:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 280
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

KAT масово отнема книжки за неплатени глоби

Пътната полиция започва масова акция за неплатени глоби по Закона за движение по пътищата. През следващите дни КАТ ще проверява и ще отнема книжките на шофьори със задължения. Проверките започнаха на граничния пункт "Калотина", където само за няколко минути бяха хванати 9 души със задължения. Само един от първите 10 проверени се оказа изряден, съобщи БНР.

"От днес до 6 май ще се проведе специализирана полицейска операция с акцент установяване на водачи и пътници на моторни превозни средства с невръчени електронни фишове и неплатени задължения по закона за движение по пътищата. Операцията ще я проведем в районите на всички погранични контролно-пропускателни пунктове на територията на страната", заяви инспектор Петър Соколов от пътната полиция.

От миналата година КАТ има право да проверява всички задължения на шофьорите от таблетите си. Прави се проверка дори и на пътниците на задните седалки в колите. Невръчените електронни фишове се дават на място. Така от пътната полиция се опитват да решат един от най-сериозните си проблеми - връчването на глобите. Санкцията за просрочена глоба пък е отнемане на шофьорската книжка, което също се прави на място. Документът се връща, след като длъжникът плати.

"След представяне на документите се въвеждат в нашите таблети, в работните станции, които извършват цялостна проверка на водача относно неплатени глоби и невръчени електронни фишове. Знаете, че вече работим от една година с устройства, които разпечатват електронните фишове на място", обясни Соколов. За една година полицаите по пътя са връчили над 55 хил. електронни фиша.

Да се отнема книжката е сравнително нова санкция, от която обаче пътната полиция не пропуска да се възползва. Тази мярка бе въведена в Закона за движение по пътищата в края на миналия януари. Свидетелството за правоуправление се отнема до заплащане на глобата. Дължима сума е само едно от основанията за отнемане на книжка. Другите са шофиране след употреба на алкохол или наркотици, неплатена гражданска отговорност и др.

Освен за неплатени глоби КАТ ще проверява и дали шофьорите са си купили винетки. Заедно с полицаите ще има екипи на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Шофирането без винетка е основание за спиране от движение на колата. Според Закона за движение по пътищата тази санкция може да се наложи за един месец.
14
8123
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
14
 Видими 
30 Април 2018 20:58
Преди 2 години ми връчиха наказателно постановление за 20 лева. Платих го на следващия ден по банков път. Преди месец-два, след порверка на сайта на КАТ установих, че още се води неплатено. В колата си нося копие от платежното нареждане и копие от инструкциите, съдържащи сметките по които да си плащаме глобите. Психически съм се подготвил, че е възможно да ми вземат книжката. Ако това се случи ще ги съдя до дупка. Не знам още дали, как и за какво точно мога да ги съдя но не може да няма логична причина и логично обвинение по което да мога да го направя. Това безхаберие трябва някак да се спре. Съдил съм се и друг път с КАТ но този път, ако ми вземат книжката без да съм виновен ще се опитам да заведа дело срещу конкретен човек. Не знам как ще стигна до името му или имената им. Но ще напавя всичко възможно. Ако трябва години ще отделя на тази простотия. Някакъв безхаберник не си е свършил работата, на друг безхаберник са дали правото да ми вземе книжката, заради първия безхаберник... Е, защо аз трябва да страдам, заради някакви пълни тъпанари.
30 Април 2018 21:43
Сега научавам, че за неплатени глоби КАТ може да взима книжката.
По-добре късно, отколкото никога.
30 Април 2018 22:57
Ся, братята роми,без книжки ли да карат?
30 Април 2018 23:11
За неправилно паркиране - задържане под стража ! За неплатена глоба - отнемане на книжката , лишаване от граждански права ! За противоречене на полицията - белезници и 5 часа по очи на улицата , по възможност пред камери ! Критикуващите Борисов - на националния стадион !
30 Април 2018 23:17
Едно време взимаха талона към книжката и ти даваха акта, като заместител на талона и в срок от месец, да си платиш акта да ти върнат талона.Тоя тарикатлък не работи ли вече?
30 Април 2018 23:52
Простак,
В същата ситуация съм. Платих си глобата на втория ден чрез известна фирма за разплащатия, а три месеца по-късно в пощата ми пристига заплашително писмо. Проверих в сайта на КАТ - глобата стоеше като неплатена.
01 Май 2018 00:05
това че системата неможе да администрира вземанията и се налага хората да доказват че са законопослушени със представяне на касов чек (на който мастилото изчезва по бързо от писмата на левски) означава слаба и некадърна организация която трябва да въведе амнистия за определен период на време докато си оправи техниката...възможен е и вариант със саботаж с цел увеличаване на плановите обороти и резултат премии...награди... и т.н.
01 Май 2018 01:56
МВР с безсмислените си акции развалиха поредния празник...
01 Май 2018 08:19
Аз ви казвам, че цялата работа на КАТ е да събира пари, вие не вярвате. Никаква профилактика против произшествия не правят, всичко се прави за пари.
Както всички останали държавни и общински чиновници.
Докато глобите не започнст да отиват директно в държавния бюджет, все така ще е.
01 Май 2018 09:45
Имах глоба за неправилно паркиране. Платих я. След половин година получих писмо по пощата, че трябва да се явя някъде в Младост. Проверих на сайта на КАТ имам ли неплатени глоби и нямах. Появявам се в Младост и се оказа, че не съм си платил глобата. :-D
Вече внимавам повече къде паркирам, че до тук съм загубил сумарно около ден и половина в плащане на въпросната глоба.
01 Май 2018 11:24
Когато една държава се управлява от мутри и бандите, те рекетират и ограбват населението и. Това е поредната мафиотска врътка - масово да тормозят хората без основание и да прибират пари от всички за мафията. КАТ не са нито НАП, нито съд за да отнемат права ей така за "неплатени" глоби. Тук много ясно трябва да се дефинира, кога една глоба се води за неплатена и правото на правна защити. Казано просто КАТ без съдебно решение да не могат да отнемат книжки за неплатени глоби.
Проблемът е точно в това, че мутрите, наркоманите, пияниците, не са на този свят и ще си карат и без книжки - тях нито КАТ, нито закон ги лови. Глоба е изискуема по закон, когото ви е връчен електронен фиш или наказателно постановление и вие не сте платили в законовия срок. В статията става дума за отнемане на книжки без вие да си имате и понятие, че имате глоби (достатъчно е в някаква "тайна" система на КАТ да пише, че имате) - това е пряко нарушение на елементарни права, логика и закони.
01 Май 2018 11:53
Това е част от решението на Административният Съд с което отмени заповедта с която ми взеха книжката Октомври месец. Съдийката ме учуди, не очаквах!

Съобразно разпоредбата на чл. 22 от Закона за административните нарушения и наказания /ЗАНН/ ПАМ се налагат с цел предотвратяване и преустановяване на административните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях. В конкретния случай се касае за превантивна принудителна мярка, целта на която е да повиши събираемостта на глобите, като следва да се отбележи, че незаплащането на наложената глоба в срока за доброволно изпълнение не представлява административно нарушение. Преценката за съответствие на ПАМ с целта на закона следва да се извършва в съответствие с характера и в хипотезата на чл. 171, ал. 1, т. 1, б. „д“ от ЗДвП. Налагането на принудителна административна мярка, изразяваща се в отнемане на свидетелството за правоуправление, дори да е установено незаплащане на наложените глоби в срока за доброволно изпълнение, не отговаря на нито една от целите на ПАМ закрепени в чл. 22 от ЗАНН. Превъзпитанието на нарушителя законът възлага на административното наказание, каквото е наложено с двата фиша и това не може да се постигне и с налагането на мярка за административна принуда. Принудителната мярка не би могла и да предотврати или поправи вредните последици от незачитането на правилата за движение, санкционирано с фишовете. В конкретния случай жалбоподателят е санкциониран за деянията си с влезли в сила фишове. Наложените глоби подлежат на принудително събиране, като санкцията за забавено изпълнение е лихвата за просрочие. Не на последно място следва да се отбележи, че дори когато преследва законоустановени цели, принудителната административна мярка за всеки конкретен случай трябва да е определена в такъв вид и обем, че да не ограничава правата на субектите в степен, надхвърляща необходимото за осъществяване на целта на закона. В случая прилагането на принудителна административна мярка, не само не би постигнала нито една от целите на административната принуда, но и ограничава в значителна степен правата на жалбоподателя, доколкото го възпрепятства да управлява моторно превозно средство за определен срок. Действително, докато е възпрепятстван да управлява моторно превозно средство, адресатът на принудителната мярка ще бъде лишен от възможността да извърши нови нарушения по ЗДвП, но възпиращото действие е възложено на системата на санкциите, а не на административната принуда. Доведена до крайност тезата, че целта на принудителната мярка е лишаване на нарушителя за определен срок от възможността да извършва нови нарушения и да го дисциплинира да заплаща глобите, би означавала, че отнемането на свидетелството за правоуправление е единственият начин да бъде принудено лицето, което не е платило глобата си в срока за доброволно изпълнение да я плати, като се освободят компетентните органи от задълженията си по принудителното изпълнение. В случая явно е нарушен принципът за съразмерност, заложен в чл. 6, ал. 1 от АПК, според който административните органи упражняват правомощията си по разумен начин, добросъвестно и справедливо.
Предвид гореизложеното, съдът счита, че така наложената принудителна административна си поставя цели, противоречащи на законоустановените цели на административната принуда, поради което се явява незаконосъобразна и следва да бъде отменена.
При този изход на спора, на основание чл. 143, ал. 1 от АПК, в полза на жалбоподателя следва да бъдат присъдени направените разноски в размер на 10 лева, представляващи държавна такса за образуване на делото.
Водим от горното и на основание чл. 172 от АПК, съдът
 
Р Е Ш И :
 
ОТМЕНЯ Заповед № 17-0450-000328/16.10.2017 година на младши инспектор в група „Охранителна полиция“, Пето Районно управление на Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи гр. *****, с която е наложена принудителна административна мярка „изземване на свидетелството за управление на моторно превозно средство” за срок до заплащане на дължимата глоба по жалбата на С.Й.К., ЕГН ********** ***.
ОСЪЖДА Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи гр.***** ДА ЗАПЛАТИ НА С.Й.К., ЕГН ********** *** сумата от 10 /десет/ лева, представляваща съдебно-деловодни разноски.
РЕШЕНИЕТО може да се обжалва с касационна жалба пред Върховния административен съд в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.


Разбира се, Върховният Административен Съд трябва да го потвърди, а той по неже е много натоварен насрочи делото за 07.2019...
01 Май 2018 11:54
сбирането на глоби и берии нема ништо општо с добитото право на управление на таксе.
ДВЕПМ джандарска
01 Май 2018 11:58
Имам познат на когото му взеха книжката за неплатен фиш от 10лв докато той се вози в автомобил, спрян за проверка. Тази заповед, с която вземат книжката, полицаите могат да те проверят докато си разохождаш кучето и да ти отнемат книжката. Съвета ми е, всеки който му бъде отнета книжката по този начин да жали.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД