:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 262
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

11 европейски партии и агенции на ЕС следят потребители на сайтовете си

БСП, британските консерватори и Националният фронт във Франция използват инструмент на "Фейсбук" за проследяване
Най-малко единадесет европейски политически партии, сред които са Българската социалистическа партия (БСП), Консервативната партия на Обединеното кралство и Националният фронт на Франция, използват на сайтовете си спорен инструмент на Facebook, който следи активността на потребителите. Две агенции на ЕС и Северният съвет също използват на своите уебсайтове Facebook Pixel. Това установи разследване на ИЮОбзървър.

Инструментът позволява на Facebook да проследява посетителите, като поставя файлове на устройството си, наречени "бисквитки", които съхраняват информацията, че са посетили този уебсайт. След това собственикът на уебсайта може да купува реклами, насочени конкретно към тези потребители на Facebook, които са посетили уебсайта. Възможно е и специфично приспособяване към определени части от уебсайта. Механизмът за проследяване е спорен, защото посетителите на уебсайтовете често не са ясно информирани.

Съд в Брюксел реши през февруари, че този инструмент е нарушение на правата на личен живот. Миналата седмица Вилем Дебюкалира, ръководител на белгийския орган за защита на данните, заяви, че онези, които поставят пиксела на своя уебсайт, "са съучастници в подкопаването на законодателството за защита на личните данни" .

Белгийските медии съобщиха в сряда, че няколко уебсайта на фламандските правителства имат невидими Facebook Pixel на своите уебсайтове. Същия ден нидерландските медии разкриха, че някои здравноосигурителни фондове и болници са проследявали потребителите с този инструмент.

ИЮОбзървър е проучил интернет страниците на десетки европейски политически партии, основните европейски институции и всички агенции на ЕС. С помощта на приставката в браузъра Google Chrome, наречен Facebook Pixel Helper, сайтът успя да идентифицира линиите в изходните кодове на сайта, които приличат на Facebook Pixel. Приставката е разработена от самия Facebook, за да помогне на администраторите на уебсайтове да проверят дали Facebook Pixel работи правилно. Авторът на разследването открива инструмента в редица политически партии от ЕС - и леви, и десни.

Сред сайтовете, на които е открит, са Българската социалистическа партия, консерваторите (Великобритания), Форумът за демокрация (Холандия), Националният фронт (Франция), либералдемократите (Великобритания), Националистическата партия (Малта), Нов фламандски алианс (Белгия), Съюз за спасяване на Румъния, Sinn Fein (Ирландия) и Venstre (Дания).

ИЮОбзървър също така установи, че пикселът присъства на уебсайта на две от агенциите на ЕС: базираната в Малта Европейска служба за подкрепа в областта на убежището (EASO) и Европейския институт за иновации и технологии (EIT) в Будапеща.

"Проследяващият пиксел е включен в нашия уебсайт, за да се измери обхватът на нашите социални медийни кампании, включително и мнения и впечатления", каза говорителят на EASO Анис Касар. "EASO има конкретна политика за" бисквитките "в това отношение, в съответствие с политиката, прилагана от Европейската комисия и други институции и агенции на ЕС", каза Касар. EIT съобщи на ИЮОбзървър на 12 април, че Facebook Pixel е бил премахнат същия ден след въпросите на медията.

ПРОБИВ

Хиляди приложения и игри за "Андроид", предназначени за деца, потенциално са в нарушение на закона за събиране и споделяне на информация на лица под 13 г. Това съобщи "Гардиън", като се позовава на изследване, направено от Университета на Калифорния. Учените са проучили 5885 приложения в US Play Store.
1337
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД