:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,542,658
Активни 118
Страници 17,449
За един ден 1,302,066

Лихвите по кредитите ще трябва да се преизчислят след 1 юли

Новите правила, предложени от Менда Стоянова, не предвиждали увеличение
Спешни промени в Закона за кредитните институции вкара в парламента шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. С тях се цели да бъде запушен вакуумът, който се очаква да се получи след 1 юли при определянето на лихвените проценти по кредитите. Промяната ще засегне повечето от кредитите, сключени в последните няколко години.

Преди година БНБ обяви, че от 1 юли 2018 г. спира да изчислява индекса СОФИБОР. Това е референтната стойност за по-голямата част от левовите ипотечни и потребителски кредити в България. Причината за това решение са затегнатите правила от Евросъюза след финансовата криза, когато стана ясно, че големи европейски банки са правили пазарни манипулации с индексите ЮРИБОР и ЛИБОР. Според нов еврорегламент базата за смятане на лихвите трябва да се изчислява само от лицензирани администратори. С формалното оправдание, че не разполага с подобен лиценз, БНБ реши да преустанови изчисляването и публикуването на СОФИБОР, но така и не стана ясно защо не е кандидатствала за лиценз.

"За да се гарантират яснота и предвидимост на отношенията с потребителите", депутатът Менда Стоянова предлага промени в три закона, става ясно от мотивите към тях. Това са законите за кредитните институции, за потребителския кредит и за кредитите на недвижими имоти. В тях се въвеждат текстове, които указват, че референтните индекси за определяне на лихвените проценти от 1 юли трябва да бъдат предложени от всяка банка, като се спазват изискванията на специалния еврорегламент. Изрично е записано, че новият лихвен процент, който ще се образува след промяната, не може да надвишава размера на лихвата преди нея. Освен това всеки кредитополучател трябва да бъде уведомен от банката за промяната в договора. Ако потребителят не е съгласен с начина, по който вече ще се начислява лихвата, той може да погаси кредита си предсрочно, но със съответната такса.

Промяната в определянето на референтни индекси, на базата на които се определят и лихвите по кредитите, ще засегне огромен брой кредитополучатели - по данни на в. "Банкер" 85% от кредитния пазар. Масово договорите за левови кредити, сключени след 2014 г., са върху СОФИБОР и те преобладават над заемите в евро. Има обаче опасност определянето на референтен индекс по кредитните лихви от всяка една банка да доведе до големи различия в третирането на клиентите в зависимост от това кога е сключен договорът с тях.

Именно заради това Асоциацията на банките в България (АББ) от известно време води преговори за спасяване на СОФИБОР. Отново по информация на в. "Банкер" се търси нов администратор, който да получи необходимия лиценз.

ОТ Асоциацията на банките в България уточняват, че ако се стигне до прекратяване на СОФИБОР, той ще бъде заменен с други, "публично достъпни индекси или с изчисления при използване на данни от официална статистическа информация". От асоциацията не могат да посочат какъв дял от кредитополучателите ще бъдат засегнати, защото това е индивидуална търговска информация на всяка банка. "Можем да кажем, че след законодателните промени през 2014 г., които въведоха използването от банките на тези индекси при определянето на референтен лихвен процент, броят на такива договори нарасна значително", коментираха от асоциацията.

3
4227
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
3
 Видими 
02 Май 2018 19:54
БНБ реши да преустанови изчисляването и публикуването на СОФИБОР, но така и не стана ясно защо не е кандидатствала за лиценз.

AМАН!
Всеки ден чудеса в държавата ни!
Всеки ден нерви!
Аман!
02 Май 2018 20:24
По нова традиция, Менда и герб ще уверят, че лихвите ще останат същите, но банките вкупом ще ги опровергаят и ще се възползват поне да вдигнат я надбавката, я ГПР. И всичко ще е законно.
Абе нали уж имаше задължителна евродиректива от февруари да намалеят таксите за основни услуги - мес.такса за разплащателен влог, такса за теглене от банкомат? Нещо случи ли се?
03 Май 2018 08:20
МенТа...
----
Блогът на Генек

Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД