:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 433,440,712
Активни 227
Страници 552
За един ден 1,302,066

Банките отчитат рекордна печалба за 2017 година

Доходите от лихви падат, но растат постъпленията от такси
СНИМКА: БГНЕС
През 2017 г. БНБ е наложила предписания за отстраняване на слабости в дейността на 5 банки, става ясно от доклада на управителя на централната банка Димитър Радев.
Рекордна печалба от 1.150 млрд. лв. са реализирали българските търговски банки през 2017 г. Това показва отчетът на БНБ за миналата година, който вчера бе внесен в Народното събрание. Сумата е със 76 млн. лв. по-висока от печалбата, реализирана през 2016 г., ако от нея се извади еднократният бонус от продажбата на банковите дялове в международния картов оператор Visa Europe от 186 млн. лв.

Данните за печалбите на банките идват на фона на продължаващо свиване на дохода от лихви. От около година и половина лихвите по депозитите са близки до нулата. В същото време свръхликвидността на трезорите и изострената конкуренция за пласирането на свободните пари са причина за падане и на лихвите по заемите. В резултат постъпленията от лихви по заемите през миналата година са били 2.67 млрд. лв., което е с около 4% по-малко от предходната година.

Банките обаче компенсират свиващите се приходи от лихви с повече постъпления от такси и комисиони. За миналата година нетният доход по тези две пера достига почти 1 млрд. лв., като година преди това е бил 921 млн. лв. Това показва, че конкуренцията за повече клиенти не е повлияла на политиката на банките по отношение на скритите разходи за техните клиенти.

Все пак по-ниската цена на парите е довела до повишена кредитна активност през 2017 г., става ясно от отчета на БНБ. Банковите заеми за бизнеса и домакинствата са се увеличили с почти 5%. Фирмените кредити достигат 33 млрд. лв., докато потребителските заеми вече са над 9 млрд. лв., а жилищните - 9.5 млрд. лв. Наред с ниските лихвени проценти и благоприятната макроикономическа среда положителен ефект върху нарасналото кредитиране е изиграла и Националната програма за енергийна ефективност. През юли 2017 г. правителството е започнало изплащане на отпуснати кредити по тази програма, се посочва в доклада.

Фирмите търсят средства за инвестиционни проекти и за закупуване на оборотни средства, както и за рефинансиране на дълг, показват анкетите на БНБ за кредитната активност. При домакинствата по-високото търсене на жилищни заеми е повлияно от очакванията пазарът на жилища да продължи да се развива в благоприятна посока, както и от нарастването на цените на жилищата. Банките са смекчили стандартите за кредитиране на домакинства и са запазили стандартите по отношение на фирмените заеми, се посочва в отчета на БНБ. При оценката на риска трезорите са повлияни от общото подобрение на макроикономическата среда, повишената платежоспособност на кредитополучателите и благоприятните перспективи за пазара на жилища.

Въпреки безпрецедентно ниските лихви депозитите и на домакинствата, и на бизнеса продължават да растат, като в края на 2017 г. достигат 72.4 млрд. лв. Това е ръст от 6.1% за една година при 7.0% ръст в края на 2016 г. Най-силно се увеличават депозитите на бизнеса - с 13.8% (6.3% в края на 2016 г.) и вече достигат 2 млрд. лв. При спестяванията на домакинства се забелязва обаче забавяне на годишния растеж до 5.4% през декември при 6.6% в края на 2016 г., като размерът им достигна 47.8 млрд. лв.

Активите на банковата система също достигат до рекордно ниво - почти 100 млрд. лв., което е ръст от над 6% спрямо 2016 г. За една година трезорите са свалили нивото на необслужваните кредити от 7 млрд. на 4.2 млрд. лв., като те са изцяло покрити от превишението на капитала над минималното изискване.ИЗДРЪЖКА

БНБ е изразходвала 78.511 млн. лв. през миналата година, което е 83% от утвърдения й бюджет, става ясно от отчета на централната банка. За издръжка на паричното обращение са изхарчени 19.7 млн. лв., или 25% от всички разходи за издръжка на централната банка. С тези пари е финансирано производството на нови банкноти и монети. Разходите за персонал са 26.9 млн. лв., което е една трета от издръжката на банката. За външни услуги БНБ е платила 14.6 млн. лв.

10
237
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
30 Април 2018 20:25
1 милиард левета = 0.5 млрд.еврета стягат куфарите и заминават ЗА ЧУЖБИНА, и ЗАВИНАГИ - при мама и тате, сиреч в централите на т.нар. български търговски банки! Авторът на материала да беше турил едни кавички на прилагателното български!
Най-голямата плячка на завоевателите, осъществили аншлуса на България към стара Европа е човешкият капитал! Втората по големина плячка бе банковия ни капитал! И чак третата са индустриални бизнеси (МДК Пирдон и други подобни)! "Не сме народ, а мърша" - цитат (мисля, че го е казал единият от Славейкови), към който безрезервно се присъединявам нищо че и аз съм една шестмилионна частичка от тази мърша! (Според проф. Мишо Константинов 6 000 000 е броят на гражданите, които имат право да избират членския състав на НС и на ОбС, Президент и кметове!
30 Април 2018 20:56
Рекордна печалба от 1.150 млрд. лв....Банките обаче компенсират свиващите се приходи от лихви с повече постъпления от такси и комисиони. За миналата година нетният доход по тези две пера достига почти 1 млрд. лв., като година преди това е бил 921 млн. лв.

И става безпощадно ясно, че държава няма...
30 Април 2018 21:30
Хайде, стига с тази надпревара за рекорди!
Няма ли някой да им въведе допинг контрол?

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/nagletsite-i-bankite/
30 Април 2018 22:30
Народа да минава на бурканбанк и печалбите им секват.
01 Май 2018 00:05
Народа да минава на бурканбанк и печалбите им секват.

С или без "бурканбанк" печалбите са гарантирани от Държавата както следва:
- 110 млн. лв. от такси при обслужване бюджета на НОИ (8.5 млрд. лв.):
- - 75 млн. лв. такса "разплащателна сметка" (между 1.70 лв. и 3.20 лв.), по която се превеждат пенсиите и обезщетенията на 2.5 млн. души (2.2 млн. пенсионери, 120 хил. души по майчинство, 200 хил. души в болничен или безработни);
- - 3 млн. лв. такса "превод" (всеки месец по 20 ст. за всеки пенсионери);
- - 30 млн. лв. такса "теглене" (от 20 ст до един лев всеки месец от всеки пенсионер);
- минимум един милион лева от такса "превод" при нотариални сделки (50 хил. недвижими имоти и около 200 хил. автомобили, защото плащания над 5000 лв. става по банков път);
- минимум два милиона лева от такса "превод към бюджета" (данъци, глоби);
- минимум три милиона лева от такса "превод на работна заплата".

Ако банковата система отчете печалба под 300 млн. лв., значи са работили на загуба.
01 Май 2018 00:13
правих експеримент...една германка ми превежда 200евра със опцията всички разходи за нейна сметка...парите идват с минус 13лв....отива в друга банка по име същото като моята и пак прави превод на същите условия...резултат пак няма 13лв... питам в банката неможе ли ако ми пращат 200евро да получа 200евро...отговор може ако изпращача плати разходите по превода ...ама неее има и други разходи... какви незнаят казват програмата така работи...капка по капка вир...
01 Май 2018 08:33
Колкото повече със закон задължават използването на банките, толкова повече те ще опитат кожите на клиентите си.
01 Май 2018 09:52
... А познайте, от чии джобове са присвоени (измъкнати, изстъргани поредните МИЛИАРДИ кинти - BGN,... - ЕЖЕГОДНО ощастивляващи чуждинските финансови баланси ) от ... над 35-те броя Търговски банки, щастливо спекулиращи, за сметка на символичните доходи на най-бедния народец на Балканите, ... - Народеца на Таа държаво-подобна, частна - плутократско-партократска, корпорация "България" ( по-подробно прочети - "Банките отчитат рекордна печалба за 2017 годинана", на сайта SEGABG.COM: http://www.segabg.com/post.php?aid=903721&tid=313478&action=r )?!...
01 Май 2018 12:51
ПлесNick30 Април 2018 20:25, с поредното внушение че сме някакви изключителни, злодеи, прости невежи, само да ти напомня, че такива работи стават по цял свят или по-почти цял свят. И вместо да ревеш, Предложи. Предложи нещо и сам дай пример.
Банките са най-голямата световна мафия. И работят като мафия. Оная мафията си има силови наказателни отряди, които избиват инакомислещите и несъгласните.
Банкерската мафия си има цала държава -- САЩ и най-силната армия -- САЩската -- наказателния отряд на Банкерската мафия, десетина клана, мафия, която наложи на света долара за световни пари, и организира по-голямата част от банките да го крепят и да държат в зависимост държавите.
Всяка държава, несъгласна с налаганата банкерска и Западна политика и се случват случки. Пресни примери: Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Иран, Русия... На Русия започнала своя си игра започнаха да и се случват разни случки, при това руснаците, за разлика от другите са въоръжени и много опасни. Но глобалната мафия по скоро ще предизвика Трета Световна, отколкото да сдаде властта на банките и долара или да допусне някой да си отклони от генералната линия
01 Май 2018 13:45
Хулиган
30 Април 2018 21:30
Хайде, стига с тази надпревара за рекорди!
Няма ли някой да им въведе допинг контрол?Ko то? Май ДЪРЖАВА го наричахме "някога"!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД