:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 63
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Израел обвини Иран, че нарушава ядрената сделка

Нетаняху похвали разузнаването, че се е сдобило с десетки хиляди тайни документи на Техеран
"Колко практично. Перфектно съгласуване във времето", коментира иранският министър на външните работи Мохамед Джавад Зариф в "Туитър". Нетаняху прави изявлението си малко преди датата 12 май, когато президентът на САЩ Доналд Тръмп бе заплашил, че ще излезе от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г.
Израелският премиер Бенямин Нетаняху обяви, че страната му разполага с нови неоспорими доказателства за тайна иранска програма за ядрено оръжие. Нетаняху, който е отявлен критик на споразумението за иранската ядрена програма, сключено през 2015 г. под егидата на президента на САЩ Обама, представи пред журналисти в централата на израелските въоръжени сили в Тел Авив "точни копия" на десетки хиляди оригинални ирански документи, получени с цената на "невероятен успех в областта на разузнаването", предадоха агенциите. Става дума за 55 000 страници документи и за 183 диска, съдържащи секретна информация за иранска ядрена програма, съобщи "Таймс ъф Израел". Общо материалите са съдържали 100 000 секретни файла. Израел се е сдобил с тях от подземен ирански обект преди няколко седмици. Документите на хартия и в дисковете представляват "нови и неоспорими доказателства за програма за ядрени оръжия, която Иран укрива в продължение на години от очите на международната общност в своите тайни ядрени архиви", заяви Нетаняху. "Тези документи показват, че въпреки уверенията на иранските лидери, че страната никога не се е стремяла към ядрено оръжие, Иран е излъгал, и то страшно много", добави Нетаняху.

"От години знаем, че Иран има тайна програма за ядрени оръжия, наречена "Проектът Амад". Ние можем сега да ви докажем, че "Проектът Амад" представлява пълна програма, целяща проектирането, изграждането и тестването на ядрени оръжия", заяви Нетаняху. "Ние можем също да докажем, че Иран е складирал тайно материали, идващи от "Проекта Амад", за да си послужи с тях в подходящия момент и да разработи ядрени оръжия", добави той. "Споразумението от 2015 г. предоставя на Иран разчистен път към ядрен арсенал и не засяга въпроса за балистичните дейности на Ислямската република, друго голямо безпокойство за Израел и за международната общност", допълни премиерът и каза, че това е "ужасно споразумение, което никога не е трябвало да бъде сключвано". Той припомни, че в скоро време американският президент Доналд Тръмп ще вземе решение по въпроса, и каза: "Надявам се, че той ще вземе едно добро решение, едно добро решение за САЩ, за Израел и за световния мир."

След изявлението на Нетаняху американският президент Доналд Тръмп похвали презентацията му и я нарече "добра". Според него документите показват, че Иран е излъгал относно това дали продължава или не да разработва ядрени оръжия. "Тези факти съвпадат с онова, което САЩ вече знаят от доста време - Иран има силна, незаконна програма за ядрени оръжия, която той се опита и не успя са скрие от света и от собствения си народ", се казва в официалното изявление на Белия дом.

Дипломат №1 на ЕС Федерика Могерини заяви, че последните твърдения на израелския премиер за Техеран не показват, че Иран понастоящем нарушава споразумението от 2015 г. Иран нарече израелския премиер Бенямин Нетаняху "долен лъжец" заради твърденията му за тайна иранска програма за ядрени оръжия. "Това са думи на "пропаднал и долен лъжец, който няма какво да предложи освен лъжи и измами", каза говорителят на външното министерство Бахрам Гасеми в изявление. Той нарече обвиненията "изтъркани, безполезни и срамни".
СНИМКА: ЕПА/БГНЕС
Израелският премиер Бенямин Нетаняху показа редица ирански документи по време на презентацията си в Министерството на отбраната в Тел Авив. Експерти обаче заявиха, че това са стари материали още от 2015 г.
1
1356
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
1
 Видими 
01 Май 2018 21:39
Краварите туриха и Нетаняху на пързалката.
Кисинджър и компания май ще излязат прави, че до няколко години държава Израел няма да има.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД