикриват корупцията, шуробаджанащината и непотизмът. Неправителствената организация "Фрийдъм хаус" формулира доста драстично своите оценки както за Черна гора, така и за "по-големия брат" - съседна Сърбия: "Александър Вучич в Сърбия и Мило Джуканович в Черна гора са взели държавите си в плен и са ги превърнали в механизми за подсилване на собствените си партии". Опозицията в Черна гора обаче не успя за пореден път да предложи на черногорските граждани успешна алтернатива срещу господството на Мило Джуканович. (По материали на чужди медии)
 Младен Боянич е финансов експерт и бивш депутат в черногорския парламент до 2016 г. Той искаше въпросът за членството на Черна гора в НАТО да бъде решен на референдум и се включи във всички протести.
 Разпокъсаната опозиция в малката адриатическа страна не можа да се обедини за президентския вот, за да свали Мило Джуканович от власт.
1758
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД