:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 367
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Антикорупционната комисия търси сметки на кмета на "Младост" в чужбина

Разследващите продължиха с неуместните коментари за личния живот на арестуваната
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Според юристи има куп нарушения на закона при ареста на Иванчева и заместничката й.
"Започваме пълен финансов анализ на обвиняемите, ще проверим сметките им в България и чужбина." Това съобщи председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев по Нова тв по случая с обвинените за подкуп Десислава Иванчева, кмет на столичния район "Младост", заместничката й Биляна Петрова и бившия кмет Петко Дюлгеров.

Разследващите продължиха с неуместните коментари за личния живот на Иванчева. На пресконференция след ареста шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев твърдеше, че вземането на подкупа се забавило, защото Иванчева водела "бурен нощен живот".

Георгиев каза, че тя няколко пъти отлагала предаването на подкупа заради "глезотии". Става дума за екскурзия до Гърция по Великден, напоително описана в жълти медии след преглед на снимките в личния профил на кмета на "Младост".

"Не ми се ще да давам характеристики, позволявали са си доста, така, как да кажа, не знам, глезотии да го наречем. Например вдигат се, отиват в съседна нам държава на почивка. Планува се един период, аз това го знам, защото това беше една от причините да се отложи едно от предаванията на парите, решават, че им харесва, обаждат се и казват: "На нас тук много ни харесва, оставаме още няколко дни, нали, някак си така...", обясни Георгиев.

От прокуратурата и КПКОНПИ твърдят, че са документирали и записали поне 20 срещи на Иванчева, на които е бил обсъждан подкупът. Досега обаче подобни доказателства не са представяни.

Юристи продължават да критикуват ареста на жените. Георгиев се позовава на разпоредба за изземване от помещение, която според него се прилага по аналогия и за кола.

"Нито Законът за МВР, нито НПК изискват да се броят и описват парите на място. След като се открие престъплението, на място се извършва претърсване и изземване, като това трябва да стане внимателно и в присъствието на посочени по правилата поемни лица и на задържаните. Изготвя се протокол, иззетите доказателства се поставят в пликове, поемните лица потвърждават с подписите си, че в пликовете се поставя именно иззетото, пликовете се запечатват и потеглят заедно със задържаните към следствието или прокуратурата. Ако автомобил е свързан с престъплението, той се откарва или репатрира също", заяви пред "Дневник" адвокат Людмил Рангелов. Според него няма нужда арестуваните да се държат закопчани с белезници, защото шансът да изтрият веществото, с което са били маркирани парите, е минимален. Веществото трудно се изтривало дори след измиване на ръцете. Според Рангелов голямото нарушение на КПКОНПИ и прокуратурата е, че до арестуваните не е бил допуснат адвокат.

Нито едно процесуално действие със задържан не може да се прави без адвокат, заяви и адвокат Емилия Недева. Тя припомня, че според практиката на Европейския съд по правата на човека едно лице се счита задържано, когато неговата свобода на придвижване е ограничена по какъвто и да е начин.

Адвокатът на Иванчева Марин Марковски твърди, че има и друго нарушение - двете жени са задържани около 10,30 ч., но 24-часовият им арест е започнал да тече официално часове по-късно, когато са отведени в килия. Така времето на задържане е значително надвишено.

Без да е спазен срокът от три дни, защитниците по делото са получили и призовки за нови обвинения, с които ще се запознаят в сряда, съобщи bTV. Мерките за отклонение на втора инстанция са насрочени за четвъртък от 10 ч.



РАЗМИНАВАНЕ

Цяла седмица прокуратурата, антикорупционната комисия и управителят на "Ваклин груп" Александър Ваклин не могат да уеднаквят версията си за подкупа. В петък стана ясно, че бизнесменът е дал парите да бъдат белязани на 2 април, а официалният му сигнал, че му е искан подкуп, е подаден чак на 13 април. Как така маркирането на парите изпреварва искането, недоумяваха тогава защитниците. За първи път сигналът срещу Десислава Иванчева е подаден на 2 февруари, обясни Пламен Георгиев по Нова тв. "Дойде човекът, срещнал се е с нашите инспектори и е уведомил за корупционно деяние, те са му отговорили да напише това, което им е разказал", каза той. Малко по-късно, в опит да опровергае адвокатите на задържаните, той обяви: "Не на 12 април, а на 2 април бизнесменът Александър Ваклин е подал сигнала, че са му поискани пари." Това твърдение само направи кашата по случая още по-голяма. Разминаване в датите има и в твърденията на инвеститора. Той заяви в ефир, че през август 2017 г. е подал жалба срещу Иванчева в Софийския административен съд. Всъщност това се е случило на 17 януари 2018 г. и делото е насрочено за 16 май, показва справка в електронното деловодство на съда.



НОВА ВЕРСИЯ

Георгиев вече отрича да има нещо общо със случая "Мишо Бирата". "Един бивш депутат от НДСВ измисли тази глупост, че съм бил наблюдаващ прокурор на делото около Мишо Бирата. Разговорът на Танов с премиера не е стигал до нас", каза още Георгиев. През март той не отричаше, че е бил наблюдаващ прокурор по дело за корупция в митница "Свиленград", по което са подслушвани 10 души, в това число и шефът на митниците Ваньо Танов. В разговора между Танов и Борисов, записан по това разследване, се чуваше как премиерът нарежда да се прекрати проверката в пивоварна "Леденика" на Михаил Михов, защото е "поел ангажимент да не го закача". "Нямаше запис на този разговор с Борисов. След като приключихме делото, такъв разговор се появи в медиите. Тогава аз събрах екипа и (...) разровихме всички документи. (...) На един лист хартия бяхме извадили един разговор и там видяхме всъщност какво е пристигнало при нас. Цитирам по памет, "проведен разговор между Ваньо Танов с непознато лице, мъж, на служебна тема във връзка с лице, наречено "Мишо Бирата". Това разказа Георгиев в телевизионния ефир. "Нямахме съдържанието на разговора. Няма възможност да се изписва всеки разговор, това е огромен обем хартия", обясни той.

Отличник от зрелищните арести ще е заместник на Пламен Георгиев

Главен герой в акцията по задържането на кмета на "Младост" Десислава Иванчева ще бъде избран за зам.-председател на антикорупционната комисия. Във вторник председателят й Пламен Георгиев представи пред депутатите от ресорната комисия четиримата бъдещи членове, като Антон Славчев бе предложен за заместник.

Той, Антоанета Цонкова и Силвия Къдрева и сега са служители на комисията, а Пламен Йоцов, е бивш служител на МВР и ДАНС. Славчев е шеф на дирекцията за противодействие на корупцията, а преди това е бил шеф на същата дирекция в ДАНС. Георгиев подчерта, че го е харесал заради участието му в операциите по задържането на Иванчева и на кмета на Септември Марин Рачев.

Славчев заяви, че сред основните принципи, от които ще се ръководи като втори човек в комисията, са "законосъобразност" и "зачитане на правата на гражданите" - принципи, които бяха потъпкани при унизителния арест на Иванчева и заместничката й.

На въпрос на БСП защо в ДАНС не е постигнал резултати в борбата с корупцията Славчев отговори, че от август м. г., когато бил назначен, до 23 януари т.г. звеното показало "много добри резултати". "Проведени бяха четири успешни реализации, а при предишния началник имаше и още", каза той и посочи: "Може би това не е стигнало до знанието на обществото." Няма информация кои са тези потайни успешни реализации.

Цонкова каза, че когато КПКОНПИ засяга права и свободи на граждани, това трябва да става "само при условията, в обема и по реда, предвидени в правната разпоредба". "Когато има неяснота в тази разпоредба, тя трябва да се тълкува ограничително, а не разширително", коментира тя. Точно обратното направи шефът й Пламен Георгиев, за да оправдае защо Иванчева и Петрова бяха държани над 7 часа на централно столично кръстовище с белезници и без вода и храна.

Очаква се парламентът да гласува членовете на КПКОНПИ до края на седмицата.



ВЪЗМОЖНОСТ

"По разработки може да протечем и аз, и вие също. Като вдигнем телефона и се обадим на някое лице без да знаем, че то е на контрол със СРС-та. Познавам г-н Йоцов от доста години и е един много добър професионалист. Аз съм убеден в неговия професионализъм и, пак ви казвам, протекъл по разработка, по тази разработка прокуратурата е казала, че няма никакви данни за извършено престъпление и прекратена" каза Георгиев по адрес на един от номинираните, чието име се споменава в разработка.

Бъдещият зам.-шеф на антикорупционната комисия (вдясно) щял да зачита правата на гражданите при арести. Нищо такова не видяхме преди седмица.

 Бъдещият зам.-шеф на антикорупционната комисия (вдясно) щял да зачита правата на гражданите при арести. Нищо такова не видяхме преди седмица.


19
5973
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
19
 Видими 
24 Април 2018 21:25
ае, тия си намериха работа за поне година покрай Иванчева,разни бабаити ще продължават да се репчат на блогъри
24 Април 2018 22:07
Тия да не земат да открият сметки на някой друг...по грешка, де
24 Април 2018 22:41
Хептен зловеща стана тази държава. Дебилно-зловеща. Дето вика Недялко Йорданов:

Господи, кой ни наказа
с толкова дива омраза?
Даже Светаго Духа
вятърът го издуха
от всичките нас до един -
Амин!
24 Април 2018 22:51
От прокуратурата и КПКОНПИ твърдят, че са документирали и записали поне 20 срещи на Иванчева, на които е бил обсъждан подкупът.


В какъв смисъл е "обсъждан подкупът"? Иванчева е увещана със сълзи во очите на подставеното лице на прокуратурата или алчната и подкупна Иванчева тропала от врата на врата как по-бързо да вземе подкупа, размотавайки се в Гърция?
24 Април 2018 23:51
Цялата "акция" е пълен резил. Журналистите, питайте кой все пак сътвори това нещо: прокуратура, данс, боп, полиция, компир или друг. Все някой трябва да носи отговорност.
25 Април 2018 00:04
ще проверим сметките им в България и чужбина.


Няма нужда да се говори в бъдеще време.
Сметка в чужбина се открива след представяне на паспорт, удостоверение за адрес и документално деклариране на данъчната юрисдикция. Банките задават и въпроси за какво ше се ползва сметката и като цяло следят по-сериозни постъпления като част от мерките срещу предотвратяване на изпирането на пари.

От 1-2 години насам има автоматичен обмен на информация по тоя въпрос в ЕС, така че ако някой има сметки извън страната, в която живее, информацията за салдото по тях вече трябва да е подадена от другата държава към данъчната администрация по местоживеене.

Въпрос на елементарна оценка на риска е подобни данни за сички изборни длъжности да са под лупа така или иначе, та ако да е имало нещо сериозно по такива сметки, отдавна да са светнали маса червени лампички...
Но от друга страна, възможно е тия данни да си ги е имало и пак никви червени лампички да не са светнали...
Както е възможно и сметки с такъв титуляр изобщо да не съществуват



25 Април 2018 00:55
Удариха Комисията в земята...
25 Април 2018 07:58
Е, как да имаш доверие на тези институции, като сами си сведоха нивото до това на селски клюкарки?!
25 Април 2018 08:01
Ще търси, я... Как се ядат октоподи и се издържат две кучета с една заплата? И вижте там - ако на балкона си имала саксии - значи още едно обвинение. Можело е да отглежда трева...
-----
Блогът на Генек
25 Април 2018 08:19
Сержант, виж ОПАК.
25 Април 2018 08:52
Баце, баце, откъде ги копаш тези КОНПИри? Барабар с цацата и активираното вакло агънце?
25 Април 2018 09:18
глезотии да го наречем. Например вдигат се, отиват в съседна нам държава на почивка. Планува се един период, аз това го знам, защото това беше една от причините да се отложи едно от предаванията на парите, решават, че им харесва, обаждат се и казват: "На нас тук много ни харесва, оставаме още няколко дни, нали, някак си така...", обясни Георгиев.


Ма верно нагла е тази Иванчева - те уридили подкупа, насрочили предаване на парите, а тя се глези и ги кара да чакат Да им губи ценното време, през което да ловят още рушветции... Ами ако всички почнат така да се глезят, к`во ще отчита КОНПИ?
25 Април 2018 09:20
Това е началото на края на комисията, а дай Боже и на "мисията" Му!
Амин!
25 Април 2018 13:17
"Започваме пълен финансов анализ на обвиняемите, ще проверим сметките им в България и чужбина." Това съобщи председателят на антикорупционната комисия (КПКОНПИ) Пламен Георгиев
Не разбирам много от разследвания, ама при 6 месечното разследване на тая кметица още ли не са проверени нейните сметки в България и чужбина?!

25 Април 2018 14:07
ама при 6 месечното разследване на тая кметица още ли не са проверени нейните сметки в България и чужбина?!


Не разбираш, я. Тези шест месеца са я канили да иде да си вземе подкупа!
25 Април 2018 16:20
Най ме кефи мене посочването на 2 (две) мини кучета като признак на луксозен живот. Колко струва на година издръжката на чи хуа хуа и йорки ? Нямаме куче, за мое огромно съжаление, но я щастливите ''кучкари'' дайте малко достоверно инфо.
25 Април 2018 18:12
Най ме кефи мене посочването на 2 (две) мини кучета като признак на луксозен живот. Колко струва на година издръжката на чи хуа хуа и йорки ? Нямаме куче, за мое огромно съжаление, но я щастливите ''кучкари'' дайте малко достоверно инфо.

За йорки май имаше една видна отвсякъде нотариуска, що имаше кученце, любящо сьомга. Тя може да даде съвсем, ама съвсем точни данни.
Аз съм щастлива осиновителка на среден по размер дакел, на фона на който йоркито е като плюшено мече пред истинска черна мечка. Та дакелът веднъж годишно си плаща жетона (в наше село е 35$ за немодифицирани кучета) и веднъж на две години се ваксинира и преглежда. Освен това му викаме "църквата", защото получава десетина от това, което ядат всички в семейството (освен забранените за кучета храни). На година изяжда и десетина малки пакета кучешка храна, но с намаляването на количеството зъби поради възраст тази твърда храна вече не му харесва и си яде супата като приличен дядо. Да е натежал на бюджета непоносимо - не виждам. Е, може да бъде хранен с онези странни консерви, на които пише "Фазан в собствен сос с трюфели и гъши дроб", но това е въпрос на вкус и пак е на цената на едно магазинно лате дневно.
25 Април 2018 18:18
Аз си правих сметка за едни към 130-150 лв. годишно на кученце по нашенски цени и за тези от породите, отглеждани от кметицата. Е, разбира се, без спешни и неотложни посещения при ветеринаря поради, не дай Боже травма, или заболяване. Допълвам - без дрехи, фризьор и маникюр. Абе, като за ''нормални'' домашни любимци.
25 Април 2018 19:52
И тия КОНПИри да не останат по-назад от Него и адютанта Му...
Простотия и наглост в особено големи размери
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД