:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 351
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тенисът е №1 по съмнителни мачове в Европа

Борбата с черното тото на Стария континент е сред приоритетите за ЕС, обяви министър Кралев
СНИМКА: ММС
Министърът на младежта и спорта Красен Кралев (вляво) се здрависва с председателя на спортното звено към Главна дирекция по въпросите на образованието, младежта, спорта и културата към ЕК Ив льо Лостек преди началото на работната среща на експертната група "Почтеност" във Варна.
Тенисът е изместил футбола като най-предпочитан спорт от криминалния контингент за манипулация на резултатите с цел облага от залози. Двата спорта заедно пък предизвикват близо 4/5 от сигналите за потенциално черно тото в Европа.

Това стана ясно от изказването на министъра на младежта и спорта Красен Кралев при откриването на първата среща на експертната група "Почтеност" към Европейската комисия. Тя се проведе вчера във Варна като част от събитията по време на българското председателство на Съвета на ЕС. В групата се включват представители на правителствата на всички 28 държави членки, както и представители на международни институции, работещи в сферата на почтеността в спорта - Интерпол, Европол, ООН, "Спортрадар".

"Според доклада на Европейската асоциация за сигурност в спорта (ESSA) за 2017 г. от 266 подадени сигнала за съмнителни залагания в спорта 160 са за тенис срещи, а 45 - за футболни.



Тези два спорта

формират 77% от случаите,



но се забелязва ръст във всички останали спортове, които през 2016 г. са били едва 8%, а за изминалата година са три пъти повече. Притеснителен обаче е фактът, че 144 от сигналите са в Европа, което поставя нашия континент убедително на първо място в тази статистика", обяви Кралев.

Като член на УС на световната антидопингова агенция (WADA) българският спортен министър посочи, че употребата на забранени вещества е "не по-малка манипулация" от предварително уговорения резултат. "Непозволените медикаменти нарушават изконното равенство между съперниците. Но при допинга имаме конкретно средство за уличаване като медицинския тест, докато при уреждането на мачове процесът на доказване е много по-труден", коментира Кралев.

Той похвали футболните институции начело с ФИФА и УЕФА за активните им действия в борбата с уредените мачове. Mинистърът отбеляза, че на национално ниво БФС също полага сериозни усилия срещу черното тото. Според официалната статистика на системата за ранно известяване при евентуално манипулиране на футболни срещи през сезон 2017-2018 г. имало подаден само един сигнал за съмнителен мач в България. През февруари БФС подписа договор със световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание - "Спортрадар".

"Поредната стъпка в търсене на глобално решение на проблема бе предприета само преди месец, когато УЕФА подписа споразумение за обмен на информация с ESSA - добави Кралев. - Практиката показва, че



нито един спорт не е

застрахован срещу измами



и съществуват различни методи на манипулации - чрез въвличане на спортисти, треньори, съдии или други участници. Трябва да работим сериозно с всички потенциални участници в този процес, за да успеем чрез добро управление да го пресечем и отстраним от спортната карта."

Според Кралев е важно усилията, които световната футболна общност полага, да се пренесат и в другите най-засегнати отборни спортове - баскетбол, волейбол, бейзбол, хандбал, ръгби, крикет, както и в индивидуални дисциплини като бокс, тенис, автомобилизъм, езда, колоездене, фигурно пързаляне, борба.

Кралев припомни, че борбата с корупцията в спорта, уреждането на мачове и употребата на допинг е сред основните приоритети, залегнали в "Работния план за спорта" на ЕС (2017-2020 г.).

"Вярвам, че усилията на институциите и спортните организации в страните - членки на ЕС, ще помогнат да се справим с най-голямата заплаха за спорта през XXI век. Решаването на този тежък проблем на национално и европейско ниво изисква целенасочена политика и категорични стъпки. Убеден съм, че срещата на експертна група "Почтеност" ще бъде полезна в тази насока", завърши Кралев.

Срещата продължава и днес.
764
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД