:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 602
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Медицинската експертиза отново разгневи протестиращите

МЗ отново предложи това, което изтегли под натиска на недоволстващите
Здравното министерство отново предложи текстове, ощетяващи хората с увреждания, след първия фалстарт на проекта за промени на Наредбата на медицинската експертиза. Той беше изтеглен по изричното указание на премиера Бойко Борисов ден преди многохилядния протест на хората с увреждания.

Вчера проектът на спорната наредба беше публикуван повторно на сайта на здравното министерство, а общественото обсъждане е предвидено в рамките на едномесечен срок. Предстои провеждането на следваща експертна среща, на която да бъдат обсъдени предложенията на национално представителните организации във връзка с публикуваните проекти, съобщиха от МЗ. Ведомството на министър Ананиев е представило на организациите на хората с увреждания сравнителен анализ между действащата наредба и предложения проект за промени, както искаха те.

Новото предложение обаче се оказа същото като това, срещу което протестираха хората. Те са против новата схема за изчисляване на процента на инвалидност, при която само основното заболяване носи оценка, а придружаващите го тежки увреждания не се взимат предвид. Това според техни оценки би отрязало хиляди хора от права при преосвидетелстване. След изтеглянето на наредбата МЗ пое ангажимент пред протестиращите в бъдеще да остане оценката и на придружаващите заболявания, ако водят до инвалидност над 50%. В новия проект обаче отново пише, че при няколко заболявания водещ ще е най-високият процент на най-тежкото увреждане, а останалите ще се вписват само за сведение.

"Предложиха пак това, което изтеглиха, явно се надяват да сме се уморили да протестираме. Те просто искат да намалят механично парите, които се дават на инвалидите, без да мислят какво се случва с хората. Хората с по-леки увреждания ще паднат в по-долна група или ще излязат изобщо от системата, но за тези с най-тежките увреждания това е истински геноцид", коментира д-р Боряна Холевич, председател на Сдружението на лекарите от ТЕЛК-София.

"В момента сме предоставили наредбата за експертиза от страна на медицински лица, но по отношение на множеството увреждания категорично няма да отстъпваме. В момента обмисляме следващия протест", заяви пред "Сега" Адриана Стоименова, зам.-председател на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания.
1153
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД