:: Разглеждате вестника като анонимен.
Потребител:
Парола:
Запомни моята идентификация
Регистрация | Забравена парола
Чува се само гласът на енергийните дружества, допълни омбудсманът
Манолова даде петдневен ултиматум на работодателите да предвижат проекта
От ВМРО и „Атака” обявиха, че няма да подкрепят ГЕРБ и ще гласуват против предложението
Платформата протестира срещу бъдещия закон за авторското право в онлайн средата
Корнелия Нинова споделяла идеите на Джоузеф Стиглиц
Дванайсет момчета може да прекарат месеци блокирани в пещера в Тайланд (видео)
СТАТИСТИКИ
Общо 434,573,138
Активни 93
Страници 17,246
За един ден 1,302,066
Реконтра

Приказки от Виенската гора

***
Първият вторник на април, дърветата са напъпили. 14.52 часа. Телефонно позвъняване в дома на тенора.

Бас: Добър ден! Обажда се инспектор Колев, началник сектор "Криминална полиция" в 6-то РПУ. Търся Сотиров - пенсионер втори ранг! Чест и почитания, г-н Сотиров! Звъня ви по повод на акция, която провеждаме във вашия квартал. По следите сме на брутални телефонни измамници. Имаме оперативна информация, че са се сдобили и с вашия телефон. Понеже сте потенциална жертва, каквото и да означава това, длъжен съм да ви инструктирам и така да ви опазя от злини. Мога ли да се обръщам към вас по малко име? Спиридон да ви наричам?

Тенор: Да! Следобед предпочитам да ме наричат така.

Бас: Спиридоне, възможно е в близките 20-30 минути да ви се обадят подли твари. Ще се опитат да ви преметнат и пари да ви вземат. Хитри и коварни са. Измамили са дори Н. В. Елизабет II - разделила се е с цялата си декемврийска пенсия с коледни надбавки и в английски паунди. Следите ли мисълта ми, Спиридоне?

Тенор: Тъй вярно!

Бас: Измамниците, уважаеми, са нагли и много изобретателни. Навярно ще се опитат да ви изкушат с нещо и да ошушкат парите ви. Например възможно е да ви предложат екскурзия до Цейлон и среща със Сиримаво Бандаранайке - първата в света жена министър-председател. Може да ви изкусят с покана за шахматен сеанс с покойния Фишер, интимна среща с Лили Иванова, уроци по китайски за внуците ви или пък еротичен вариант на приказката "Снежанка и 7-те милиционера". От вас се иска само едно - категоричен отказ. Ще отговаряте така: "Благодаря, не пуша!". Запомнихте ли?

Тенор: Тъй вярно!

Бас: Знам, че сте отговорен и дисциплиниран пенсионер. Запознат съм с биографията ви. В Симитли сте служили, нали?

Тенор: Тъй вярно! Поделение 32809 с командир полковник Карамфилов.

Бас: Браво! Били сте отличник по бойната и политическа подготовка, свързочник втори клас. А полковник Карамфилов ми е тъст. Пенсионер е като вас и ежедневно се упражнява с личното си оръжие. Спиридоне, я по-добре вземете лист и молив. За по-сигурно искам да продиктувам три правила, които трябва да спазвате. Първо - заключете входната врата! Второ - никакво излизане на балкона, надничане през прозорците! Трето - заключете се в банята и загасете лампата да не хабите електриката. Ще я напуснете след 16 часа. Записахте ли?

Тенор: Тъй вярно!

Бас: Пари вкъщи имате ли?

Тенор: Имам. Комай половин пенсия - 218 лева.

Бас: Трябва да ги опазим. За по-сигурно ги завийте във вестник. Абонат сте на "Сега", нали?

Тенор: Тъй вярно!

Бас: Браво, Спиридоне, добър избор! Увийте парите в хартия от вестника и пакетчето пуснете в пощенската си кутия! Така автоматично се застраховате срещу лекомислено боравене с парите си. После прилагате правило едно!

Тенор: Разбрано!

Бас: Щом приключим акцията, ще ви се обадя и ще обявя "Отбой".

Тенор: Разбрано!

Бас: Край на връзката!

16.05 часа. Телефонът на Спиридон отново звъни.

Бас: Отбой! Акцията приключи. Двама заловихме, един избяга, но скоро ще го хванем. Приготвили сме му засада при топлата витрина на Била-Славия.

Тенор: Поздравления!

Бас: Няма да крия от вас, Спиридоне, че много ни помогнахте. С удоволствие общувам с такива почтени и отговорни личности като вас! Стискам ви десница!

Тенор: Служа на Народна Република!

Бас: Другарю Сотиров, предложих ви за награда. На втори юни в 6-то районно ще има мило тържество. Очакваме далечни гости - колеги полицаи от Марс. Ще получите безплатна покана, полицейска кола ще ви вземе от дома. Програмата е кратка: посрещане, сказка на полицейския комисар на Сидония - град побратим със София. Следва демонстрация на неутрализиране на марсоходи и литературно-музикална програма. Ще свири марсиански духов оркестър. Първият валс "Приказки от Виенската гора" ще е поздрав за вас. Накрая има и другарска почерпка. Ще дойдете, нали?

Тенор: Сърдечно благодаря, другарю инспектор!

Бас: Хубава вечер, Спиридоне!

Тенор: И на вас, другарю Колев!

Първите трима, отгатнали какво е станало с парите на Спиридон, ще получат покана за 6-то районно.
10
1601
Дай мнение по статията
СЕГА Форум - Мнения: 
10
 Видими 
14 Май 2018 19:36


Има потенциал за сериал с продължение...
15 Май 2018 07:02
Първите трима, отгатнали какво е станало с парите на Спиридон, ще получат покана за 6-то районно.


Нека аз отгатна! Спиридон Сотиров си е получил обратно парите, но са го излъгали - дали са му ги в паунди!
И един извод: пазете си личните данни, докато дойде регламент 679/16, да ви ги пази!
15 Май 2018 08:05
Спиридон Сотиров си е получил обратно парите, но са го излъгали - дали са му ги в паунди!...На стенах висели кинооткрыточки, куколки и тамбовские гобелены. На этом пестром фоне, от которого рябило в глазах, трудно было заметить маленькую хозяйку комнаты. На ней был халатик, переделанный из толстовки Эрнеста Павловича и отороченный загадочным мехом.

Остап сразу понял, как вести себя в светском обществе. Он закрыл глаза и сделал шаг назад.

— Прекрасный мех! — воскликнул он.

— Шутите! — сказала Эллочка нежно. — Это мексиканский тушкан.

— Быть этого не может. Вас обманули. Вам дали гораздо лучший мех. Это шанхайские барсы. Ну да! Барсы! Я узнаю их по оттенку. Видите, как мех играет на солнце!.. Изумруд! Изумруд!

Эллочка сама красила мексиканского тушкана зеленой акварелью и потому похвала утреннего посетителя была ей особенно приятна.

Не давая хозяйке опомниться, великий комбинатор вывалил все, что слышал когда-либо о мехах. После этого заговорили о шелке, и Остап обещал подарить очаровательной хозяйке несколько сот шелковых коконов, привезенных ему председателем ЦИК Узбекистана.

- Вы парниша что надо, — заметила Эллочка в результате первых минут знакомства.
15 Май 2018 08:54
Точно така, Дорис! Там са изворите!
15 Май 2018 09:03
Само не разбрах, дали разбитата ключалка на пощенската кутия е била междувременно поправена...

- Инак, получило се е както винаги.

Звън, очаквам продължението.
15 Май 2018 15:36
Спиридоне, възможно е в близките 20-30 минути да ви се обадят подли твари. Ще се опитат да ви преметнат и пари да ви вземат. Хитри и коварни са.


Кефи
15 Май 2018 15:38
Спиридон да ви наричам?

Тенор: Да! Следобед предпочитам да ме наричат така.

15 Май 2018 17:12
Penchobre 15 Май 2018 07:02
Нека аз отгатна! Спиридон Сотиров си е получил обратно парите, но са го излъгали - дали са му ги в паунди!

Ето един от многобройните възможни финали. Да започнем с lacrimoso

След подадената от инспектор Колев команда "отбой", Спиридон слиза до пощенската си кутия. Внимателно пъха и завърта ключето, прибира пакетчето, а после с бавни стъпчици прибира и остарялото си телце. Още в асансьора интуицията му на о.з. ефрейтор-радист му подсказва, че нещо е станало с увитите в хартийка банкноти. Първо установява, че те вече не е загънати във в-к Сега от 08 май, а в луксозна плътна хартия - страница от книгата на проф. Дайнов "Апологетика на асоциалната кулинарна практика". Освен това банкнотите не са във вида, в който ги помни - поомачкани десетачки и петачки. Тези ухаят упоително и успокоително на ново печатарско мастило, а номиналът им го виждал само по филмите - 50 лева. Брои ги старателно 11 пъти и винаги сумата е по-голяма от началните 220 лв. И не само това! Тя е 100 пъти по-голяма от тях - цели 22 хил. лв. Сърцето му започва да бие така, както преди 50 години по време на първата брачна нощ. Грабва телефона, звъни на 6-то РПУ и настоятелно иска да го свържат с инспектор Колев. Търпеливо му обясняват, че такъв полицаи там не работи, не е работил и в отминалите 15 години. Спиридон се опитва да сподели за акцията срещу измамниците, в която блестящо сътрудничи, за похвалите от инспектор Колев, поканата за бал с марсиански полицаи. Отказват да го слушат, а дежурният дори грубо го попържа. Така Спииридон не е бил псуван дори партийния секретар Колибаров, вещ познавач на Тютчев. Полицаят заплашват Спиридон с арест и бърз процес за дребно хулиганство. Няма как - затваря телефона. Ръцете му треперят. Свят му се завива по посока на часовниковата стрелка. Главата му полекичка се свлича на масата върху купчината пари. От три банкноти го гледа състрадателно ликът на Пенчо Славейков. Иска да му пошепне нещо окуражително. Уви, банкнотите са напълно истински за да могат да говорят.

15 Май 2018 17:23
15 Май 2018 20:14
Свят му се завива по посока на часовниковата стрелка.


Само този/тази, който/която е получил/а вертиго обратно на часовниковата стрелка, знае какво е това усещане.И двете, всъщност.
Дай мнение по статията
Всички права запазени. Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на СЕГА АД