:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 374
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Депутатите си запазиха "парите и благинките"

Парламентът отхвърли предложението на БСП да се редуцират депутатските заплати и ваканции. Корнелия Нинова поиска народните представители да се откажат от "парите и благинките", но мнозинството категорично не се съгласи. "Против" поправката в правилника за работата на Народното събрание гласуваха 48 депутати от ГЕРБ, ОП, ДПС, 55 се въздържаха, а само социалистите единодушно гласуваха за предложението си.
Нинова настояваше средната депутатска заплата да падне от сегашните 3570 лв на 2976 лв, а ваканция да има само през лятото.
"Казвате, че трябва да имаме високи заплати, за да няма корупция, а това спря ли Суджукгейт, Хасковогейт, никъде не пише, че заплата се дава, за да не се краде, заплата се дава за положен труд, а има месеци, в които не приемаме нито един закон, как се съотнася тогава заплата ни с положения труд", заяви Нинова.
Опозицията обаче бързо я контрира. Славчо Атанасов от Обединени патриоти предложи милионерите депутати изобщо да не получават заплати, а такива имало най-много в БСП.
"Това, което правите сега, е див популизъм", заяви Атанасов по адрес на левицата.
"Г-жа Нинова е участвала в 36 гласувания от 1000, така че по системата, която тя предлага, нейното възнаграждение трябва да е 120 лева, а който смята, че получава заплатата си незаслужено, може да дарява, може да подпомага, да отпуска стипендии", коментира Данаил Кирилов от ГЕРБ.
Съпартиецът му Красимир Велчев се оплака, че обеднял през време на мандата, защото трябвало да продаде фирмата си.
Патриотът Петър Петров също се оплака, че доходите му спаднали, откакто разчитал на депутатската си заплата, че в македонския парламент заплатата била е 1500 евро, в румънския – 4000 евро, че той почивал само 5-6 дни в годината, че ходел в избирателния си си регион непрекъснато.
Това пък провокира червеният Филип Попов да коментира: "Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!".

Коментар по темата - в "Наблюдател"
10
4211
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
04 Май 2018 16:56
"Като ви слушат хората, живи да ви ожалят!".
Че как ще си купувате депутатски кюфтета? Може ли да се кара само на постно????
04 Май 2018 17:26
Парламентът отхвърли предложението

Въпреки, че намалението не е даже много, веднага се вижда тия за какво са там!!!

Ето за това: и
Това:
Това:
И затова: и
04 Май 2018 18:32
Привилегията прави съединението
Автор Евелина ГечеваПубликувано на 4 май 2018


„Съединението прави силата”, пише на Народното събрание. А привилегията прави съединението, можем да кажем ние с днешна дата.

Народните любимци решиха, че няма смисъл да си ограничат привилегиите и отхвърлиха законопроект на БСП. В него нямаше кой знае какви орязвания, но все пак е по-нормално депутатската заплата да е фиксирана на нивото й от предишния парламент, а не да расте спрямо средната.

Изобщо това обвързване със средната работна заплата е само по себе си уродливо. Налага се впечатлението, че всички управляващи поддържат покачване на средната заплата основно заради собствения си интерес. Българинът не живее по-добре от последното покачване на средната заплата до ден днешен. Не живее по-добре и спрямо нивата на средната заплата отпреди 10 години. Напротив, обеднява, емигрира, боледува и мизерства все повече. И това се доказва от всякакви статистики, осн.вен от българската.

За отпуската на народните избраници пък просто няма какво да говорим. Изнурителният депутатски труд по пет часа на ден три дни в седмицата сигурно заслужава и тези огромни ваканции, за които средностатистическите българи дори не смеят да си мечтаят.

Депутатите копаят дъното на морала!

Майки на деца с увреждания, онкоболни и забравени от бога старци се молят за някакви 20-30-40 лева. Депутатите са се разпищолили и не щат да мръднат от заветните три бона, които са им жизнено необходими за маникюр, педикюр, прическа и тоалет (вижте произволни техни снимки в интернет). Или за компенсация на купените им съвести. Да, всъщност основно за това.

Не ви ли е срам, господа управляващи, комунистите да ви учат на морал?

Не съм фен на Нинова, но е повече от права в този случай. Крайно време е хрантутниците в парламента да се откажат поне от третото си кюфте. Иначе тази институция ще се срине наистина, а не само в социологическите проучвания.

Но кой знае, може пък това да е целта. Да загине парламентаризмът и на негово място да се възцари друга форма на управление. Институцията Народно събрание е достатъчно компрометирана. Всъщност, сигурно може и още.

Много ми е странно за каква експертна работа депутатите вземат такива заплати? Правят закони, които после се ремонтират по няколко пъти. Правят закони, забележете, без да са юристи. Настоящият парламент страда от болезнен юридически дефицит. И въобще от експертен такъв. И не се срамува от това, напротив – иска си тлъстите заплати най-безочливо.

Кой в държавата може да работи нещо, за което няма образование? Зъболекарите не свирят във филхармонията. Строителите не правят мозъчни операции. А законите се правят от какви ли не некадърници. Набутани в парламента, за да слушкат. И да папкат, разбира се.

Днешното решение на Народното събрание е много, много тъжна история. За някакви 600 лева, които така или иначе им се компенсират от участия в комисии, представителни и всякакви други надбавки, така наречените политици се поциганиха. Не пожелаха поне малко да си оправят имиджа.

Е, ние пък можем да решим друго. Например, неподходящо облечени, да се събираме всеки ден около работното им място. Скоро и домати ще има.

Ако не го направим, значи си ги заслужаваме.
04 Май 2018 18:42
Вероятно всичко написано за депутатите е верно, но..... има само един отговор "Вий си ни избрахте". И това също е верно.
04 Май 2018 23:47
"Това, което правите сега, е див популизъм", заяви Атанасов по адрес на левицата


Чиста демогогия от страна на управляващите! При максимален осигурителен праг от 2600 лв. месечно, депутатите са се поставили "над Закона" със заплата от 3570 лв или 2976 лв.
Крайно време е да престанат с "ваканцуването" - ако не са се доучили, да си се връщат в началното училище и да си "вакунцават" при успешно завършване на срока. Ако ще "работят за народното благо", самите те са определили в Кодекса на труда, че работещите имат право на отпуск до 20 дни в годината. Или да приемем, че депутатите не работят, а се шматкат волно сред "партийната рода"!?
05 Май 2018 08:50
положителната тенденция е че все по-малко пУлитолози и медии ги наричат народни представители , само де-пут...че и бай Йуховете са дефицит. Тези де-пути поне трябва да ги съкратят на 139 или 141 бройки задължително нечетен брой,може да сме във втората стотица от д-ви по много критерии,но по депутати на глава от населението сигурно сме в десятката, иначе дори в Китай и Индия трябва да са поне 1млн и един депутат на 10млн.калпака.А сесиите им да бъдат два пъти по три месеца на година най-много, останалото време да ходят при тези които са ги избрали ако не ги е страх или да си харчат "ховорарите" по гръцките о-ви,Майорка и Мадейра защото тези о-ви са и част от т.н. ЕС.
05 Май 2018 08:53
Тома, вярваш ли си? И името на магарето или кучето си да сложа в листата и те ще станат депутати и пак ще вършат работа "като кучето на нивата" и заравят кокала си в някоя офшорка.
06 Май 2018 15:43
Горките! Сякаш някой насила ги е накарал да станат депутати. Половината от тях за нищо друго не стават. Като са толкова обеднели, защо не работят друго, по - добре платено.
06 Май 2018 15:52
славче, като си се засилила да коментираш теми отпреди два дни, сети ли се как точно русия е подкрепяла кимчовата ядрена програма? щото ти плесна там една тъпота, аз те помолих да се уточниш, а ти се покри като бит джендър

виж там, намери некъф отговор.

Натисни тук
07 Май 2018 16:21
АВТО_ЦИТАТ (Jordan Vitkov • Voenna Akademiq; https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/tryabva-li-da-se-namalyat-zaplatite-na-deputatite_news598502.html):

Криво да седим, право да фейкаме, тролиме, манипулираме, … лъжем (пардон за екзистенциалния нонсенс - алогична фраза, лишена от смисъл / на френски - non-sens).


Или, що е това популизъм и защо той няма почва между ушите на всеки, чието битие (повседневен живот) и (предпоставеното от неговото битие) съзнание, зависи (например): - от «сиренцето» в капана; - от големината на соросоидните, мафиотските, олигархичните и прочие «бели», «сиви» и «черни» кеш стимули; - от умението му, чевръсто да заема «позицията партер», спрямо «натопорчените, влажни щения» на силните на деня; - от раболепното му продуктово (законодателно-правно, управленческо-изпълнително, бюджетно-разпределително; административно-контролиращо и санкциониращо и пр.) позициониране, спрямо печалбарските интереси на местните и привнесени мафиоти, олигарси, офшорковци, и/или спрямо неоколонизаторските, завоевателски интереси на… «Големите началници (колкото и жестоко да е това за живия-живот на милионите, обикновени – егалитарни, негови сънародници, съграждани), на нашенската, власт и народна пара, яко лапаща менажения от десни и бесни народняци, модерно смирени леваци (пардон, безкласови … СОЦАЛ_листи); - консервативни либералисти; - паркетни националисти; - вувузелещи, «реформатори на синджир»; - гласовити, пишман роялисти и прочие интелектуални, и/или морално-патриотични лузъри – откровени, егоцентрични печалбари ?!...


КОЛЕГА (Dimitar Nekov), ако се обединим около максимата – „Всеки човек (нomo sapiens), трябва да бъде умен, за да бъде витално-конкурентен в света на «естествения подбор», в света на «господството на правото на силата, над силата на правото», обсебил преобладаващата част от «хранителното дърво на живота», то тогава (нищо лично) ти, най-вероятно (по генетични, фамилно-поколенчески; образователни, квалификационни, морално и ментално ценностни, географски и пр. причини) си далеч от класическото (причинно-следствено, де) познание на социалната действителност (ако не вярваш на мен, повярвай поне на себе си – Вдигащия лозунга: «Чиста проба популизъм…»; https://www.blitz.bg/analizi-i-komentari/tryabva-li-da-se-namalyat-zaplatite-na-deputatite_news598502.html )?!...


Но въпреки това, направи усилие да премахнеш елитарно-политиканскаия, англосаксонски (ако искаш го наречи «робовладелски»; «колонизаторски»; «неоклонизатроски»; «ИМПЕРИЯ_ листически»; «либерал-КАПИТАЛ_ листически»; «арийски»; «фашингтонски», конкретно исторически, потребителско-консуматорски (манипулативен, фейков, тролещ, лъжещ, заблуждаващ) етикет, лепнат върху съдържанието (като част от отразената, обективна действителност, ... извикала на живот самото понятие «POPULU-s» и неговите производни, отразяващи НАРОДНО-УГОДНИТЕ (т.с. ПОПУЛИСтичните) субект-обектни деяния - действия или бездействия?!...

Но въпреки това, направи усилие да премахнеш елитарно-политиканскаия, англосаксонски (ако искаш го наречи «робовладелски»; «колонизаторски»; «неоклонизатроски»; «ИМПЕРИЯ_ листически»; «либерал-КАПИТАЛ_ листически»; «арийски»; „фашингтонски», конкретно исторически, потребителско-консуматорски (манипулативен, фейков, тролещ, лъжещ, заблуждаващ) етикет, лепнат върху съдържанието (като част от отразената, обективна действителност, ... извикала на живот самото понятие «POPULU-s» и неговите производни, отразяващи НАРОДНО-УГОДНИТЕ (т.с. ПОПУЛИСтичните) субект-обектни деяния - действия или бездействия?!...

... И всичко ще заеме мястото си в «непрекъснатата прекъснатост на непрекъснатостта на човешкото познание - от непосредственото съзерцание, към абстрактното мислене и от там към... практика» !?... Не зависимо от Субекта (дори и това да си самия Ти), който умозрително се опитва да заблуждава (фейка; троли, манипулира, лъже) публиката, относно ОБЕКТИВНОТО ОТРАЗЯВАНЕ на системните и/или динамичните, факти и явления от конкретно-историческа действителност?!...

……………………………………..

До тук всичко е ясно, но както казват в такива случай французите) «да се върнем при овцете»:

• Гражданино на Тази държава, виж (прочети, осмисли и … не _ заобиколимостта, на КОНСТИТУЦИОННО-КЛЕТВЕНОТО ОБРИЧАНЕ, в името на «ИНТЕРЕСИТЕ на НАРОДА (тоест, на POPULUS-a)», ПОСТАНОВЕНО в Конституцията на Република България (цитати):

«... Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и ВЪВ ВСИЧКИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ ДА СЕ РЪКОВОДЯ ОТ ИНТЕРЕСИТЕ НА НАРОДА, Заклех се...!»

* «… Тази клетвата се полага: - съгласно чл. 76 – от народните представители; - съгласно чл. 96 - от Президента на Републиката; - съгласно чл. 109 от членовете на Министерския съвет, во-главе с Министър председателя».

*** ВЪВ ВРЪЗКА С:

«Чл.1 (3) «Никоя част от народа, политическа партия или друга организация, държавна институция или отделна личност НЕ може да си присвоява осъществяването на НАРОДНИЯ СУВЕРЕНИТЕТ ... ».

И «Чл. 5. (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат. (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие (т.с., правните норми на Конституцията са от най-висок йерархично правен ред и функционират в националния правен мир НЕПОСРЕДСТВЕНО, така като и всяка една правна норма, постановена във всеки един от материалните закони; шрифта и вметнатото в скоби – мои, Й.В.)» .
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД