:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 438,770,686
Активни 240
Страници 18,309
За един ден 1,302,066

Примирението измести надеждата за съдбата на Боян Петров

Същевременно Атанас Скатов се превърна в българския алпинист №2 по изкачени осемхилядници
Снимка: Фейсбук
Това е един от хеликоптерите на непалската компания Simrik Air, които Китай допусна да търсят Боян Петров на височина над 6000 м в разрез с държавните разпоредби. По този повод един от най-успешните италиански алпинисти - Симоне Моро (той има общо 11 изкачвания на 8 осемхилядника), написа на Радослава Ненова: "Във всеки случай вие направихте прецедент, който може да е от полза на Боян, но и на бъдещите алпинисти на Шиша Пангма, тъй като повече от 20 години хеликоптери не бяха летели легално на територията на Тибет".
Китайският спасителен екип, който издирва Боян Петров, все пак вчера се е изкачил на връх Шиша Пангма (8027 м). За съжаление, той не е открил изчезналия на 3 май алпинист, а на връщане в района на лагер 3 (7400 м) е попаднал на дозите с инсулин на Петров. Това съобщиха от българския екип на Боян пред БНР.

По-рано днес съпругата на алпиниста - Радослава Ненова обяви, че е казала на спасителите да не се качват на върха. Тя е взела това решение след трите дни усилено издирване от спасителни екипи - на терен и с хеликоптери самия връх. В събота първите екипи достигнаха лагер 3 на 7400 м, но Ненова им е казала да не тръгват нагоре. След което написа във "Фейсбук":

"В много труден за мен разговор взех решение да не се изкачва върха днес (б.р. - вчера). От лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен животът и оцеляването на всички участници в спасителната акция са много важни и макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Затова предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да открият Боян жив... Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината. Каквото и да се случи до края на деня, благодарна съм за всички усилия и ще ги възнаградя. Това е животът на шерпите, знам, че като слязат, ще поемат друг риск, на друг склон, за друго изкачване... но лично аз не желая да рискуват към върха. Всички решения по издирването оттук насетне са техни".

Въпреки това по-късно стана ясно, че шерпите от екипа са решили на своя глава да се изкачат до Шиша Пангма.

Същевременно вчера дойде вестта, че Атанас Скатов се е изкачил на шестия по височина връх на планетата - Чо Ойю (8201 м). Сливналията, който иска да докаже, че и вегани (хора неядящи животински продукти) могат да бъдат височинни алпинисти, първо е изкарал три дни в лагер 2 (7150 м), докато отмине силният вятър. Така Скатов, който за първи път бе на осемхилядник през 2014 г., при това тогава без почти никакъв алпинистки опит, вече стана №2 в класацията за българи с най-много изкачени осемхилядници - след Боян Петров (10). Скатов има в актива си шест: Еверест (8848 м) - два пъти (2014 и 2017 г.), Манаслу (8163 м, 2015 г.), Макалу 8463, 2016 г.), Анапурна (8463, 2016 г.), Лхотце (8516, 2017 г.) и сега Чо Ойю.
1087
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД