:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 196
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Здравната каса откри нарушения в "Св. Екатерина"

Проверката на здравната каса в столичната кардиологична болница "Св. Екатерина" откри нарушения. Тя беше назначена, след като пациентски организации сигнализираха, че жена е починала, защото не е могла да си доплати за скъпа клапа.

"Най-грубото нарушение - извършената дейност, високоспециализирана, това е ехокардиографията или ехографията на сърце, извършена от лекари без специалност", обясни пред Нова тв началникът на отдел "Контрол на медицинските дейности" към столичната РЗОК Оля Василева.

Проверката е за 3 престоя на пациентката в лечебното заведение - от 27 до 30 март, от 30 март до 2 април и трето приемане на 21 април, когато умира. На болницата е връчен протокол за неоснователно получени суми и тя трябва да ги възстанови.

"При втората хоспитализация лечебното заведение свиква консилиум. Той решава, че пациентката е изключително рискова за операция и препоръчва въпросната клапа да бъде поставена. От 2 до 21 април в деловодството на НЗОК не е постъпвало заявление от лечебното заведение за отпускане на тази клапа", обясни Василева.

Здравната каса плаща само частично цената на медицинските изделия. Когато става дума за скъп продукт, каквато е клапата, болницата кандидатства пред НЗОК с поименен протокол, а комисия одобрява отпускането на сумата. В този случай обаче в касата не е постъпило искане от "Св. Екатерина" за клапа за тази жена. Не е ясно дали болницата изобщо е имала намерение да поставя изделието.



ДОПЛАЩАНЕ

Проверяващите са открили в болницата декларация, подписана от пациентката, че е информирана и съгласна да доплати за медицинско изделие, но не е посочена сумата. За клапи доплащането може да е и над 10 000 лв.
81
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД