:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 311
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Екскурзия в чужбина е хитът сред кандидатстудентските бонуси за 2018 г.

Някои университети предлагат специални стипендии, други намаляват таксата при ранно записване или довеждане на приятел
Снимка: МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
***
Намаление на таксата, отстъпка при довеждане на приятел, запазване на място в любима специалност или пък специална стипендия - това са само част от бонусите, които т.г. родните университети измислят в опита си да привлекат повече кандидат-студенти. Някои от вузовете са подходили доста по-прагматично и предлагат "уникални" стимули като лаптопи, таблети, почивки в български курорт, та дори и екскурзия за двама в чужбина. Това показва проверка на "Сега" в началото на кандидатстудентската кампания за академичната 2018/2019 г.

Най-атрактивните оферти и тази година идват от Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. Докато през 2017 г. то предлагаше джип за един от своите студенти, тази година хитът е "екскурзия за двама в чужбина". На главната си страница вузът съобщава, че в годината на българското председателство на Съвета на ЕС ще раздаде на своите студенти още "стипендии, лаптопи, таблети, почивки в български курорт". Въпросните бонуси "и още много приятни изненади" ще бъдат изтеглени чрез жребий в навечерието на студентския празник 8 декември 2018 г. За първокурсниците семестриалната такса е от 590 лв., за втора бакалавърска или магистърска програма кандидатът може да ползва 30% отстъпка, а за втори член на семейството, записан във вуза - 20% отстъпка. Вузът се рекламира и с това, че е единственият, в който са възможни едновременно грижа за семейството, работа и обучение.

Великотърновският университет (ВТУ) и т.г. продължава със своята кампания за привличане на студенти "Рано рани". Още от 4 декември 2017 г. вузът предлага избор на специалност от изрично посочен списък (с над 20 направления) и записване в първи курс за учебната 2018/2019 г. за кандидати, които имат диплома за средно образование от 2008 г. насам или които са положили успешно кандидатстудентски изпит през 2018 г. За останалите пък офертата е "запазване на място в една любима специалност" от въпросния списък "с гаранции от университета за по-късно записване". За целта са нужни подаване на заявление, лична карта и внасяне на такса за обработка на документите от 35 лв. Университетът дава гаранции, че мястото на кандидата ще се пази до 2 юли 2018 г. включително, а ако до тази дата кандидатът не се запише, защото не отговаря на условията за приемане в съответната специалност или защото е променил желанието си, мястото му се обявява за свободно, а внесената такса не се възстановява.

Сред направленията в списъка са педагогика, филология, история, математика, информатика и т.н., като към момента са изчерпани местата по право, връзки с обществеността, журналистика, психология и др. ВТУ има и друга кампания - "Освободи лятото", която е за кандидатите, които до 2 юли се запишат за редовни студенти в първи курс в една от посочените специалности - педагогика на обучението по филология, история, философия, религия, науки за земята и приложна математика. Щастливците ще бъдат освободени от таксата за обучение през първия семестър, която варира между 250 и 380 лв.

Раздел "кандидатстудентски бонуси" има и Висшето училище по сигурност и икономика. То предлага "само сега" пролетен прием на магистри, за които има специална модулна такса от 700 лв. "Уникални преференции" има и за първокурсниците - те получават намаление на таксата за обучението си, ако доведат за кандидатстване свой приятел. Университетът предлага напълно безплатно обучение за студенти от домовете за сираци и на деца на загинали и пострадали при изпълнение на служебния си дълг служители от системата на МВР. Студентите в неравностойно положение получават 33% отстъпка от таксата за обучение, а отличниците - стипендии. И още нещо - ако студент е взел кредит, за да плати таксата си, висшето училище се ангажира да поеме вноската за първия му семестър за първата година.

Схемата "Доведи приятел" прилага и Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. То опрощава 5% от платената първа вноса при записване за кандидат-студентите, които са довели свой приятел. Сред другите преференции са 5% отстъпка от таксите за цялото обучение при ранно записване преди 1 юли и при отличен успех от дипломата за предходно образование, както и 5% отстъпка от годишната такса при предплатена цяла годишна такса, а не на четири пъти.

Варненският свободен университет предлага стипендиантска програма за 20 бъдещи студенти с отличен успех - те могат да кандидатстват за обучение в избрана от тях специалност, като вузът ще покрие 100% от годишната им такса за обучение в първи курс. Кандидатите трябва да напишат есе на тема "Аз ще уча и ще успея в България" и да предоставят препоръка от директора на завършеното средно училище до 27 април т.г.

Висшето училище по застраховане и финанси обяви конкурс за две пълни стипендии за обучение в бакалавърска и магистърска програма. Спечелилите могат да ги получават през целия срок на обучението си. Кандидатите за бакалавърска стипендия трябва да имат поне 5.50 от дипломата си или от предходната година обучение в университета, да напишат мотивационно писмо и да представят препоръки. Желаещите магистърска стипендия трябва да имат среден успех поне 5.00.

Пловдивският университет предлага съвместна стипендия на SG Експресбанк и Френски институт в България. Тя е за обучение в магистърска програма (M2) във Франция в рамките на 10 месеца (1 семестър обучение + 1 семестър в предприятие) в областта на Data Science (наука за данните). Началото на програмата е през септември 2018-а, а след успешното й завършване за избрания кандидат е гарантирана работа в Сосиете Женерал Експресбанк България.СТИПЕНДИИ

За следващите във Висшето училище по мениджмънт във Варна са планирани 70 стипендии от "Дарик Холдинг". Те са за "талантливи български кандидат-студенти, които ще останат да учат в България". Кандидатите трябва да попълнят формуляр за кандидатстване до 20 април и да се явят на интервю с представители на вуза и на "Дарик". От сайта на вуза става ясно, че ще бъдат предоставени 60 стипендии на стойност 1500 лева, като част от тях вече са дадени за 2017/2018 г., а друга част ще бъдат отпуснати на кандидат-студенти за академичната 2018/2019. "Ще бъдат дадени 10 стипендии на стойност 2000 лева (1000 евро). Тези стипендии ще бъдат отпускани на кандидат-студенти във Висшето училище по мениджмънт (ВУМ)", пише в сайта на вуза. Има обаче и условие - стипендиите ще се отпускат при наличие на IELTS сертификат с минимален резултат 7.5 и/или отлична оценка от матурата по английски език.
7
5299
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
7
 Видими 
29 Април 2018 18:48
Раздел "кандидатстудентски бонуси" има и Висшето училище по сигурност и икономика. "Уникални преференции" има и за първокурсниците - те получават намаление на таксата за обучението си, ако доведат за кандидатстване свой приятел.

Схемата "Доведи приятел" прилага и Европейското висше училище по икономика и мениджмънт. То опрощава 5% от платената първа вноса при записване за кандидат-студентите, които са довели свой приятел.


Не университети, а пирамиди!
29 Април 2018 22:20
Като знам как едно време 70% имаха СЛАБ(2) по математика и кандидатите намаляваха от 5 за 1 място до 2 за място и след това следваше класирането. По 34 часа седмично занятия, а не по 20 както е сега. 20 часа седмично имат само първолаците в учиилищата. Срамота!
29 Април 2018 23:10
Как ли още не са се досетили да вкарат голи танцьорки и алкохол
30 Април 2018 00:10
Как да не са се сетили - то достъпът до евтина любов и безконтролно пиянство са сред основните мотиви за записване в университет. Проблемът е, че вече са се изтъркали и не са достатъчни в днешно време.
30 Април 2018 10:10
Как я докарахме толкова да девалвира висшето образование?А колкото до алкохола и секса си го имаше и едно време,само че на колежките трябваше доста време да се натягаш докато се врекат,а алкохола си беше истински!
30 Април 2018 10:38
Как я докарахме толкова да девалвира висшето образование?

Много е просто - има голямо количество хора от БАН, които искат и водят часове по университетите (интересното е, че обратното е практически невъзможно - да си преподавател в университет и да те вземат на втори трудов договор в БАН).
Забраняват на хората от БАН да ходят по университетите и готово - рязко ще намалеят преподавателите, университетите ще затворят многото си специалности и така ще се качи качеството за сметка на количеството.
30 Април 2018 19:37
Забраняват на хората от БАН да ходят по университетите и готово - рязко ще намалеят преподавателите, университетите ще затворят многото си специалности и така ще се качи качеството за сметка на количеството.


Далеч си от истината. Просто въпросните научни сътрудници от БАН ще бъдат заменени от набързо хабилитирани асистентчета. Я близки на ректора, я близки на деканите.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД