:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 594
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тества се коалиция Нинова – Борисов

Мощно се активизира пропагандата на катастрофични сценарии, за да се оправдае бъдещ съюз между ГЕРБ и БСП, смята социологът от агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова
СНИМКА: Личен архив
Боряна Димитрова е родена в София. Завършила е френската езикова гимназия "Антоан дьо Ламартин" и социология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е политически и електорални изследвания във Франция. Управляващ директор на социологическа агенция "Алфа Рисърч".
- Г-жо Димитрова, този месец 44-тото НС ще направи една година от сформирането си. Продължава ли обезличаването на институцията? И какви са причините за това?

- От края на 2010 г. до момента, или вече три парламентарни мандата, Народното събрание се ползва с доверието на около 10-12% от българите. Динамиката е като от онази радиорубрика за "нивото на река Дунав" - плюс минус 1-2%, а най-често - sans changement (без промяна). Което показва, че не става въпрос за мимолетен феномен, а за устойчива тенденция, която започва да оформя облика на върховната власт у нас. Три метаморфози ми се струват най-съществени за това незавидно състояние, което за жалост трудно се обръща. Българите първо се възмущаваха от празните депутатски банки, а сега - от запълването им с уличния език на омразата. Парламентарната трибуна загуби ораторите си законотворци, но издигна до себе си местните лобистки скандали. И не на последно място, устремът към драматургична опозиционност хич не се връзва с единодушието между управляващи и опозиция в избора на почти всички спорни назначения. Няма по-пагубно нещо за парламентаризма, а и за всяка друга дейност, от ниското качество и фалша.

- Скорошно ваше проучване показа, че премиерът Борисов получава електорална подкрепа за външнополитическите си инициативи, но е слабо оценен за несправяне с вътрешните проблеми на страната. Как се отразява това разминаване в оценките на хората към управлението?

- Накратко казано, запазват статуквото на повърхността, но разместват пластовете под нея. Скандалите, които по един или друг начин винаги са свързани с преразпределение на ресурси, отслабват подкрепата сред по-вътрешните кръгове на управляващите. Така и ГЕРБ, и патриотите губят по около 2% от електоралния си потенциал. Но успешната външно-политическа активност на Борисов, наред с нарасналото чувство за национална гордост от заявката за лидерство на Балканите, увеличава електоралната периферия на ГЕРБ. Количествено двата процеса се компенсират, но разхлабването на вътрешното сцепление активизира аспирациите за ново тестване на коалиция ГЕРБ - БСП.

- Заедно с блясъка на европредседателството скандалите и проблемите във вътрешното управление на страната изглеждат неовладяеми. Престъпност, корупционни замервания в парламента, ЧЕЗ, протести на различни съсловия - успява ли премиерът Борисов все още да използва защитата си на "тефлонов политик" и да се справя с проблемите? Докога ще продължава това?

- Процесите, за които говорите, са по-сложни от метафората за "тефлоновия Борисов". Тя беше ефектна в един минал период, но не може да обясни изключително интересните стратегии, които се разиграват в момента. А три техни повтарящи се медийни сюжета направо бодат очите. Първо, за разлика от традиционното противопоставяне на лидерите на двата основни политически опонента - ГЕРБ и БСП - напоследък се тества паралелна възхвала и на двамата. До степен, че беше измислен дори и "социологически въпрос" - "Одобрявате ли, че Нинова поздравила Борисов?" Второ, мощно се активизира пропагандата на катастрофични сценарии, конспиративни теории, разбуждат се страховете от военни конфликти, световна война и пр. И трето, одобрението за посредническата роля на Борисов върви в комплект с доста агресивна реторика срещу Запада. Ако свържем едно, две и три, получаваме много ясно внушение - колкото по-силен световен конфликт се задава, толкова повече България трябва да се сниши и да не бъде нито с едните, нито с другите. А това може да го направи най-добре, като се обединят прозападният, но разумно вслушващ се в Русия Борисов, с произточната, но прагматично вглеждаща се в Запада Нинова. Според мен Борисов получава в момента силна подкрепа от противниковия лагер с надеждата премиерът да го "вкара в играта". Ако тази стратегия успее, резултатът ще бъде и вътрешно, и външнополитическа победа за този лагер.

- Това означава ли, че БСП не успява да се възползва от моментните разклащания в борда на управляващите?

- БСП отбеляза няколко важни пробива в общественото мнение - със смяната на председателя на Народното събрание, с дебатите по Истанбулската конвенция, с темата за цената на тока и продажбата на ЧЕЗ. Абсолютно всички изследвания сочат обаче, че тя стига до своеобразно плато и не може да продължи нагоре. Което я поставя в абсурдната ситуация на активност без ефективност. А това е риск както за бъдещето на партията, така и за амбициозната Корнелия Нинова. Ако БСП загуби следващи избори, а дори и да ги спечели с малко, но не се намери с кого да управлява, това ще е стратегически провал. Оттук и опитите, за които току-що говорих на близки до БСП анализатори и създатели на мнение да "конструират" вътрешнополитическия тандем Борисов-Нинова като еквивалент на външнополитическия мост ЕС-Русия.

- Как в тази среда се отразяват видимите конфликти около патриотичните формации върху невидимите отношения в управляващата коалиция?

- Очевидната констатация е, че разединените патриоти се управляват по-лесно от обединените. От своя страна патриотите също използват разногласията помежду си, за да получават отстъпки поединично. Тази игра не е особено лицеприятна за публиката, но няма да се случи нищо фатално, докато някой от малките партньори не бъде задействан като пусков механизъм на една по-мощна геополитическа машина. Прекалено се сгъстиха напоследък публичните намеци, че геополитически фактор може да пренареди ситуацията в България.

- Като носители на гласове, подкрепящи антисистемно поведение, патриотичните формации повече печелят или вече губят от участието си във властта?

- По-скоро доста добре се адаптират към тази си роля. От една страна, използват финансовите лостове на властта за системно позициониране, а, от друга, достъпа си до медиите - за антисистемно озвучаване на избирателите. Доказателство за тази успешна адаптация е фактът, че въпреки растящия негативизъм към публични изяви на лидерите им феновете им се консолидират. По-дългосрочният риск пред тях е фактът, че Борисов отне част от любимите им теми - Турция, Западните Балкани, мигрантите. С това част от ресурса на патриотите стана електорална периферия на ГЕРБ. В близко бъдеще те ще трябва да се ориентират към емоционални, но по-маргинални теми или открито да заиграят в полза на чужда държава.

- Наблюдавайки отношенията в парламента, може ли да се говори, че надпреварата за местните избори започна?

- Местната власт носи не само икономически и политически лостове на влияние, но е и своеобразна котва за всеки един депутат. Ако загуби силата си там, много е вероятно да загуби и депутатския си мандат. Вероятно надпреварата е започнала, но всяка община е специфична и не може да се говори за настроения на избирателите "по принцип". Добре е да се знае, че обикновено около година преди изборите се залагат стръвта и мините, които да задействат обществените нагласи. Но това ние, социолозите, пък и вие, медиите, ще трябва да следим община по община.

- С победата на Орбан в Унгария се появиха коментари: "Гледайте Орбан, мислете за Борисов". Има ли основания да се търсят подобни политически прилики?

- Прилики има и те са както в политическото дълголетие, така и във фрагментирането и отслабването на либерално-демократичната опозиция. Има обаче и много съществена отлика. И тя е в отношението към Брюксел. Ако Орбан легитимира властта си в противовес на Брюксел, то за Борисов, обратното - Европа, Европейската народна партия, еврофондовете са основен източник на легитимност. Вижте дори всеобщо признатия му успех - позицията спрямо Западните Балкани. Борисов не лансира идеята за регионален Балкански съюз, а за Балканите в Европа. Със сигурност си дава ясна сметка, че международният му авторитет в тези страни може да идва само ако е медиатор на европейска перспектива. Важно е обаче да се види дали стъпки в тази посока ще бъдат продължени и след края на европредседателството.

- Успява ли да лавира премиерът Борисов в триъгълника Вашингтон-Брюксел-Москва покрай случая "Скрипал"? Има ли полезни ходове и какви могат да бъдат?

- За лавиране - лавира. Но тъкмо това лавиране активизира традиционните брокери на коалиционната формула - ГЕРБ-БСП. Похвалите за Борисов за меката му позиция по случая "Скрипал" са окуражаване да заеме същата позиция и към БСП. Полезният му ход е да засилва модернизацията на България, свързаността на страната ни и на Балканите с ЕС. И не на последно място - да не се доверява на даровете на данайците.

22
4533
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
22
 Видими 
16 Април 2018 19:32
И какъв ОБЕКТИВЕН анализ да очаквам от женичка, обявила се за част от ХУИ и откровено политизирана в остатъчната дясна сянка?
----------
Блогът на Генек
16 Април 2018 21:19
те (патриотите) ще трябва да се ориентират към емоционални, но по-маргинални теми или открито да заиграят в полза на чужда държава.

Доколкото разбирам от намеци, госпожата има предвид Русия защото САЩ и ЕС минават за свои. Това е много силно ангажиране на това "проучване". С което обяснява и тезата за връзки между Бойко и Нинова. На някой много му се иска да е така.
16 Април 2018 21:23
Мечтиииииииии.......
16 Април 2018 21:24
Не е достатъчно русофил Борисов. Ако си бодне Сталин на ревера и си татуира Путин на гърдите, Корни може и да размисли.
16 Април 2018 21:27
Милите Х.У.И. Отбиха ги от държавната копаня и сега 'фъргат злъч по всички.
16 Април 2018 22:02
И в манипулациите е слаба гужата
17 Април 2018 06:24
И Борянка пак "тества" нещо, но не е много ясно какво е.
17 Април 2018 07:31
Статията е вариант на смешната теза на разбитите десни авари "БСП не е опозиция, управлява заедно в Борисов,ние сме истинската опозиция!"
17 Април 2018 07:45
Социологията е копелето на антропологията и психологията и подобно на астрологията с претенции за наука облечена в таблици и диаграми.
17 Април 2018 08:53
Борянка тества, но на хората им е ясно отколе, че мискинлиците на Нинова и компания , не са по-големи от мискинлиците на Бойко и сие. В битката помежду им ще излязат само значително по-окаляни, от което ще намаже някой трети. Не знам кой ?
17 Април 2018 09:00
Ба, може и наистина да се прави така. Я как Ц.Ц. активно натиска да се прави на лидер на партия и да дава оценки наляво и надясно за всички. Току виж се пръкнал начело на партия, отцепила се от ГЕРБ. Тогава направо си остава Б.Б., Нинова, Атака и Каракачанов да направят голяма коалиция.
17 Април 2018 09:04
Полезният му ход е да засилва модернизацията на България, свързаността на страната ни и на Балканите с ЕС. И не на последно място - да не се доверява на даровете на данайците.
Хахаха, Баце-модернизатора, тоя оксиморон и на Румяна Бъчварова едва ли би хрумнал

Няма полезен ход за Баце - зинал е да погълне всичко в страната, и, или ще успее, или ще се задави и пукне. Баце не умее да дели. Нито да отказва "дарове", дори от данайците.
17 Април 2018 10:54
Каква коалиция? Тези, които гласуват за ГРБ, са хранени хора и техните семейства- няма да са навити да делят или да ги избутат. Тези, които гласуват за БСП, им е писнало от Борисов и ГРБ (например аз гласувам за втория в състезанието по социологически прогнози, не за БСП) и ако надушат още ГРБ с коалиция, просто няма да гласуват за нито единия от коалицията.
17 Април 2018 12:18

tatyana1
17 Апр 2018 10:54

Каква коалиция?

Т.е и едните, и другите са мискини...
17 Април 2018 12:54
Тества се коалиция Нинова – Борисов

Таз плочка откога я връткат, и те, че и последователите им по форумите.
Може и да са Х.У.И., но с креативността нещо хич ги няма. Голяма криза в жанра - Путин, Русия, Путин, Русия; Лагери, Народен съд, лагери, Народен съд; и т.н., и т.н.; и после пак отначало. До прегракване.
Не ми е ясно тия, дето трошат грантове по тях, не виждат ли отрицателния резултат от трошенето.
17 Април 2018 12:57
Освен, че публиката я унася на сън
17 Април 2018 13:00
Ако си бодне Сталин на ревера и си татуира Путин на гърдите, Корни може и да размисли.


Корни е социал-демократка, къф ти Сталин?! Най-много Георгий Валентинович Плеханов да си бодне.
17 Април 2018 13:03
Баце не умее да дели. Нито да отказва "дарове", дори от данайците.


Баце НОСИ дарове на данайците. Представям си какъв ще поднесе на Къртис Скапароти - може би нещо по-съществено и многобройно от теляшка бригада.

17 Април 2018 13:48
Верно бе, носи - нали нещо ти беше подарил с лика на Й. В. ....
17 Април 2018 13:57
Кайзер Созе
2018-04-17 07:45:05
Социологията е копелето на антропологията и психологията и подобно на астрологията с претенции за наука облечена в таблици и диаграми.

А, не така грубо. Не съдете за социологията по тези, които я изнасилват публично и превръщат в слугинаж на силните на деня, защото и т.нар. антрополози не са стока и имат същите манипулативни цели /справка Хараланчо, Ивайло Дичев и др. назоваващи се социални антрополози и културолози/.
17 Април 2018 15:01
На някои хора тези Х.У.И. не им излизат от устите.
(ХубАвите Умните и Имотните имам предвид.)
17 Април 2018 15:07
Аз се забавлявам от една вчерашна мисъл - президемнтът Радев да вземе да си организира свой политически проект ...
Това ще пораздвижи блатото. Но всичко зависи кой ще го финансира такъв проект - от това зависи на кого ще бъде духнато под опашката - на Бойко или на Корни.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД