:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 553
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

ЕС, Русия и Иран са против нов договор за ядрената програма на Техеран

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон лансираха нови идеи за пренаписване на споразумението
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп увеличи списъка от прояви на дипломатическа симпатия, като прибави към него изчеткването на пърхот от костюма на френския си колега Еманюел Макрон. Тръмп направи изненадващия жест точно преди двамата лидери да позират за фотографите в Овалния кабинет на Белия дом във Вашингтон. "Трябва да го направим безупречен, сега е безупречен", каза доволен президентът на САЩ.
Иранският президент Хасан Рохани изнесе яростна реч, в която попари всякакви надежди за ново споразумение за ядрената програма на Техеран, предадоха агенциите. Рохани отхвърли категорично предложената от американския президент Доналд Тръмп и френския му колега Еманюел Макрон идея за пренаписване на текста, като по този начин да се наложат още по-широки санкции на Иран. "Донлад Тръмп казва, че споразумението е много лошо. Защо тогава американското правителство го е подписало? Ако сделката е опасна, както твърди той, как така предшествениците му не са го разбрали? Нима той е откривателят на всичко лошо?", каза той. Рохани нападна Тръмп, но не коментира Макрон. "Тръмп, вие нямате никакъв опит в политиката, нито в правото, нито в международните договори. Как може един търговец, продавач, строител да прави оценки на международните отношения?", попита президентът на Иран.

Русия също изрази несъгласие с идеята на Франция и САЩ. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков директно заяви, че алтернатива на договора от 2015 г. няма. Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини изрази мнението, че споразумението трябва да бъде запазено в сегашния му вид с мотива, че то е работещо.

Преди това президентите на Франция и САЩ предложиха договорът да включи три допълнителни елемента: ограничаване на ракетната програма на Техеран, сдържане на иранската роля в Близкия изток и нов план за действие след 2025 г. Това е крайната дата на действие на споразумението в сегашния му вид. "Не бива да късаме споразумението, но можем да го допълним", заяви от своя страна френският президент Еманюел Макрон. "Имаме проблеми в Сирия, също и в Ирак. Трябва да запазим стабилността заради съюзниците ни в Близкия изток. Това, което искаме, е да ограничим иранското присъствие в региона. Съвместният всеобхватен план за действие е част от тази широка картина", посочи френският лидер.

Разговорите между президентите на САЩ и Франция по въпроса за високите тарифи за вноса на европейски алуминий и стомана, които трябва да влязат в сила от следващия месец, приключиха без видим напредък. Тръмп заяви, че би предпочел да се договаря пряко с Франция, но Европейският съюз усложнява нещата с "неприемливите" си бариери за търговията.

ОТНОШЕНИЯ

Доналд Тръмп и Еманюел Макрон може да имат различия по редица въпроси като борбата с климатичните промени, търговските отношения и подхода към Иран, но между двамата разцъфна истински броманс (близка, емоционална, несексуална връзка между двама или повече мъже), коментират западни издания. Когато Тръмп посрещна френския си колега Макрон в Белия дом за първото официално държавно посещение от встъпването в длъжност на сегашното американско правителство, езикът на телата им стигна далеч отвъд уважителните ръкостискания между двама световни лидери и бе на границата с интимното, коментира в. "Ню Йорк таймс". Те се прегръщат, потупват се по гърбовете, държат се за ръка и за пръв път американският президент разцелува свой колега, допълва френският в. "Фигаро".



5
1572
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
26 Април 2018 09:40
Държава, която няма ядрено оръжие, пада в ръцете на западната цивилизация, лидерът й е или обесен или убит с камъни на улицата или законно убит след съд.
Изключения няма.
Е, разбира се има изключения, но това дали са суверенни държави, ние например, нямаме ядрено оръжие затова изпълняваме всичко, което пожелаят от американското и английското посолство.
Щом премиерът е на власт значи е одобрен от съответните посолства.
А тогава българин ли е, продажник ли е или е обикновен страхливец.
26 Април 2018 16:30
Според коментаторите, Макрон не си е правил илюзии, че по време на посещението си ще успее да изглади различията си с Тръм. Основната му цел според тях е била Америка да го признае като пръв политически лидер в Европа. И ако това е така, Макрон е постигнал целта си по най-блестящ начин. Говорил е с Тръмп като равен с равен. Блестящ оратор, служещ си еднакво добре с английски и френски. не се е страхувал да отправя похвали и критики както към републиканци, така и демократи. Изказал се е за Мартин Лютер Кинг по начин близък до тоя на Барак Обама. Речта му в Американския сенат често е била прекъсвана от аплодисменти, а края на речта всички сенатори, републиканци и демократи без изключение, са станали на крака и бурно са го аплодирали - нещо, което досега никога не се е случвало при посещение на чужд президент.
26 Април 2018 16:39
Тук задачките, които са им поставени на Тръмп и на Макрон да решават, малко ги раздалечават, но като общо обич и симпатия има..
https://www.youtube.com/watch?v=jQPMw8De-Vs
26 Април 2018 17:07
Макрон е аплодиран от всички в Америка защото е един много послушен техен възпитаник.
В овациите няма нищо окуражително, жалко е за него.
А още по-жалко е за някога гордата Франция имала такива лидери като Де Гол, а сега им плюнки като Макрон.
В едно предаване един от участниците сбърка името на сегашния френски президент и го нарече Оланд. А друг участник го поправи:
-Те на сегашния Оланд му казват Макрон.
Жалка картинка.
26 Април 2018 17:53
Съвсем естествено е, че идеите на Тръмп и Макрон за нов договор за ядрената програма на Техеран ще срещнат съпротива от страна на Русия, както и от някой среди на ЕС , където те все още не са обсъждани. Но най-интересна е реакцията на Техеран - Хасан Рохани не само се изказа категорично против промяната в договора, но не пропусна да направи на "мат и маскара" Тръмп, а против Макрон не каза дума. Много съм любопитен, как ще протече предстоящата среща между Макрон и Путин. Дали и те ще си изтупват взаимно праха, ще се ръкуват ли само, или братски ще се прегръщат? Всичко е възможно - току виж Путин люснал една целувка "уста в уста" а ла тип Брежнев, за да бъде срещата все пак по-различна
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД