:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 337
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Прокуратурата промени мнението си за обвинението срещу общинския съветник Лазар Влайков

Държавното обвинение вече смята, че 6-годишното дете е произвело фаталния изстрел, довел до смъртта на Наско Тонкев във Виноградец
 
Снимка: БГНЕС

Окръжната прокуратура в Пловдив най-после внесе обвинителен акт в съда срещу общинския съветник от Септември Лазар Влайков за смъртта на Наско Тонкев от село Виноградец. Според обвинението Влайков не е взел мерки за сигурност за притежаваното от него оръжие - пистолет "Глок 21" и 45 броя боеприпаси за него, поради което последвало причиняване на смъртта на 47-годишния ресторантьор. Влайков не е искал и не е допускал това, съобщиха от държавното обвинение. Според обвинителния акт фаталният изстрел е бил произведен от 6-годишното дете, намиращо се наблизо. Доскоро прокуратурата смяташе, че Влайков е произвел изстрела, и защитаваше тази теза в съда, когато искаше различни мерки за неотклонение, позовавайки се на направени експертизи.
Лазар Влайков е имал разрешение за съхранение, носене и употреба на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, издадено от полицията в Септември на 24 ноември 2015 г., което било със срок на действие до 23 ноември 2020 г.
В обвинителния акт се разказва как на 31 август 2017 г. семейството на Лазар Влайков било поканено да празнува рожден ден на 6-годишно момче, син на негов приятел. Гостите се събрали в заведение в пазарджишкото село Виноградец, като била запазена маса за 20 души. Като тръгвал от дома си, обвиняемият не взел необходимите мерки за сигурност за оръжието и боеприпасите, като вместо да ги остави в мястото за съхранение, ги поставил в личната си чантичка, взел ги със себе си и с тях отишъл в заведението.
В разгара на празненството имало заря, някои от гостите стреляли с газово оръжие. Когато изстрелите от газовите пистолети започнали да намаляват своя интензитет, Влайков решил да се похвали с новия пистолет. Той заредил пълнителя и стрелял във въздуха, след което започнал да го показва и предава на други лица, които също стреляли с оръжието.
Общинският съветник повикал при себе си и 47-годишния собственик на заведението - Наско Тонкев, за да му покаже пистолета. Тонкев също стрелял няколко пъти във въздуха. По същото време 6-годишното дете, обикаляло около масата, и проявило интерес към оръжието. Към 23,50 ч. - 23,55 ч. пистолетът се озовал, по неустановено начин, в ръцете на момчето, което се намирало в градината и произвело изстрел.Куршумът попаднал в областта на горната лява мишница на Наско Тонкев, който станал от пейката, паднал по гръб и починал.
По делото са разпитани свидетели, извършен е следствен експеримент, изготвени са множество експертизи - физикохимични, балистични, съдебно-медицинска и др., от които се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете. Към настоящия момент обвиняемият е с мярка за неотклонение "Гаранция" в размер на 8 000 лева.
Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което е обвинен Лазар Влайков, е лишаване от свобода от три до десет години.
Близките на Тонкев обаче са убедени, че именно Лазар Влайков е произвел фаталния изстрел. През април дъщерята на убития Деница Тонкева написа открито писмо до главния прокурор Сотир Цацаров с призив разследването да бъде ускорено. "Бави се комплексната експертиза. А Лазар Влайков продължава да работи в Общинския съвет и да дава гласа си от името на всички нас. За толкова време той не е потърсил никого от семейството ми и не е показал с нищо, че съжалява за случилото се", заяви Деница Тонкева. Цацаров обеща да говори с вътрешния министър по въпроса.
Делото бе забавено точно заради спора кой точно е стрелял с пистолета. Бяха направени множество експертизи. Според едната от двете химични експертизи, по левия ръкав на Влайков и по ръката на момчето има едни и същи по състав микрочастици. Според защитата на обвиняемия той и детето стреляли с газов пистолет, преди да отидат в ресторанта, и затова са с еднакви частици. Майката на детето потвърждава това в показанията си. Тя дори добави вчера, че малкото момче стреляло от 5-годишно.

Родителите са заявили пред разследващите, че починалият Тонкев е дал пистолета на детето. Прокуратурата обаче смяташе за доказано, че Влайков е дал пистолета на детето - по ръцете на убития има друг вид барутни частици, тоест той е държал друго оръжие. Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи, че се е стреляло и с газово оръжие - само от него били намерени 126 гилзи.
В нощта на убийството Влайков е звънял над 15 пъти на съпругата си, въпреки че е присъствала на празненството, става ясно от разпечатка на мобилния му телефон, показана от прокурора. Дъщерята на убития твърдеше в телевизионните си интервюта, че жената на Влайков е влизала и излизала от заведението няколко пъти.

КАДРИТЕ РЕШАВАТ ВСИЧКО
Лазар Влайков е бивш кадър на ГЕРБ, на два пъти изключван от партията заради скандали. Според окръжния прокурор Росен Малинов срещу Влайков е имало 6 досъдебни производства - две за кражби и четири за побоища и телесни повреди. Всички те са били прекратени.
През 2008 г. бивша общинска съветничка, чийто син е пребит от Влайков, написала писмо до Бойко Борисов, тогава кмет на София, за поведението на неговия съпартиец. По думите й Борисов наредил Влайков да бъде махнат от ГЕРБ. Това не се е случило. На местния вот през 2011 г. Влайков е на второ място в листата на ГЕРБ в Септември. През януари 2012 г. ранява с нож шофьор на пътя след караница за дълги светлини. Кървавата свада не води до присъда, защото според разследващите извършителят бил в състояние на афект. След пътния инцидент Влайков е изключен шумно от партията. Тъй като отново не е осъден, той подава молба за възстановявае на членството му и след по-малко от година пак е приет в партийните редици . През 2014 г. става председател на общинския съвет. На изборите през 2015 г. е на избираемо място в листата. "Свидетелството му за съдимост е чисто", гласеше защитната версия на ГЕРБ. Влайков отново бе изключен от партията след убийството във Виноградец и подаде оставка като председател на Общинския съвет в Септември, но не и като общински съветник. Затова се наложи общинската избирателна комисия да го отстрани, като се позова на факта, че той не е присъствал на три поредни заседания на общинския съвет. Отсъствието „се наложи“, тъй като Влайков бе под домашен арест заради инцидента във Виноградец. Влайков обаче оспори отстраняването си и Върховният административен съд го възстанови като общински съветник.
5
4572
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
5
 Видими 
27 Април 2018 19:38
се доказва, че изстрелът е бил възпроизведен от малолетното дете.

И глашатаите са като другите служби-уникум-паноптикум...МАЛОЛЕТНО било детето.Като стане пълнолетно детето и...готов писач.
28 Април 2018 08:12
Кръчми, алкохол, деца с пищови ....
Според кой закон можеш да стреляш с боен пистолет сред хора (в заведение), да го отдаваш на друг човек, той да го дава на дете ...
Кви невинни, кви пет лева ...
Каквото са търсили, това са и намерили!
28 Април 2018 08:30
Срам!
28 Април 2018 09:54
Според кой закон можеш да стреляш с боен пистолет сред хора (в заведение),

Според закона е ЗАБРАНЕНО да носиш КНО в заведения в които се сервира алкохол, както и след и по време на употреба на алкохол.
28 Април 2018 23:05
голяма срамота е нашенската прокуратура



(не зная коя е иконката за голяма срамота)
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД