:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 290
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Държава като рай, премиер като слънце

В главата на управляващите Бойко Борисов е зелен човек, лотариите ни правят богати, а новата антикорупционна тактика е "няма отдел, няма проблем"
СНИМКА: ИЛИЯНА КИРИЛОВА
Правителството напира да вкара България в еврозоната, но шикалкави за членството в Европейския банков съюз. Премиерът Борисов не обяснява защо.
България е чудесна страна и ние си го знаем. Не случайно пеем в химна си "Мила родино, ти си земен рай". Но съвременният рай нямаше да е така съвършен, ако не беше Бойко Борисов. Поне така смята самият премиер и много държи да ни го напомня.

Преди дни той се появи на първа копка в разширението на разградския завод "Амилум България", собственост на американската АДМ, и разясни пред медиите: "Казах на посланика: Почвам вече да ви се радвам. Защото години наред инвеститорите в България бяха други и моите предшественици много се тупаха в гърдите, но се инвестираше във вериги, в банки, в ЕРП-та, а печалбите от тях изтичаха от България. Сега този завод ще произвежда принадена стойност, която остава у нас, и затова сте добре дошли".

Премиерът и друг път си е позволявал да



дели инвеститорите на "добри" и "лоши"



Но сега сам се вкара в комична ситуация, тупайки се в гърдите, че преди са идвали "лошите", а сега се тълпят качествени инвеститори. Заводът за царевични продукти в Разград всъщност честваше 25 години от приватизацията си.

А напук на Борисов фактите говорят, че при неговото управление чуждестранните инвестиции в България всъщност са рекордно ниски. За което си има и обективни, но и субективни причини. Ако премиерът не се сеща кои са субективните фактори, може просто да попита чехите от ЧЕЗ защо толкова искат да се отърват от бизнеса си в България.

Премиерът много обича статистическите данни. Но само когато са му удобни и му дават повод да изтъкне успехите на управлението си. Миналата седмица Евростат обяви, че България печели бронзов медал в европейския шампионат по нисък външен дълг. Обяви също, че страната ни е на първо място по разлика в доходите на най-богатите и най-бедните и че тази разлика расте с най-бързи темпове в ЕС.

Управляващите подминаха новината за пропастта между бедни и богати със същото безразличие, с което експресен влак профучава покрай селска гара. Борисов обаче извади най-мощния си рупор, за да се похвали за дълга, а ръководителката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова направо забрани да БСП да дрънкат небивалици за някакви си 16 млрд. лева и да внушават, че ГЕРБ заробвали цели поколения с непосилни държавни борчове.

Ще кажете, ама това, че сме най-бедните в ЕС, не е никаква новина. И това за третото място за дълга също е позната тема. Това трето място си го държим вече доста години. Дължим го не толкова на управляващите, колкото на дисциплиниращия валутен борд. Освен това данните на Евростат показват, че всъщност всички членки на ЕС топят външните си борчове. Което е най-логичното поведение в период на икономически растеж и всяка нормална държава го прави. Борисов гордо подчерта, че само за една година България е изплатила на чуждестранни кредитори цели 2.3 млрд. лева. Така е, но в това няма нищо изключително - когато настъпи падежът, парите трябва да се връщат, нали? Бива ли толкова шум и хвалби за това, че правителството просто изпълнява като длъжник погасителния си план? Да не говорим, че заемите ги изплащаме ние, данъкоплатците - парите не идват от личните сметки на управляващите. А те очакват от нас овации.

Несъмнено е хубаво, че България не трупа нови борчове. И така трябва да бъде - нали искаме да ни приемат в еврозоната, а едно от условията е държавата да е със стабилни финанси. Но само това не стига. Борисов и министрите му все обясняват колко сизифовски усилия са положили и колко готова е страната ни за еврозоната. Тогава защо не ни допускат там? Преди дни истината лъсна. Европейските партньори ясно ни го казаха -



не ни пускат в еврозоната, защото се разсейваме за единния банков съюз



Влизането в банковия алианс означава банките в България да попаднат и под европейски надзор, а точно това по някакви причини българското правителство хич не иска. Може би защото се опасява, че Европейската централна банка ще види неща, които не са за показване. Може би защото прожекторите на Франкфурт ще осветят онези кредити в особено големи размери, които някои банки упорито продължават да пускат на "свои" фирми - въпреки забраната на закона и въпреки трагичния опит с КТБ.

Ако слушате Борисов, раят за бизнеса се намира в неговото царство. Само дето бизнесът не знае това. Даже наскоро Търговско-промишлената палата публикува резултати от мартенска анкета, според която 20% от фирмите в България никога не са участвали в обществени поръчки, а над 40% са убедени, че няма смисъл да опитват, защото търговете са нагласени и победителят е предрешен.

Затова пък народът вярва в случайността и масово участва в лотарийни игри. Млади и стари, селяни и граждани ожесточено търкат талончета с надеждата да ударят голямата печалба и вместо да работят цял живот, да си оправят живота с една усмивка на късмета. Триенето вече е национална епидемия, но управляващите изобщо не го забелязват. И отказват да направят поне една стъпка към оздравяването - да забранят пропагандата на хазарт в най-гледаното телевизионно време. Очевидно хазартните босове са им по-мили от наивния беден народ.

Нищо чудно Борисов да ни обясни утре, че лотариите са иновативен начин да се позатвори пропастта между бедни и богати. И да ни рече - който не вярва, да гледа телевизия - я колко милионери се пръкнаха напоследък. Ако хазартът продължава да печели почитатели, има вероятност примерно през 2330 г. във всяко българско семейство да вирее по един милионер.

Да, съвремието направо пренаписва химна ни и



милата ни родина наистина е рай - поне за хазартния бизнес



Обаче дори в рая на земята някои неща са дяволски нетрайни. Като плочките пред НДК, които дори не дочакаха да приключат шестте месеца на европредседателството и взеха да се трошат. Нефелни често се оказват и прясно ремонтирани шосета и улици. Но това са дреболии на фона на колосалните успехи на българското председателство вътре в залите на НДК, ще ви каже всеки фен на ГЕРБ.

Бойко Борисов лови "балъци" не само в родни води, той се пробва и пред интернационална публика. Наскоро убеждаваше Европейския парламент, че е "зелен човек". "Спирал съм инфраструктурни проекти с години, за да може да се излюпят новите щъркелчета в едно щъркелово гнездо. Всичките ни европейски инфраструктурни проекти са с тунели за мечки, вълци, костенурки, трасета сме променяли", обясняваше на евродепутатите българският премиер, като не пропусна да се похвали и със спасителната акция "Блатни кокичета" по трасето на една от магистралите.

От седмици природозащитници се опитват да привлекат вниманието на властта върху нови проекти, застрашаващи и блатни кокичета, и дюни, и други хубости по морето, но никой не ги чува. "Зеленият човек" е зает с по-важни дела.

ГЕРБ много държат на евроатлантическото партньорство. Но пък никак не обичат евроатлантическите партньори да правят забележки и



надяват тапирски кожи, когато завалят критики



Преди десетина дни САЩ извадиха новия си доклад за демокрацията и човешките права по света и у нас за 2017 г. Там направо се чете присъда за България: Зависима съдебна система, медии под натиск, корупция на всички равнища на управлението, тежки условия в затворите и арестите, трафик на хора, насилие срещу малцинствата - така изглежда "земният рай", видян отвъд Атлантика. Да сте чули коментар откъм властта по доклада?

А помни ли премиерът, че малко преди Коледа показно бе разстрелян голям данъчен началник? Тогава финансовият министър Владислав Горанов с неприсъща за него патетичност обяви: "Разглеждаме стрелбата по 43-годишния Иво Стаменов - директор на отдел "Фискален контрол", като посегателство не към конкретен високопоставен държавен служител, а като изстрел към държавата и държавността. И как правителството реагира на този разстрел на държавността? Изтъркаляха се месеци, а новини от разследването няма. Казват, че престъпленията се разкриват, докато следите са горещи. Само че и до днес от убиеца и поръчителите няма и следа. Ако така се брани държавността (каквото и да разбират под това управляващите), какво ли се прави за обикновения гражданин?

Междувременно ръководството на НАП обяви, че закрива цяло ключово звено от структурата си - "Оперативен контрол", в което работят близо 300 души. Причината? Борба с корупцията, посочиха от НАП. Това е странно обяснение, тъй като държавата ще остане съвсем без администрация, ако тази мярка се прилага последователно. Например ДАИ - автомобилната инспекция - също трябва да бъде закрита, защото там периодично гърмят корупционни скандали и всяка година дежурно спецакции ловят групи от инспектори, компенсиращи малките си заплати с големи подкупи. Някои казват, че и в звеното за "Фискален контрол", чийто шеф бе убит, имало групи за рекет...

И в полицията положението не е розово, каквото и да говорят управляващите. Борисов и дума не обели за казуса в гр. Раковски, където половината от местното поделение на МВР начело с директора се оказа в ареста по подозрения в изнудване на бизнесмени.

Изобщо Борисов има толкова много проблеми за решаване, че не трябва да прахосва и минута време в самохвалство. Според новата класация на "Репортери без граници" България е на дъното по медийна несвобода, като вече е най-зле не само в ЕС, но и в цяла Европа (ако не броим Русия, Беларус и Турция). Данните на Евростат за доходите, оценките в проучването Doing business на Световната банка, забележките във всеки партньорски доклад на ЕК за корупцията и бюрокрацията в България също са стрели по розовите балони в райските градини на кабинета "Борисов".

Само че властта е полусляпа и полуглуха. Тя вижда и чува само добрите новини. А те за жалост не са много.
 Ръководството на МВР неволно направи илюстрация на управлението, което гледа само с едно око и вижда само добри новини.
8
384
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
8
 Видими 
30 Април 2018 22:27
Сега този завод ще произвежда принадена стойност, която остава у нас, и затова сте добре дошли".

Тоя глупак въобще няма представа как работи икономиката!
30 Април 2018 23:30
...меко казано
01 Май 2018 09:41
Освен това данните на Евростат показват, че всъщност всички членки на ЕС топят външните си борчове. Което е най-логичното поведение в период на икономически растеж и всяка нормална държава го прави.

Ох, майкааааааааааааа................
Гледам, страните от ЕС направо са останали без дългове!
Да не говорим какво става обикновено в период на растеж.
01 Май 2018 10:34
Ще произвеждат ГМО. Затова са тук.
Народа пак се научи да чете между редовете.
Правителството тегли трета година заеми, за да плаща пенсиите, но някой чел ли е за това.
ЧЕЗ историята е измама от самите чехи, да се продадат в пъти повече и да плати бг.
01 Май 2018 11:18
Доживяхме във вестника за Първи май да няма и един ред за празника на труда. Така и трябва. В страната с най-голямо социално разделение и бедност в ЕС е нормално. Нека другите да си го празнуват. Прехода у нас свърши. Мандалото е в другата крайна точка. Само че нито Сорос ни е виновен, нито Меркел, нито Тръмп, нито Путин. Честит празник!
01 Май 2018 16:56
Заводът в Разград доколкото знам се построи под ръководството на Петко ДАНЧЕВ... След 89 година поради невърнати кредити заводът стана собственост на ОББ (още беше 100 българска, но Морган Гренфъл /стара инвестиционна банка от лондонското Сити/) вече командореха в нея процеса на т.нар. рекапитализация с цел приватизация)... Сравнително бързо го продадоха ОББеците на Ийст Старч, САЩ, а те пък го купиха защото в него от царевицата се прави нашумелия тези дни глюкозо-фруктозен сироп, който да харчат на Хеленик ботълинг компани, а те пък да го ръгат в кока-колата! Това го разказах за Юлияна...

После Банковата консолидационна компания, БКК, продаде ОББ на трима инвеститори - ЕБВР, 1/3, Опенхаймер и Ко, 1/3 и Булбанк, с Чавдар Кънчев все още начело й, 1/3. Всеки от тримата плати по милион долари! После тримата я продаха за 200 млн.долара на Нешънъл банк оф Грийс (не е Централната им банка, тя се казва
само Бенк ов Грийс)... Накрая гърците я продадоха на белгийците - за близо 900 млн. евро!



01 Май 2018 16:56
вж. горе



01 Май 2018 17:30
Плесник
когато си трезвен
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД