:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 308
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Демографията, глупако!

Един от петте любими хора край вас е заложен на дузпата. Това е най-големият проблем на България и това най-после следва да се прозре
"Сега"
Постоянно има медийни инициативи за повече деца в България, но не те са решаващи да се промени демографската картина.


Говорим си с приятели за големите проблеми на България. Поне за част от тях. Те казват едно, после друго, а аз все едно и също. Ето какво горе-долу се получи:

Те казват, че зачестяват лекарските грешки. Човек направо да го е страх да отиде на преглед, не знае на какъв доктор ще попадне. Корупция, липса на съвест, погазване на Хипократовата клетва..., редят бедите те. Съгласявам се. Обаче добавям, че проблемът е и демографски. Как да не е - количествено намаляват оставащите тук лекари, оредяват и качествено - най-добрите веднага са "прилапани" в чужбина. Едно е да те лекува тройкаджия, друго - отличник.

Образованието ни вече за нищо не става, казват те. И през смях припомнят оня университет, който разигра джип като награда за записани студенти. "При такива преподаватели, ръководство, които ги измислят тия неща - какво да очакваме!? Умни студенти ли?", пита приятел. Не споря. Обаче добавям, че проблемът в основата пак е демографски. Няма студенти, кът са, всяко дете гледа да влезе в езикова гимназия не от любов към езика, а



за да избяга от България още с университета.



Джипът бе извратена форма на "търсене на клиенти", но аз знам още нелепости, не толкова крайни, но пък масови - при които нормални хора са принудени да се правят на маймуни от грижа за хляба си. И им дадох пример от ВУЗ - всеки новозаписан младеж получава "занималня" през първия месец, в която асистент, доцент или професор го хваща за ръчичка и въвежда из "живота" на университета - тук е аулата, там физкултурният салон, това е столът за хранене, а сега ще вземем ей този автобус, за да стигнем до общежитието... Тази работа се нарича не "глупост и унижение", а "социализация" - като бонус към абонаментен план. Сигурен, че в скоро време бонусът ще бъде обогатен, като на момчетата биват осигурявани приятелки, на момичетата - приятели, а може и смесено.



Минаваме на тема "Пазар на труда".



Коментираме идеята на правителството да внася работна ръка. "Не щат да плащат на българите, крадат, затуй търсят хора, които да им работят ангария." Това редят приятелите ми, пустосвайки Борисов, Симеонов и де що има бизнесмени... Хич не оспорих. Но добавих: "В основата си проблемът пак е демографски". Почти се скарахме. Те така и не се съгласиха, че колкото по-голяма е емиграцията (а тя е голяма), намалява количеството работна ръка, плюс качеството в това количество; обратно - без емиграция и двете ще се повишат.

Ядосах им се и ги попитах знаят ли, че децата им се затрудняват да усвояват материала в училище пак заради демографията. "Това пък отде?", сопнаха се. Обясних: "Тук проблемът не е толкова количествен, а заради състава на младото население. Знаете, че се увеличава непрекъснато делът на един етнос, който много-много не ще да се задържа в школото, нали? А и че този дял ще нараства не само сред младите, но и въобще в състава на населението, като ще расте значението му върху пазара на труда, социалната система, обществото въобще?...". Отговориха, че знаят. "Е - казах им аз - учебният материал непрекъснато се смъква от горните класове в долните, за да може, завършвайки рано, този важен етнос да получи минимум пакет знания. Заради неговите нужди се преобръща цялата система. Даже т.нар. реформа в основното образование, което вече се завършва в 7-и клас, е свързана с това. Всъщност системата е направена така, че



не да помага на напредващите деца, а на изоставащите.



Ако се чудите що - обясних ви." Гледаха ме недоверчиво, накрая ме питаха отде знам. Ами знам, рекох, познавам доста учители, които ми приказват тези неща, като изводите са изведени чрез опит, а не прочитайки ненаписаното в официални документи. Накрая ги шокирах: "Дори тежките раници на децата косвено са свързани с това. Повече предмети в пети клас, в шести...- повече учебници, тетрадки, помагала...".



Станах им скучен. Взехме да говорим за футбол.



Разделихме се на левскари и цесекари, оплюхме "Лудогорец". И тая година ще станат шампиони, но пък стадионът им е празен, заключихме. Помълчах, обаче не издържах: "Гледайте сега, вие колко хора искате да ходят на мач в Разград, който има-няма 30 000 души? 3000 да идат на стадиона, това са 10% от населението. Колко да ходят, 50% ли?". "Стига с тази демография", креснаха моите приятели, с което секнаха мерака ми да разяснявам защо публиката на българските писатели е по-малка дори от тази на ,,Лудогорец" (смея да твърдя, че проблемът не е в качеството им, а отново в количеството на аудиторията).

Преди 3 седмици БАН излезе с нови данни за бъдещето на България. Всъщност те са стари, но с нюанси. Ако досега прогнозите на НСИ бяха за 6.1 млн. българи през 2040 г., то сега ,,бариерата" се смъкна на 5.8-5.9 млн., колкото отдавна дават Евростат и ООН. Това са 20-25% по-малко хора върху територията на България. Огледайте се и пребройте - с братя, сестри, лели и чичовци родът ви примерно е 50 души. Махнете 10 от тях, зачеркнете ги - все едно ги няма. Не са се раждали, умрели са. Или са безвъзвратно заминали на хиляди километри от вас. Ето това е демографското бъдеще на вашия род.

Данните на БАН всъщност бяха от доклад, заръчан от правителството. По някаква гадна ирония на свое заседание министрите вдигнаха ръце, за да приемат числата -



единодушно се съгласиха, че всеки 10 от вашите 50



няма да ги има. Трудно може да им се сърди човек - нито при тази, нито при стотиците други подобни хипотези, обсъждани многократно, обществото ни се стресна. Знаем, че се топим, но какво пък... Нито една партия, сдружение или интелектуалец не постави проблема като жизненоважен и най-първи пред България. Нито един не каза, че правосъдни, административни, бюджетни и всякакъв друг реформи следва да се наредят след най-базовата нужда - мерки за демографията. Тези реформи биха били във връзка с нея, но няма как демографията да се прозре, осъзнае, да заболи от нея, ако не се изговори. Вижте какво се получава - искаме честно правосъдие, добре, ама за кого? За тия, дето сега се раждат, заминават и няма да се върнат? Искаме гражданско общество? И кой, дявол да го вземе, ще го направи? Активните хора, дето си плюха на краката? В последните 5-6 години ситуацията е наистина нова - точно поради демографията се оголиха огромни проблеми в здравеопазването, образованието, трудовите ресурси... Но нито политиците, нито хората все още съзнават корена на бедата. Чудят се коя алинея е сбъркана, кой параграф, Борисов ли е лош, Доган ли нещо мъти в сарая... Не, бедата идва от изключително лошия количествен и качествен състав на населението. Ако допреди 5-6 години се очакваше да се случи всичко това, вече е факт.

Демографските мерки, известно е, следва да бъдат най-вече икономически. Какви точно, как да се постигнат - едва ли някой знае на този етап. И не могат да дадат плод от днес за утре. Но следва да се опита. Да се проучи, ако трябва, чужд опит (примерно Франция, Унгария...). В началото обаче винаги е словото. Не може да има действия без изговаряне и осъзнаване на проблема. Време няма.

Внимателно следя от години какво се дискутира по цялата тема. Има две неща, които се казват, а не бива: 1. Намалява населението в цяла Европа, не сме само ние. Тоест - спокойно, всички се давим. Но констатацията е вярна, колкото може да е фалшива новина - истина наполовина. Факт е, че населението на целия континент намалява, но България е



единствената страна в света,



в която при единия пол (жените) доминира пенсионната възраст. Ние сме сред първата тройка държави по отрицателен естествен прираст през последните 28 години, като през половината от това време сме били челници. Без война! Кризата при нас е уникална, трябва да се прозре най-после! 2. Количеството на населението не е важно чак толкова, важен е вътрешният разрез (повече млади, образовани, богати и т.н.). Вярно е само ако изведем икономическата целесъобразност като висша ценност. Пука ли ви за 10 от 50? Или за 1 от 5?

Може би много хора се питат как точно стигнахме до тук. Как след като всичките тези процеси са ясни и прогнозирани преди десетилетия, ни обхвана ступор - идва влак, а не мърдаме.



В основата винаги има някаква идея, доктрина.



Тя може да няма име, да не се обсъжда, да не я познаваме, но съществува. И целият ни живот - обществен и битов - произтича от нея. Доктрината, която е корен на цялата тази беда, гласи, че няма значение човек какъв е - българин ли, германец, турчин, китаец, друг... Важното е да е щастлив. С други думи, ако вашето дете се роди например във Франция, а после и неговото дете, а след това всички от поколението са французи, а не българи, в това няма проблем, стига да са щастливи. Та кой е против щастието?

Цялата тема има значение само за хора, които считат, че истинското щастие, поне за нас, които стъпваме върху тази територия, е неразривно свързано с това да си българин. Повярвайте, това чувство за щастие - второто - не е нито национализъм, нито консерватизъм, нито нещо гадно.
Сега
Факт е, че населението на целия континент намалява, но България е единствената страна в света, в която при единия пол (жените) доминира пенсионната възраст. Ние сме сред първата тройка държави по отрицателен естествен прираст през последните 28 години, като през половината от това време сме били челници. Без война! Кризата при нас е уникална, трябва да се прозре най-после!
Нова тв
---------
Нова тв
------------
29
5236
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
29
 Видими 
24 Април 2018 20:48
Прав сте, г-н Божидаров!
Точно затова заедно с вас изгонихме корупционера Орешарски - да не краде успелите млади хора; да не краде бъдещето на България!
Победихме тогава, ще победим сега и завинаги с Бойко, стари ми обективен и независим приятелю!
25 Април 2018 01:43
Ами става с възпитание и пари. Възпитание за ролята на семейството и пари за подпомагане на раждаемостта сред етническите българи в България. Четете Гладиатора по стари теми за демографията - там е казано подробно и точно.
25 Април 2018 07:03
В евроатлантическия коловоз толкова. Нещата ще стават и по-зле. Надежда тука всяка оставете.
25 Април 2018 08:06
Без преразкази на случки и разговори, в една стройна статия с теза, аргументи, доказателства, щеше да много по-въздействаща и силна статия. Не всеки умее да оплете в едно лично преживяно и социално значимо.
Иначе е добре, особено спрямо съботното ниво...
----------
Блогът на Генек
25 Април 2018 08:16
Има огромни европейски субсидии за земеделие и животновъдство, но не е ли крайно време да има и за човековъдство?!...
25 Април 2018 09:02
Това, че жените доминират пенсионната възраст е абсолютно световен феномен. Жените живеят по-дълго и по този въпрос малко може да се направи.
25 Април 2018 10:18
Така е, защото не може да си играйкаме на пазарна икономика в условията на война. Пример - евреите отвоюват Палестина и живеят десетилетия в неприятелско обкръжение, не с играйкане на пазарни икономики и на демокрации, ами с кибуци, военизирана икомомика и мобилизирано общество. Не е приятно, не е прогресивно, но е единствено възможното, за да оцелеят. Ние сме в сходни условия от самото съществуване на Българската държава, ама все си играйкаме на нещо си. Е, наиграхме се. За останалите по тези земи трябват екстремни мерки, а не икономическа целесъобразност. БГ никога не е имала хората и няма и да има, за да се получи пазар на каквото и да е било. Кухи теории и подражателство, а нацията изчезна.
25 Април 2018 10:27
Може би много хора се питат как точно стигнахме до тук. Как след като всичките тези процеси са ясни и прогнозирани преди десетилетия, ни обхвана ступор - идва влак, а не мърдаме.
Може да ти се отговори, Божидаров. Всъщност мърдаме, но по неправилен начин и в грешна посока. Стигнахме до тук в резултат на слабото и некадърно управление на държавата повече от 70 години, социалните експерименти, и парадоксално, именно на мерките, целящи повишаване на раждаемостта. Когато са ги въвеждали, през 70 и 80-те години на 20 век, заради очаквания и прогнозиран още тогава спад на раждаемостта и очакваната демографска криза, тогавашните държавни ръководители са предполагали, че българките не искат да раждат заради материален недоимък, което е било заблуда. Също така са предполагали, че циганите ще се българизират и интегрират, в резултат на мерките по заселването им на постоянно място и разселването им по селата и градовете на България, също грешно предположение. Затова мерките са били основно в две посоки. Парични- добавки за отглеждане на деца и увеличаване на сроковете на т.н. платено майчинство. Административни- забрана на абортите, ограничения върху разпространението и използването на противозачатъчни средства, ергенски данък, които бяха в сила до 1989 г. Скоро след като бяха въведени се видя, че тези мерки имат ефект само върху раждаемостта при циганското население и почти никакъв върху раждаемостта при българското и турското. Но вместо да бъдат спрени или променени, тези програми бяха запазени и средствата за подпомагане по тях увеличавани. Това не се промени след 1989 година и последвалите кризисни години, когато тези помощи се превърнаха в почти единствения доход на най-ниско образованата и деградирала част от циганското население. Може да се каже, че раждането на деца се превърна в професия за тези хора. Освен това помощите за деца бяха превърнати в инструмент от политическата борба и фактор за печелене на избори. И така, вече 50 и повече години, зле замислените и проведени държавни мерки за увеличаване на раждаемостта, постигнаха всъщност промяна на етническия състав на населението на България и демографска катастрофа.
25 Април 2018 10:33
"Тя може да няма име, да не се обсъжда, да не я познаваме, но съществува. И целият ни живот - обществен и битов - произтича от нея. Доктрината, която е корен на цялата тази беда, гласи, че няма значение човек какъв е - българин ли, германец, турчин, китаец, друг... Важното е да е щастлив. "

Моите двама юнаци имат 4 трети братовчеди родени извън България. Моите 1-ви братовчедки които са в България още нямат деца а времето минава. Нещо много уникално жестоко ни се случва хората или бягат или ако останат не ИСКАТ да имат деца. А ромите, който очаква от тях или други мургави работа и ПРОГРЕС е глупак. Като се замисля имам един пул 2-ри братовчеди в Испания.
Дано всички да са живи и здрави. Това което мен ме тормози е бруталната кражба която ми организира държавата. Вноската за пенсия трябва да една и съща за всички а не да зависи от дохода защото след 30 години на всички ни е ясно какво ще стане.

Евала на 74-годишния дядо дето още кара хеликоптер било то и селско-стопански.

За статията

25 Април 2018 10:49
Кризата при нас е уникална, трябва да се прозре най-после!

Пак национал-популистка паникьорщина.

Няма никаква криза, всичко това са нормални пазарни процеси.
Момчетата от ИПИ го казаха и доказаха неведнъж, вкл. и неотдавна, на страниците на същия ни любезен домакин.

Да, верно, че някакви ретрог(р)адни национал-популистчета от 10-15 г., че и повече говорят за демографска криза - не, ами катастрофа, но те го правят нарочно, за да извлекат изборни дивиденти и щото КБЖ им е платил.

Не е криза, не е рибка, планът се изпълнява нормално.
Плувайте.
25 Април 2018 10:58
Не е криза, не е рибка, планът се изпълнява нормално.Плувайте.


25 Април 2018 11:04
А не поставяш ли нещата погрешно? Докато на тези хора, емигрантите, се гледа като на “поставени на дузпа”, “мъртви”, “неродени”, жертви на нещо - нищо няма да излезе.
Те са си живи и добре. Това са доброволни решения.
Ей днес научих, че дядо с 300 овце ще ходи при сина си в Италия/ оная фалиралата държава/ , а не обратното. Все пак това си беше голямо стопанство - но вместо синът му от аргатин да се върне и да стане “чорбаджия”, то се случва обратното.
Така че не знам дали има смисъл от някакви мерки по демографията - и да вдигнеш раждаемостта с няколко промила, ако хората ще се разбягват, какъв е смисълът?
По-добре да си подредим държавата /каквото и вече са означава това/ и да стане възможно връщането на емигриралите.
25 Април 2018 11:04
Аз само да напомня, че при Живков демографска криза нямаше. Човекът пое страната на 7 млн. население и я остави на 9. За качествените промени да не говорим - естествено, че дебилите бяха мнозинство - нали ги видяхме по площадите след 89та години и на изборите. Но не им се даваше възможност да определят развитието на страната и възможността децата им да не израстнат също като дебили. А сега те са поели държавата - че и министър председател си имат от 10+ години...
*
#80%+ (хаштаг осемдесет процента плюс)
25 Април 2018 11:08
Административни- забрана на абортите, ограничения върху разпространението и използването на противозачатъчни средства, ергенски данък, които бяха в сила до 1989 г.
Ергенския данък е истина. Другото е долна лъжа.
25 Април 2018 11:18
Аз само да напомня, че при Живков демографска криза нямаше. Човекът пое страната на 7 млн. население и я остави на 9.


Ми да. Оборът здраво ограден. Плодете се на воля.
25 Април 2018 11:32
Аз само да напомня, че при Живков демографска криза нямаше. Човекът пое страната на 7 млн. население и я остави на 9.
Имаше, но изглеждаше по друг начин. Живков пое страната с население 7 629 254 души, към 1.12. 1956 г. и прираст на населението над 600 000 души, от преброяване до преброяване ( за 10 годишен период), и я остави с прираст около 200 000 души за 10 годишен период, при 8 948 649 човека население към 4.12.1985 г. Което показва спад в прираста на население и съответно в раждаемостта около 3 пъти за 30 години. Това ако не е криза не знам какво друго трябва да наречем криза.
25 Април 2018 11:36
Те даже не се плодяха както преди Живков. Без да се каже каква е била раждаемостта преди и в края на Живков, какъв е бил средният брой деца в семейство, все едно нищо не си казал.
Проблемите с демографията се очертаваха още при него, а започнаха преди - с насилственото откъсване на българина от земята му и с разбиването на селото, което доведе и до края на семействата с 4-5 деца. В панелка в Младост или Люлин няма как да отглеждаш повече от две деца.
25 Април 2018 12:11
Демографската катастрофа има ясна причина и тя се нарича СОЦИАЛИЗЪМ.
Нямам предвид само социализмът през 45- те години комунистическа власт, ами социализмът, който все повече побеждава в България от 1989 година насам.

По показател социализъм (процент от БВП) присвоен от държавата и впоследствие преразпределян към олигарси и целеви групи от населениет България е на челно място в света (на сайта на ЦРУ 30- 35 място)
Като се сметне, че България е на едно от последните места в света по население в трудоспособа възраст (16-60 години), излиза, че тежестта от социалната държава ни прави пурвенци в света.
Т.е. българите в трудоспособна (и детеродна) възраст са най-облаганите хора в света.
25 Април 2018 12:30
Това ако не е криза не знам какво друго трябва да наречем криза.


Примерно това:

България с най-висок отрицателен естествен прираст на населението в ЕС.

Във всички области в България естественият прираст на населението е отрицателен, установява Съветът по демографска политика към МС.


https://news.bg/bulgaria/balgariya-s-nay-visok-otritsatelen-estestven-prirast-na-naselenieto-v-es.html
25 Април 2018 12:36
"Т.е. българите в трудоспособна (и детеродна) възраст са най-облаганите хора в света. "

Поклон за тази трудна да се изкаже истина колкото и да е грозно това е причината сегашните пенсионери да нямат внуци. Нищо повече не ще кажа да не обидя някого.

Та в моята програма за оправяне на положението има 3 точки

1. Закриване на НОИ
2. Закриване на социалното министерство
3. Ликвидиране на кешовите плащания парите в карта и се плаща само с карта като транзакциите ще са сметка на банката ако не иска ще има държавна банка където ще са.
25 Април 2018 12:58
Децата се възприемат съвсем различно през различните исторически периоди. При аграрна икономика и слабо развита медицина това е работна ръка. Децата започват да възвръщат капиталовложението в себе си още от 5-6 г. възраст и никой не си е помислял да ги оставя да си играят и учат чак до 18-25г. После постепенно целта става най-вече продължение на рода и изразяват традиция, вече децата стават нещо задължително, но не по лична, а по обществена необходимост. Наличието на дете отразява очакванията и натиска на обществото за войници, работници и т.н. У нас това се случва прези ситите години на соца. Сега едно дете е невероятно капиталовложение десетки години години наред с минимален шанс за възвръщаемост. Тия 15-20% от етническите българи, които правят деца ги правят заради имиджа, заради роднини и в крайна сметка заради насаденото консуматирско мислене тип "да имам". Детето става част от образа на "успелия", който с гордост заявява "Имам работа, жена, апартамент, дете, джип, куче, любовница, 100 инчова плазма...всичко си имам!". На персонално ниво детето не само не е необходимост, но е и тежест от гледна точка на лична реализация, независимост, качество на живот. Това се случва при всички нации с развитието на цивилизацията. Пък и в крайна сметка при 7.5млрд. унищожители на живота на планетата дали не е по-добре, че се случма и дали не е естествен природен механизъм?
25 Април 2018 13:10
Така е, защото не може да си играйкаме на пазарна икономика в условията на война. Пример - евреите отвоюват Палестина и живеят десетилетия в неприятелско обкръжение, не с играйкане на пазарни икономики и на демокрации, ами с кибуци, военизирана икомомика и мобилизирано общество. Не е приятно, не е прогресивно, но е единствено възможното, за да оцелеят. Ние сме в сходни условия от самото съществуване на Българската държава, ама все си играйкаме на нещо си.


А може би има значение, че през последния четвърт век в Израел има имиграция от над един милион души .
http://www.jewishvirtuallibrary.org/total-immigration-to-israel-by-year
И то при условие, че:
http://www.jewishvirtuallibrary.org/latest-population-statistics-for-israel
Israel welcomed approximately 37,000 new immigrants during 2018, with the most immigrants arriving in Israel from Russia (27%), the Ukraine (25%), France (13%), and the United States (10%).
The Gallup Migrant Acceptance Index ranked Israel as one of the least accepting countries for migrants in it's 2017 report. Israel scored a 1.87 out of nine possible points, making it one of the eight least accepting countries to migrants in the world.

http://news.gallup.com/poll/216377/new-index-shows-least-accepting-countries-migrants.aspx
България с индекс 2.42 е 11та в списъка.
България изнася население, това се отразява пряко върху реподуктивността на останалото населенение и не внася такова. Дори мамелюците от Близкия Изток не искат да останат тук.

25 Април 2018 13:17
Да, верно, че някакви ретрог(р)адни национал-популистчета от 10-15 г., че и повече говорят за демографска криза - не, ами катастрофа, но те го правят нарочно, за да извлекат изборни дивиденти и щото КБЖ им е платил.


Ми националистите да правят деца за ползу роду. Да оставят пазарните джендъри да дегенерират и отмрат, а те да наплодят земята българска със здрав националистически ген.
Че да вземе народът пример от многолюдната челяд на Каракачанов и Джамбазки, да следва светлия семеен пример на Сидеров и кума Симеонов .....
25 Април 2018 13:48
защо ромският етнос се възприема като тегоба, а не като възможност ? докато не приемем, че тези хора са сред нас и трябва да разгърнем техния потенциал за да сме по-добре всички - няма да стане розово положението в татковината.
25 Април 2018 15:48
защо ромският етнос се възприема като тегоба, а не като възможност ?

Защото България се циганизира - не толкова в смисъла на промяна на пропорциите, колкото, че самите българи масово и стремително се превръщат в "бели цигани".
25 Април 2018 22:58
Уважавания от мен автор с други думи и по -художествено някак си казва че БВП зависи от средния IQ на народа. Обаче ако липсва основата за човешко и цивилизационно развитие най вече- каквато е сигурността на близките ти, на поколението след теб - говоря за на ниво физическа сигурност забележете, то хората с по високо IQ ще се насочват към локации с по благоприятни условия за живот за тях и за потомството им. Също като парите – напускат и отиват към по сигурни локации. Според Австрийската Школа Mises – не можеш да имаш и лехичка с домати ако наоколо е анархия. Хубаво би било да се посочи що за отблъскваща и отвратителна жизнена среда има сега в България. Блокове, 'комплекси', пак блокове, там където са домовете на хората, домът – който е светилище за човека – е набутан сред заведения - кафенета та даже и кръчми, магазинчета, шум, прах от 'инвеститорски' ламтежи-строежи, коли-трошки по тртоари,липса на природа и чистота – липса на синьо небе направо. Представям си какво е да се върнеш от работа с градски транспорт, сред прахоляци и нечистоплътност и задуха, задръстване и простащини по пътищата, за храна в къщи са химически субпродукти и боклуци, за духовна храна – медийната бълвоч – песни, тъпи шоу програми, готварски състезания и такива по пеене и ошло и жалко копиране от т.нар запад, и пошлост,и вулгаризми, рап хип-хоп и други превъплащения градската джунгла, и още и още.....Ами децата растат в тая среда – друго не знаят и се получава умопомрачителен кръговрат, защото тази среда ще се повтори когато те достигант активна възраст. Тук таме се чува гласа на разума – но не е целенасочен. Не е нужно даже предствителите на разума да са мнозинство – всъщност едно целенасоено, упорито малцинство може да постигне много въпреки мнозинството. Големите промени абсолютно винаги са били постигани от активни и фанатично предани на каузата си малцинства, никога от мнозинството ! Вярвам че тогава и демографията на българския етнос ще се възстанови - по естествен път.
25 Април 2018 23:34
защо ромскиятциганският етнос се възприема като тегоба, а не като възможност ? докато не приемем, че тези хора са сред нас и трябва да разгърнем техния потенциал за да сме по-добре всички - няма да стане розово положението в татковината.


Ако за работно място кандидатват българин и циганин, и ако циганина (в случай на ИТ позиция говоря) пише по добър код (с минимум бъгове), по БЪРЗО и за същите пари с ръка на сърцето ти казвам - няма работодател който няма да назначи циганина! Ако циганският етнос не започне
- да се образова за да придобие професия, занаят,
- ако не започнат да възпитавта поколенията си за образованието и знанието като част от ценностнаттс им система, и да я следват и прилагат;
- ако спрат да си продават малолетните дъщери за булки и да раждат;
- ако подържат чисти домовете си и себе си;
- ако изкарват прехраната с труд или предприемачество - без кражби, без насилие и убийства;

Но не виждам кой не само в Българя а във всяко кътче на днешната цивилизация каквато я познаваме - би намерил потенциал в етнос който живее обратно на по горе изложените принципи взети заедно при това!

Но ако живеят прилагайки и следвайки тия общовалидни за Европа даже принципи, тогава сигурно биха били незабележим етнос - както много други в България. Но какво ли им пречи ? (от няколко хилядолетия май....)
В никакъв случай не твърдя че всички цигани са такива, може и да има свестни хора сред тях, но се губят в останалото море.
01 Май 2018 10:15
Демографските мерки, известно е, следва да бъдат най-вече икономически.
Понеже този въпрос, че главната беда е малката раждаемост и че на всичко следва да се гледа откъм тази гледна точка, отдавна се повдига тука, поне от 10-на години, да посоча, че икономическите мерки и да са важни, не са най-важните.
В началото на всяко нещо е мисълта. Така започва Божието слово: "В началото бе << логосът >> " т.е. не словото, а мисъл-словото, мисъл изразена чрез слово -- мисловното.
Има едно единственото познато нещо на човечеството, което залага съответствената на обстановката мисъл, в т.ч. и по въпроса с намалената раждаемост на бялото европейски, християнско население, т.н. "бели хора" * -- възпитанието
Мисъл - Дело - Изделие (произведение, резултат,). Запомнете тази простичка формула. Каквото и дело да наченете, трябва да заложите съответната здрава мисъл -- здрава основа, която се залага чрез здраво възпитание.
Каквото засеете - такова ще жънете. Сееш клипчето "Терминал 2" -- любимото клипче на част от родната "интелигенция", сееш самооплюване, сееш че си Бай Ганьо -- нисше същество спрямо западняците, сееш че на Запад е най-великия свят и най-великите ценности, отричаш се от себе си и след време жънеш -- мисълта на младото поколение е насочена към Запада, следват съответните дела по изнасяне на Запад и съответното изделие -- най-страшната национална катастрофа в историята ни -- демографската, позната единствено през 14 век, но заради здравото възпитание, преодоляна. Сега как ще се преодолее... ?? с възпитание в глобализъм, интернационализъм, космополитизъм, атлантизъм, европеизъм ?? Тц. Назад към родното и възхвалата му -- това не е лафче, а наука, питайте г-жа История.

Мерките за увеличаване на човешкото възпроизводство, трябва да бъдат преди всичко възпитателни.
Главната беда на народа ни е, че нито едно обществено учреждение у нас няма целенасочено, целенаправено, като възпитателно учение, образование, т.е. у нас никой в нищо не възпитава, освен малкото здравомислещи родители.
Та когато гледате случващото се по света и у нас и се питате "К'во става тука? ", отговорът е: Възпитание.
И се замислете защо този проблем е единствено Западен и на накълвалите се по т.н. "западни ценности" източно европейци, в т.ч. и руснаци, между другото.

Богатите, т.н. "бели хора" раждат по-малко (с малки изключения) -- това е факт, факт въз основа на който се набива в очи потресаващия извод:
Западното и копи-пейст Източноевропейско му подобразование и възпитание не са наред. Затова, много от "неграмотниците" и "бедняците" * е по здравомислещ, от накълвалите се образовеняци.
Ето защо е писано: "Доброто незнание е по-полезно от лошото знание" Златоструй, Симеон Велики, 10 век.

-------------
*Няма как да кажеш бедняк, на човек с 3 и повече деца. У нас, например, най-богати са циганите -- богати с децата си. Бедняците си карат по природния начин и от природата се учат, а не от някви си западни авторитети и копи-пейст източните им възхвалители.
Бедняците все още усещат Природата и се водят по нея. В Природата всяка жива твар -- животинка или растение се стреми към възпроизводство -- това е целта на Живота.
Някой целенасочено възпитава "белия човек" че целта на живота не е семейството и раждането на деца, а да си по-по-най, да си придаваш важност и значимост, да се пъчиш и доказваш на околните, и че главния път към това са лъскавите дрънкулки -- GSM, коли, телевизири, хладилници, и прочие лъскавинки, и че трябва да "поддържаш стандарта" и да си определяш раждането чрез противозачатъчни и аборти, да живееш на семейни начела, че е редно да изневеряваш, т.е. да предаваш семейната си половинка и семейството си, че смисъла на живота не е в децата, а в неща като кариера, развлечения... и че за развлечения и "висок стандарт" са нужни пари, кариера. "Ако не си Богат, по добре умри" -- възпитан в такова мислене и с тази 'мисъл" наскоро един млад човек я претвори в дело -- самоуби се, Бог да го прости.
По същия начин тече и Обществено, държавно, самоубийство. Обществото е като самоубиец, опрял пистолета до слепочието си и вече обира мекия спусък -- ще умре за да е богато и да живее на Запад или да не ражда деца за да поддържа "стандарт", значимост, значимост чрез важничене и лъскави дрънкулки. За размаха на Държавата, обирането на мекия спусък ще продължи 1-2 поколения (тъй като времевия размах в който работи държавата е много по-голям, отколкото при човешкия размах ... засятото преди десетилетия, Обществото жъне в настоящето... опиране то на пистолета в слепоочието, например, продължаваше десетилетия). Но надежда все още има. Трябва мисъл, мисъл която да отдръпне пистолета от слепоочието, да го захвърли веднъж завинаги, и да се вземем, Обществото, в ръце -- да бъдем себе си и да правим нещата по своему, по Природния начин, по-който са го правели предците ни.

И тази мисъл може да дойде главно с възпитание. С възпитание, с което да се заемем всички, в т.ч. и заспалата ни творческа интелигенция, която не произведе нито един филм, книга, театрална постановка, които да са в съответствие с нуждите на народа си, т.е. да възпитава в здраво семейство, раждаемост, селски живот, трудолюбие. Изкуството отново е далеч от народа си, самоопиянява от себичните си мисли, съответствените им дела и произведения.
А образованието ... образование без възпитание ... няма такова нещо.
01 Май 2018 12:00
В основата винаги има някаква идея, доктрина.
Тя може да няма име, да не се обсъжда, да не я познаваме, но съществува. И целият ни живот - обществен и битов - произтича от нея. Доктрината, която е корен на цялата тази беда, гласи, че няма значение човек какъв е - българин ли, германец, турчин, китаец, друг... Важното е да е щастлив. С други думи, ако вашето дете се роди например във Франция, а после и неговото дете, а след това всички от поколението са французи, а не българи, в това няма проблем, стига да са щастливи. Та кой е против щастието?
И на това се обръщаше внимание тука.... че неща като "Родината е там където си щастлив" е измама, лъжа, изкуствено лафче на празни хора.

Родината е там, където си роден, по Божията воля. И Животът извън България няма смисъл.
Няма смисъл да твориш за чужда страна, за чужди хора. Смисъла е да твориш за своята си страна и за своите, и това е щастие.
Но, кой знае, може би за да се изправи страната ни е по-добре хората с глобално, интернационално, космополитно мислене да се изнесат от тука. Бедата е, че на част от космополитите умът и просто е слаб, поддал е на лошото знание, възпитание, и те се изнесоха от прекрасната си страна -- какво прецакване !! Емигранта винаги е в положение на самопрецакал се, факт... колкото и да се потиска носталгичното чувство, то съществува, то е връзката на душата с родното място, и съществува до край и още повече "трови живуркането извън родината" както казваше един самопрецакал се приятел, чиито внуци са с небългарско самосъзнание, т.е. небългари. И какво направи приятелю, викам му -- твореше за чужда страна, остави им потомството си, децата, внуците ... Тва ли искаше.
"Не, каза разреван, беше уж за малко...там ... така се случи "
Ега ти и случката, помислих си.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД