:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 287
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Президентът на Румъния отнесе глоба, защото нарекъл политици "престъпници"

Лаура Кьовеши
Румънският президент Клаус Йоханис беше глобен с 430 евро заради свои изказвания, в които нарича политиците "престъпници", съобщи електронното издание "Романия инсайдър". Паричната санкция е наложена на държавния глава от Националния съвет за борба с дискриминацията. Той разгледал случая, след като получил оплакване от медия, както твърди председателят на Съвета Чаба Асталос. В изказвания относно инициативите за промяна на съдебното законодателство и намерението за отстраняване на ръководителката на Националната агенция за борба с корупцията Лаура Кьовеши, подети от управляващата коалиция, Йоханис използвал думата "лица, отговорни за престъпни деяния" (penali - рум.). Той си позволил подобни думи по адрес на политиците, чиято цел е да дискредитират борбата срещу корупцията и да се спасят, като се възползват от заеманите висши постове.

Според Националния съвет за борба с дискриминацията изказванията на Клаус Йоханис са дискриминационни и нарушават правото на достойнство на хора, които са били разследвани или изправяни пред съда, но не са им произнесени присъди, съобщи агенция "Медиафакс". Държавният глава обаче настоява, че това решение е политически мотивирано, и той ще го обжалва.

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Румънският държавен глава Клаус Йоханис подкрепи м.г. участниците в протестите в Букурещ срещу спорните съдебни промени, които правителството прокара през парламента.
1218
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД