:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 282
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Новият премиер на Армения ще запази съюза с Русия

Никол Пашинян
След три седмици на антиправителствени протести парламентът на Армения избра вчера лидера на опозицията Никол Пашинян за министър-председател, съобщиха агенциите. Депутатът и бивш журналист беше единствен кандидат, като получи подкрепата на 59 парламентаристи при необходими 53 гласа. Това е второ гласуване на кандидатурата на 42-годишния Пашинян в парламента за осем дни след неуспеха му на 1 май. Само за няколко дни той се наложи като неоспорим лидер на антиправителственото движение, което доведе до оставката на 23 април на премиера Серж Саркисян, избран на поста само шест дни по-рано, след като бе президент в продължение на 10 години. След като беше избран, Никол Пашинян заяви, че в правителството ще има сериозни промени, но не назова конкретните хора, които смята да назначи. "Не мога да назова конкретни имена, има твърде много кандидати за постове в правителството", каза Пашинян. "В правителството ще има сериозни промени". Премиерът добави, че макар той да има намерението да създаде правителство на националното единство, това не означава, че всички мислят по един и същи начин. "Аз съм проарменски настроен... Да бъдеш политик в Армения за мен означава да си настроен проарменски", каза той пред свои привърженици. Новият премиер обеща да публикува политическа програма до 20 дни. Той заяви, че се надява да се срещне с руския президент Владимир Путин на срещата на Евразийската икономическа общност на 14 май в Сочи. Никол Пашинян на няколко пъти вече успокои традиционния съюзник Русия и подчерта, че при неговото управление съюзът с Москва ще остане основна ос на арменската политика. В същото време той смята да започне преговори с ЕС за безвизово пътуване.

Брилянтен оратор, известен със смущаващите въпроси, които не се колебае да задава в парламента, откакто създадената от него партия "Граждански договор" влезе в него през 2017 г., Никол Пашинян бързо се превърна в най-ефикасния противник на Серж Саркисян. След около 3 седмици протести, опозиционният лидер обиколи Армения, спирайки в градове и села, където беше посрещан като герой, обещавайки "победа на народа" и на своята "нежна революция".

963
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД