:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 340
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Супергерои по домова книга

"Отмъстителите: Война без край": по-голямо, по-шумно, по-доходоносно
снимки: форум филм
Доктор Стрейндж (Бенедикт Къмбърбач), Железният (Робърт Дауни) и Брус Банър-Хълк (Марк Ръфало) са само част от кохортата супергерои, с които филмът ни среща.
10 години, 18 филма, близо 15 милиарда долара приходи: харесва ни или не, "Марвъл" е най-голямото нещо, случило се на Холивуд и световното кино в този век. По-възрастните и по-капризните може да се мръщят на излезлите от комиксите персонажи, които завладяват сърцата и джобните на тийнейджърите, но... това е положението и краят му се не види. Особено в тази, 11-а за Marvel Cinematic Universe година, в която "Черната пантера" - първият им филм с титуляр чернокож супергерой - стана третата най-касова продукция в САЩ на всички времена (изпреварвайки "Титаник"), а непреходното ол-стар шоу "Отмъстителите" се сдоби с трета част, която надхвърля по амбиции и мащаби всичко дотук.

Вече започнаха спекулациите за резултатите, които ще постигне на касите новият "Война без край". Ще надмине ли "Междузвездни войни"? А недостижимия лидер "Аватар"? Очакванията са големи: всяка от 18-те премиери на студиото е оглавила безапелационно класациите от двете страни на океана, чупенето на рекорди им е ежедневие. По отношение на бизнес плана и неговата реализация третата несъмнено ще напише история: налице са всички необходими предпоставки.

"Марвъл" несъмнено имат в портфолиото си и слаби филми, но създадоха ярък собствен почерк и пантеон от герои, които дотогава дремеха в старите списания с комикси. С много хумор (обратно на мрачните наративи на куцукащата далеч назад конкуренция DC Comics) и неподражаеми специални ефекти, дело на Лукасовата Industrial Light and Magic, те са вече цял жанр в комерсиалното кино и популярната култура. Има дори университетски курс в САЩ, посветен на техния феномен.

"Отмъстителите: Война без край" хвърля всичко в битката и не пести от нищо. Дали това е добре? За мен лично, като фен на първия "Отмъстителите" и селективен почитател на "Марвъл" филмът попада по-скоро в графата разочарование. Но за легионите "фен бойс"? Все едно да питаш някой, който обича шоколадова торта, дали би се мръщил на по-голяма и по-шоколадова. Това е този филм. Най-голямата и тлъста торта, нафрашкана с шоколад до прилошаване. Два часа и половина са малко (задължителната вече за "Марвъл" скрита след надписите сцена отива отвъд тях), а десетки супермени минават на парад, затруднявайки неподготвения зрител да запомни дори имената им. Във филма има трийсет главни герои и още, които остават във втория план или биват споменати мимоходом.

За съжаление във "Война без край" няма нищо новаторско. Той е напълно вторичен, но за сметка на това - с размах. Нещо като потпури от досегашното творчество на компанията, greatest hits. "Вижте колко сме много, колко сме големи" - крещи "Марвъл" и това е, общо взето, неопровержим факт. Пак добре, че не са включили в един филм всичките 8000 рисувани герои, с които твърдят, че разполагат... Скандинавският полубог Тор се удря челно в космическия кораб на "пазителите на галактиката", Капитан Америка и Железният човек имат непреодолими различия, Спайдърмен бяга от училищна екскурзия, за да се включи в спасяването на света заедно с изтормозения Хълк, Черната пантера предвожда войските на екзотичната Уаканда редом с белите братя и още - Доктор Стрейндж, Черната вдовица, Червената вещица, зелената Гамора... изброяването може да продължи до утре.

Злодеят Танос - гигант с донякъде екологично съзнание, разчита да спаси претоварената Вселена чрез невиждан геноцид: като прочисти населението й наполовина не по расов, икономически или друг предварително зададен критерий, а на абсолютно случаен статистически принцип. Голям, безмилостен и грозен е, брадичката му - както отбелязва Звездният повелител - мяза на скротум. Говори с гласа на Джош Бролин, а специалистите по motion capture - оживяване на компютърно генерирани създания с движенията, размаха и мимиката на живи актьори, са свършили неописуема работа. Несъмнено един от по-сполучливите злодеи в днешен Холивуд, където повечето антагонисти се появяват само колкото да изнесат някоя високопарна реч пред добрия и да умрат в адски мъки.

Сюжетът е инфантилен и плитък, както задължава жанрът, но филмът редува битка с битка, без да остави зрителя да си поеме дъх, и хвърчи между локациите като "Хилядолетният сокол" (все пак "Междузвездни войни" и "Марвъл" днес са рамо до рамо в портфейла на "Дисни") - между Ню Йорк, Африка, Шотландия и няколко планети с имена като Незнайно и Нидавелир. Онова, с което комиксовите филми на студиото се прочуха, са лафчетата и попкултурните препратки, но в тази безкрайна екшън вакханалия само подрастващият Човек паяк изглежда да се вълнува от това - "до края никакви препратки повече!", мръщи му се Железният.

Актьорското разточителство също е налице: Робърт Дауни-мл. - "пилотният" супергерой във Вселената на "Марвъл", изиграл първия им хит "Железният човек" през 2008-а, получава най-голяма роля, а зад него вървят Бенедикт Къмбърбач, Зоуи Салдана, Том Хидълстън, Скарлет Йохансон, Елизабет Олсън, Крис Еванс, Крис Хемсуърт, Крис Прат, Идрис Елба, Пол Бетани, Марк Ръфало, Бенисио дел Торо, Питър Динклидж, Гуинет Полтроу, Брадли Купър, Вин Дизел... Някои са стари познайници от комиксовия космос, други - новаци, привлечени от блясъка на франчайза. Режисират братята Антъни и Джо Русо, и те вече опитни в бизнеса след работата върху "Капитан Америка" 2 и 3. Тяхна главна заслуга е, че успяват да удържат нишките на многобройните истории и персонажи да не се сплетат в неспасяем хаос. Колкото и налудничаво да звучи, фабулата се радва на ясна логика и ярък, запомнящ се финал. Той е разочароващ дотолкова, доколкото всъщност е само начало - "Война без край" е филм в две части, вече напълно заснети, за втората от които феновете ще трябва да потриват нервно ръце в очакване цяла година. А в плановете на "Марвъл" влизат още не един и два проекта - шоуто трябва да продължи, поне докато тийнейджърите гледат със зяпнала уста и огромна купа пуканки.



ФАКТ:

95-годишният доайен Стан Лий, нарисувал комиксите с Отмъстителите, Спайдърмен, Фантастичната четворка, X-мен и др. в средата на XX век, се радва на чудесна форма и не пропуска да се разпише в задължителната епизодична роля. Тук е шофьор на училищен автобус, бъзикащ се със свръхестествените явления, които човек може да види по авенютата на Ню Йорк.

"Отмъстителите" при дебюта си на хартия през 1964 г.

 "Отмъстителите" при дебюта си на хартия през 1964 г.
`
 Злодеят Танос не си поплюва.
 Най-големите чешити и неудачници във вселената на "Марвъл" - пазителите на галактиката, също се включват.
1510
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД