:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 269
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Тимъти Снайдър: Русия е №1 в информационната война

Британският офис на телевизия RT може да остане без лиценз заради пристрастни новини
СНИМКА: Google.com
Фондацията, управляваща RT UK, получава финансиране директно от руската държава, а телевизията излъчва от "Милбанк тауър" в Лондон.
Информационната война между Русия и Запада и взаимните обвинения в разпространяване на фалшиви новини ще накарат света да приеме тезата, че не може да се довери на никаква информация, че институциите са фалшиви и че няма причина да се вярва на никого на нищо. Това е едно от заключенията в най-новата книга на американския историк и експерт по Източна Европа Тимъти Снайдър - The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America.

Според него тази теза обслужва Русия, като внася хаос и разделение в западните общества, където има повече плурализъм и разнообразие на информационните източници. Преподавателят по история в "Йейл" смята, че още от времената на болшевиките, и особено в ерата на Владимир Путин, Русия е по-добра от съперниците си в обработването на общественото мнение на други държави отвътре и в умението да кара хората в други страни да се колебаят. "Русия всъщност не се променя в действителност: светът се променя около Русия по начин, който й помага - твърди Снайдър пред телевизия "Фокс". - Ние мислим, че ключът към властта са икономиката и технологиите, но това не е цялата картина. Руската икономика не е толкова голяма и те не са толкова добри в иновациите, но винаги са били световен лидер по разбирането на психологията на властта."



Психологическите бойни действия са това, в което руснаците са най-добри



Снайдър счита, че въпреки твърдението на Доналд Тръмп, че е формулирал понятието "фалшиви новини", в дигиталната ера те са приложени за пръв път в Русия, и то спрямо собственото й общество. Според историка бившият Съветски съюз е загубил Студената война, защото това е било състезание на икономики и технологии и защото конкуренцията е била в сферата на материалното. Но дори тогава Източният блок е бил по-добър в сферата на информационната война. След това светът се променил бързо и попаднал в среда, доминирана от интернет, което означава много по-психологически свят. В нея Русия се чувства в свои води, тъй като техниките, които руснаците разработвали от десетилетия, станали още по-мощни в дигиталното пространство, в което всички са свързани и споделят, емоциите доминират и има много информация, която се движи свободно.

"Първото нещо, което Путин направи след идването си на власт, бе да трансформира информационния и медиен пейзаж на Русия с помощта на близки олигарси. Той маргинализира печатните медии и фаворизира телевизиите, които може по-лесно да контролира. След това



напълно се отърва от местните новини



така че новините вече да са за големи теми като националното величие или несправедливостите спрямо Русия. Така на практика той дезориентира собственото си общество. Накрая обедини телевизионните програми така, че те да разказват различни истории, които обаче есенциално прокарват едни и същи проруски и пропутински послания, но по объркващ и противоречив начин", коментира анализаторът. Според него едно от посланията е именно, че истина няма.

Пример за ескалацията в медийното противопоставяне е случаят с руската телевизия RT (Russia Today). Все по-голяма става вероятността британският й офис да бъде лишен от лиценз за излъчване. Фондацията, управляваща RT UK, получава финансиране директно от руската държава, а самата телевизия излъчва от "Милбанк тауър" в Лондон. RT прави програма и в САЩ, където централата й е разположена във Вашингтон.

Преди дни британският медиен регулатор "Офком" съобщи, че е започнал още проверки на материали, излъчени от RT. Разследванията са как е отразено отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. В съобщението се казва, че регулаторът наблюдава интензивно RT от март и е забелязал редица случаи, в които каналът "потенциално нарушава принципите за безпристрастност при поднасянето на новини". Ако мониторингът установи достатъчно нарушения, може да се стигне до отнемане на лиценза.

От RT коментираха, че "само с един ход "Офком" се готви да унищожи всякаква концепция за свобода на словото" и обвиниха регулатора, че разглежда медията като "политическа пешка".



Ако "Офком" наистина стигне докрай и спре RT,



това ще има по-скоро символична стойност и почти никакво отражение върху британския медиен пазар, тъй като и влиянието на руския канал върху него е такова. Данните показват, че м.г. програмата е гледана от около 0.03 на сто от зрителите в страната. Въпреки това телевизията постоянно е обект на анализи в английските вестници. Те често я критикуват за това, че дава време за собствено предаване на бившия премиер на Шотландия и лидер на Шотландската национална партия Алекс Салмънд и че той често кани Найджъл Фарадж за свой гост.

Великобритания също се опитва да увеличи информационното си присъствие в Русия. Благодарение на финансиране от правителството в размер на 289 млн. паунда международната секция на Би Би Си - BBC World Service, обяви увеличаване на броя на емисиите си на руски език и на още няколко езика, както и на статиите си в интернет и "Фейсбук". Целта е до 2022 г. материалите на чужди езици да достигат до 500 млн. души по целия свят. Проблем пред плана за експанзия в Русия обаче може да се окаже това, че от около две години руското законодателство забранява на чуждестранни акционери да притежават повече от 20 на сто от руски медии. Закон забрани на лица с чуждо или двойно гражданство да учредяват медии в Русия и им разреши да притежават най-много 1/5 от уставния им капитал. Преди това по данни на държавната агенция "Роскомнадзор" в Русия имаше близо 1000 медии с чужд капитал.



ОТРАЖЕНИЕ

Проучване на университета в Мисури м.г. показа, че четири от десетте медии, които американците считат за най-надеждни в областта на политиката, са с офиси във Великобритания. С най-голямо доверие се ползва седмичното списание "Икономист". На трето място в списъка е "Ройтерс", следвана от Би Би Си, а шеста е "Гардиън". В Топ 10 на най-достоверните медии в Америка не попаднаха телевизиите и вестниците, за които Доналд Тръмп най-често повтаря, че са проводник на фалшиви новини - CNN, NBC, CBS, ABC, "Ню Йорк таймс", "Вашингтон пост", "Политико" и др.



ПРАВИЛА

Преди дни ЕК предложи мерки за борба с дезинформацията онлайн, включително правила за саморегулиране, подкрепа за независима мрежа за fact-cheking и серия от действия за стимулиране на качествената журналистика и насърчаване на медийната грамотност. Преди това комисията дефинира дезинформацията като "подлежаща на проверка погрешна или подвеждаща информация, която е създадена, представена и разпространявана за икономическа изгода или за преднамерена измама на обществото и може да причини обществена вреда". EК може да предложи допълнителни действия, включително регулации, ако резултатите се окажат незадоволителни.
СНИМКА: БГНЕС
В Англия критикуват RT, че дава трибуна на лидера на шотландските сепаратисти Алекс Салмънд.
СНИМКА: БГНЕС
Тимъти Снайдър
18
318
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
18
 Видими 
30 Април 2018 20:46
"Принцип на безпристрастност"?!
Аз не знам за такова изискване?
Изискване за безпристрастност може да има към държавна медия от страна на държавата к.
30 Април 2018 20:50
Демокрацията се оказа едно недоносче.
30 Април 2018 20:58
Прав е! Буквално дни преди изборите в САЩ 2016 г. руската агенция Ройтерови кви ти дрънкаше!

Reuters - Chris Kahn - 11/5/2016

The project estimates that Clinton still has a 90 percent chance of winning the election, however.


http://www.msn.com/en-us/news/politics/poll-clinton-leads-trump-by-5-points-swing-states-tighten-reuters-ipsos/ar-AAjUNGK?li=BBmkt5R&ocid=spartanntp

------
Ся някои може да се изненадат, че дописката вече я няма, но така действат руснаците!
30 Април 2018 21:02
И малко за най-големия евро-атлантик, демократ и боец...
За Легендата!

Тази дописка още си стои! Четете бързо, че не се знае знае ли се!
------

Anti-Soviet warrior puts his army on the road to peace: The Saudi businessman who recruited mujahedin now uses them for large-scale building projects in Sudan. Robert Fisk met him in Almatig
Monday 6 December 1993 00:02 GMT

OSAMA Bin Laden sat in his gold- fringed robe, guarded by the loyal Arab mujahedin who fought alongside him in Afghanistan. Bearded, taciturn figures - unarmed, but never more than a few yards from the man who recruited them, trained them and then dispatched them to destroy the Soviet army - they watched unsmiling as the Sudanese villagers of Almatig lined up to thank the Saudi businessman who is about to complete the highway linking their homes to Khartoum for the first time in history.

With his high cheekbones, narrow eyes and long brown robe, Mr Bin Laden looks every inch the mountain warrior of mujahedin legend.

http://www.independent.co.uk/news/world/anti-soviet-warrior-puts-his-army-on-the-road-to-peace-the-saudi-businessman-who-recruited-mujahedin-1465715.html
30 Април 2018 21:08
Дрън-дрън та пляс. Същият кравешки тор разнася по медиите и Плевнелиев и порчие ивоинджевци. А никой не казва, че САЩ и Великобритания провеждат промиване на мозъците през социалните медии чрез специалните си служби. Никой не смее да каже, че американските джуркалисти не са видели война на САЩ която да не прегърнат с ентусиазъм и ако все пак се намери някой да е против му бият шута. Никой не смее да търси отговорност от мошениците, лъжците и убийците, които започнаха войните в Ирак, Либия, Сирия, Йемен. "Оооо, ми те казаха, че имало оръжия за масово унищожение и после даже намериха едни лаборатории в Ирак" - ето това е нивото на журналистките, баджаци бол, но не и да знаят кое разкрил клането в Ми Лай.
30 Април 2018 21:12
Представителят на Русия Collin Powell кви ги ръсеше в ООН-то!

https://www.youtube.com/watch?v=jV5Ggfn9PYM
--------

Дъ-дъ-дъ....
Дъ-дъ-дъ....

https://www.youtube.com/watch?v=_4IRMYuE1hI
30 Април 2018 21:28
Егати тъпата нация щом медия със зрителски дял от 0,03% оказва влияние върху мисленето и.Не мисля, че англичаните са тъпи, а по-скоро подобни изказвания са част от хибридната война, подета от английското правителство.
30 Април 2018 21:39
Демокрацията се оказа едно недоносче.


30 Април 2018 22:40
Дорис30 Април 2018 21:39
Демокрацията се оказа едно недоносче.

Не! На това му казват АБОРТ !

С какво ни пълнеха главите ВВС, Гласът на Америка , Свободна Европа?
Как отразяват сега химическата война на Запада? Вижте какво пишат за пресконференцията на сирийците. Западните медии са носители на абсолютната истина и не желаят да слушат съмнения. Отдавна се замислям как ще приемат и признаят химическите циркове в Англия и Сирия. Ами така - тяхното е вярно! Друго не съществува.
Безнадежни дебили! Нищо не им влиза в главите. Ще им влезе другаде.
01 Май 2018 08:28
Едно мнение, което четох наскоро - по времето на СССР си мислихме, че съветската пропаганда ни лъже за западното общество. Оказа се, че е говорила истината.
01 Май 2018 08:32
Преди месец Мария Захарова ясно каза - ако РТ бъде затворена, то всички британски медии ще загубят достъпа си до руския пазар. А следвайки материала, има доста.
01 Май 2018 11:53
Вижте ссега Всички тези мнения за плурализъм, демокрация, свобода са ограничени дотам, доколкото служат, като идеология и на интересите на Запада. В момента, когато са в противоречрие с тези интереси, те биват нарушавани. Разбира се, че RT създава плурализъм, защото вие не може да чуете никаква противоположна теза, например за случая Скрипал по медиите на САЩ и UK. Само RT съобщава такава. Например, съобщава, че Швейцарска лаборатория са намерни остатъци от газа BZ, в пробите на газа уж отровил Скрипал. BZ се произвежда само в САЩ и UK. Той не е нервопаралитично вещество, а халюциген. Това западните медии го пропускат. Същото важи и за уж използвания газ в град Дума - Сирия. Там гражданите на града казват, че не е имало такова нещо.
Самото понятие "fake news"'' въведено от САЩ цели да признава само това, което те искат да се казва и представя. Даже и когато очевидно се лъже. Разбира се Тъмп го въведе, когато опозицията го атакуваше също с лъжи.
В това отношение ние, като че ли сме по-добре. Въпреки, че националните телевизии БНТ, бТВ, Нова, да не говорим за Европа,кукурикат след западняците, ние имаме Alfa, "България 24", Евроком, откъдето можеш да научиш доста неща, които се премъюават от официалната информация.
01 Май 2018 12:28
Тимъти Снайдър: Kaт Русия няма втора, тъй могъща на света!
01 Май 2018 15:01
sim4o
01 Май 2018 12:28
Тимъти Снайдър: Kaт Русия няма втора, тъй могъща на света!

Не е само Русия.
От векове има Желязна завеса.
Започва от там, където свършва светлината, а светлината свършва, където изчезва славянската пословица "На лъжата краката са къси".

П.С. Снайдър казва верни неща, но ги обяснява неверно.
Да бе питал некой славянин, да го светне
01 Май 2018 15:48
този Тимъти Снайдър колко години е живял в източна Европа, та да е експерт по тая Европа, че и по Русия?

пълни с глупости обяснения пише
01 Май 2018 18:21
Британският офис на телевизия RT може да остане без лиценз заради пристрастни новини

Ми говори се, че е твърде вероятно да искат да псуват кралицата. Значи вън!
01 Май 2018 18:37
aldycrown 01 Май 2018 18:21
Ми говори се, че е твърде вероятно да искат да псуват кралицата. Значи вън!

Нашта РобПрес страхотно мълчи по въпроса...

Иначе - пр. врескотня до Небесата, ако у нас (пр. гендърите) или в Русия (последователите на Пуситата) не се зачитат правата и интересите на тези 0.0000001% от населението.

Е, ето, по Британско някакви мижави между 13 до 26% в различни периоди имат някакъв мерак за Република. Но за това не се говори, не се крещи, че британското общество е драматично разделено.

Но!!! в България обществото било драматично разделено, т.к. 99.99% са против Цариградския Ферман, 0.01% го подкрепят!


-----
In February 2011, a YouGov poll put support for ending the monarchy after the Queen's death at 13%, if Prince Charles becomes King.[23] However, an ICM poll shortly before the royal wedding suggested that 26% thought Britain would be better off without the monarchy, with only 37% "genuinely interested and excited" by the wedding.[24] In April 2011, in the lead up to the Royal Wedding, an Ipsos MORI poll of 1,000 British adults found that 75% of the public would like Britain to remain a monarchy, with 18% in favour of Britain becoming a republic. In May 2012, in the lead up to the Queen's Diamond Jubilee, a Ipsos MORI poll of 1,006 British adults found that 80% were in favour of the monarchy, with 13% in favour of the United Kingdom becoming a republic. This was thought to be a record high figure in recent years in favour of the monarchy.[21]

https://en.wikipedia.org/wiki/Republicanism_in_the_United_Kingdom
01 Май 2018 21:23
Пропагандна мизерия
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД