:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 363
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Комисията по хазарта не видя нищо нередно в бума на рекламите на игри на щастието

Депутатите коментират боязливо дали трябва да се наложат допълнителни законови ограничения
Снимка: Юлиян Савчев
Валери Симеонов още не е внесъл в парламента конкретни текстове как да се ограничи рекламата на хазарт.
Държавната комисия по хазарта (ДКХ) не вижда проблем в бума на рекламите на игри на щастието, които заливат тв ефира и които донесоха на хазартната индустрия двойно по-големи приходи за период от само няколко години.Това става ясно от отговори на комисията до в. "Сега" във връзка с проверка на трите най-големи телевизии в страната - Нова телевизия, bTV и БНТ, за излъчени клипове на фирми, които се занимават с организация на хазартни лотарии, томболи, игри с талончета и т.н.

Единственото нарушение на Закона за хазарта, което комисията е установила за период повече от година, е на рекламата "Шоколад", в която участваха шефът на федерацията по художествена гимнастика Илияна Раева и състезателките от бившия ансамбъл. Около видеото "Шоколадът само го миришем" на "Национална лотария" избухна скандал през февруари, след като "Национална мрежа за децата" сезира осем институции, че клипът, в който участват любими на подрастващите лица от спорта, насърчава деца и млади хора към участие в хазартни игри, "което е грубо нарушение на законовите и етичните норми". От ДКХ съобщиха, че на компанията "Ню Геймс", която е един от собствениците на "Националната лотария", както и на Нова телевизия и на bTV, които излъчваха клипа, ще бъде наложена максимално разрешената по закон глоба от по 30 000 лв.

Неспособността на ДКХ да открие други нарушения на закона, в който на теория пряката реклама на игри на щастието е абсолютно забранена, а е разрешено само обявяването на търговските марки и резултатите от тиражите, има своето обяснение. Комисията има интерес хазартният бизнес да процъфтява, което зависи и от телевизионните реклами, тъй като това означава повече лицензионни такси от участниците в него.

Неотдавна Центърът за изследване на демокрацията съобщи, че за 2017 г. "Ню геймс" АД и "Национална лотария" АД, които са собственост на бизнесмена Васил Божков, са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена е достигнал 296 млн. евро. След данъчното облагане печалбата на неговите фирми е около 76 млн. евро. Общо за целия бранш приходите от хазартни игри през м.г. са достигнали над 3 млрд. лв., като след всички данъчни облечения, които индустрията получава, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба е регистрирана от игрите с търкане на билетчета.

В същото време българските народни представители коментират боязливо заявките за законови ограничения на рекламата на хазарт, които направи вицепремиерът Валери Симеонов. В групата на "Обединените патриоти" вече е започнало обсъждане на предложенията му. Има съгласие те да бъдат внесени от името на коалицията, но се водели спорове какъв да е обхватът на пакета от промени. Обсъжда се дали да бъдат засегнати и игралните домове, които са свърталища на престъпността, обясни пред в. "Сега" депутат. "Има колеги, които го подкрепят в групата", разказа народен представител от ГЕРБ. По думите му към момента са водени само "разговори в коридора", защото все още патриотите нямат готов проект.

В БСП също са водили разговори само по "медийни заглавия", разказа социалист, пожелал анонимност. "Имахме кратка дискусия, но не е обсъждано нищо в подробности, защото няма проектозакон", обясни той. От кратката дискусия останал с впечатление, че колегите му смятат, че си струва да бъде подкрепена идеята на Симеонов. В групата на БСП имало и лични мнения, които споделят идеята да се увеличи и налогът, който плаща хазартният бизнес. Ако печалбите са толкова големи, е редно този вид бизнес да плаща повече, посочи депутат от левицата. "В ДПС обсъждаме само внесени законопроекти", категоричен бе депутатът от движението Йордан Цонев.



КАРЕ

Участниците в рекламите на хазартни игри, които според видеата печелят различни суми, са получили спечеленото, твърди още комисията по хазарта. "Към настоящия момент са приключили проверките на трима организатори на моментни и числови лотарийни игри - "Ню геймс" АД, "Национална лотария" АД и "Евробет" ООД. В резултат на проверките е установено реалното изплащане на спечелените парични суми и предметни награди на всички лица, участвали в телевизионните търговски съобщения, излъчени в мрежата от каналите на "Нова Броудкастинггруп" и "БТВ Медиа груп", се казва в съобщението.
3
245
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
01 Май 2018 02:31
Много важно дали ще ги рекламират по телевизията, при условие, че където влезеш, все билетчета виждаш.
01 Май 2018 08:44
Ако се мисли за бъдещето на нацията, хазарта трябва да бъде забранен. Не изцяло, на определени места с много ограничен достъп може да остане, главно за чужди туристи. Но това масово предлагане е много вредно. Хазарта е зависимост.
01 Май 2018 14:18
всички данъчни облечения, които индустрията получава,
Това ме озадачи.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД