:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 37
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Законът срещу корупцията се променя спешно за втори път

По-малко от четири месеца след приемането му депутатите ще изменят за втори път Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество. Причина за това е срокът, в който задължените лица трябва да подадат декларации за имущество и за конфликт на интереси за предходната година. Той изтича на 15 май. Антикорупционната комисия обаче прие образците на документите едва на 8 май. Защо се забави толкова, не стана ясно. За неподадена в срок декларация се налага глоба от 1000 до 3000 лв., автоматично стартира и проверка от страна на комисията.

Новият срок за хората от високите етажи по властта да пуснат своите декларации е 8 юни, гласи законова промяна, внесена вчера в парламента от депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти, ДПС и "Воля". Тя мина по спешност на извънредно заседание на парламентарната правна комисия и се очаква днес да бъде одобрена на първо и второ четене в пленарната зала. Вносителите се аргументират с "големия брой обстоятелства, които трябва да се декларират, и необходимото време за събиране на информация за деклариране". "По този начин ще се създадат условия задължените лица да имат достатъчно време, за да подадат своята декларация", заключават вносителите на промяната.

Първата поправка на антикорупционния закон беше в средата на февруари. Тогава по предложение на ГЕРБ и ОП парламентът гласува гратисен срок на общинските съветници до 1 декември 2019 г., в който да си оправят несъвместимостите и конфликта на интереси. Това стана след активното лобиране на Националната асоциация на председателите на общински съвети. От организацията обявиха, че България може да остане без общински съветници заради новите ограничения, които законът им налага - да не могат да участват в управата, надзорния или контролния съвет на търговски дружества с общинско участие или да работят като прокуристи, синдици, ликвидатори. Забранено им е и да бъдат еднолични търговци, съдружници, акционери и др. на търговско дружество, което има сключени договори с общината, както и с търговски дружества с общинско участие или с общински предприятия.
2
2021
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
2
 Видими 
11 Май 2018 09:39
Не знам дали е умишлено или не, но вестника пропуска да каже нещо много важно, а то е, че параграф 2 от допълнителните разпоредби на закона абсолютно задължава абсолютно всички държавни и общински служители да подадат такава декларация за доходите и интересите с изключение само на чиктачките и шофьорите в една администрация. И този текст е набутан умишлено чак в допълнителните разпоредби, въпречи че се пъчим, че е само са заемащите високи ръководни длъжности. Всъщност така се изменя тотално обхвата на закона с един параграф накрая. Декларациите се дават на съответния ръководител и той, например кмет, и той с назначена от него комисия магаросва данните на всички негови служители. Ехххххх..... Свобода ли е да я опишеш!!!
11 Май 2018 09:55
Ааа, забравих да кажа, че се изисква в годишните декларации да попълним и точни данни за доходит, банковите сметки, кредитите, имуществата и други за съпругите ни. Е, опитах с всички законови средства да изкопча от съпругата ми тези данни, но тя не даде данни за моята декларация и ме прати да вървя на..... И сега според закона аз ще нося отговорност, ако тя е стрила някой лев или имот!!?? И кво правил сега???? Ах, значи по закон ще попадна под ударите на глобите и санкции. Е браво бе, Еххх.... Свобода ли е да я опишеш!!!!
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД